Εξώφυλλο

Ανεμόσκαλα
Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές

Σκαρφαλώνοντας λέξεις όπως μιαν ανεμόσκαλα. Γιώργος Σεφέρης, «“Νότες” για ένα ποίημα» (ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΩΝ, Β΄)
  • Στον Αλφειό, το1957.

  • Στον Αλφειό, το 1957.

  • Ο Τάκης Σινόπουλος με τον Στρατή Τσίρκα στο Λονδίνο, όπου το 1975 συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Μήνα.

  • Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του Νυχτολογίου (1978).

  • Ο Τάκης Σινόπουλος στο γραφείο του (αρχές του 1981, φωτογραφία Γιάννη Σταθάτου).

  • Πίνακας του Τ. Σινόπουλου (1962) [από την έκδοση Το γκρίζο φως και οχτώ πίνακες, Κέδρος, 1982].

  • Πίνακας του Τ. Σινόπουλου (1961) [από την έκδοση Το γκρίζο φως και οχτώ πίνακες, Κέδρος, 1982].


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΤ. ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1917Γέννηση του Τ. Σινόπουλου (βαφτιστικό όνομα Πάικος). Πρωτότοκος γιος του καθηγητή φιλολογίας Γιώργη Σινόπουλου και της Ρούσσας-Βενέτας Σινοπούλου. Το 1920 θα ακολουθήσει ο Νούλης (Αθανάσιος) και το 1923 τα δίδυμα αδέρφια του, Μαρία και Παύλος.Παραίτηση βασιλιά Κων/νου, είσοδος της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασιλέας Αλέξανδρος. Κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υπόθεση του Παρθεναγωγείου του Βόλου.
~ Ά. Σικελιανός, Μήτηρ Θεού. Κ. Χατζόπουλος, Φθινόπωρο
Ρωσική Επανάσταση.
~ Ο Έζρα Πάουντ δημοσιεύει τα τρία πρώτα Cantos (περ. Poetry).
1920Η οικογένειά του εγκαθίσταται στον Πύργο.Συνθήκη των Σεβρών. Δολοφονία Ι. Δραγούμη. Επάνοδος του βασιλιά Κωνσταντίνου.
~ K. Θεοτόκης, H ζωή και ο θάνατος του Kαραβέλα. J. Moréas, Στροφές (μετάφρ. M. Mαλακάση, T. Άγρα). Κ. Ουράνης, Νοσταλγίες. Λ. Πορφύρας, Σκιές. περ. Mούσα (Aύγ. 1920-Nοέμ. 1923).
Πρόεδρος της τουρκικής Συνέλευσης στην Άγκυρα ο αξιωματικός Mουσταφά Kεμάλ. Πρώτη σύνοδος της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη.
~ P. Valéry, Cimetière marin. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Knut Pedersen Hamsun.
1922Φοίτηση στο δημοτικό σχολείο στα Χαλικιάτικα του Πύργου (-1926).Μικρασιατική Καταστροφή.
~ Κ. Βάρναλης, Το φως που καίει. Κ. Θεοτόκης, Οι σκλάβοι στα δεσμά τους. Π. Πικρός, Χαμένα κορμιά.
Άνοδος του Μουσολίνι στην Ιταλία. Ίδρυση Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)
~ J. Joyce, Ulysses. T.S. Eliot, The Waste Land. ~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jacinto Benavente.
1927Φοίτηση στο Ελληνικό Σχολείο (-1929)Αναθεώρηση συντάγματος.
~ Κ. Βάρναλης, Σκλάβοι πολιορκημένοι. Κ.Γ. Καρυωτάκης, Ελεγεία και σάτιρες.
Οριστική επικράτηση Στάλιν.
~Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Henri Bergson.
1934Πρώτες δημοσιεύσεις (ποίημα «Προδοσία» και διήγημα «Η εκδίκηση ενός ταπεινού»), με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης.Γ. Ρίτσος, Τρακτέρ. Ά. Σικελιανός, Διθύραμβος του Ρόδου.Υιοθέτηση του δόγματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού από το Κογκρέσο των Σοβιετικών Συγγραφέων.
~Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Luigi Pirandello.
1935Εγγραφή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Τακτικός αναγνώστης του περιοδικού Τα Νέα Γράμματα.Κίνημα της 1ης Μαρτίου. Αντικίνημα Κονδύλη για την παλινόρθωση του βασιλιά.
~ Α. Εμπειρίκος, Υψικάμινος. Κ. Π. Καβάφης, Ποιήματα (έκδοση Αλεξάνδρειας). Ν. Γ. Πεντζίκης, Αντρέας Δημακούδης, ένας νέος μονάχος. Γ. Ρίτσος, Πυραμίδες. Γ. Σεφέρης, Μυθιστόρημα. Γ. Σκαρίμπας, Μαριάμπας. Έκδοση των περιοδικών Τα Νέα Γράμματα, Νεοελληνικά Γράμματα και Το Τρίτο Μάτι. Πρώτα ποιήματα του Ο. Ελύτη. Ο Εμπειρίκος δίνει διάλεξη περί υπερρεαλισμού.
Εισβολή της Ιταλίας στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία). Ίδρυση της Βέρμαχτ.
~ T. S. Eliot, Ash-Wendsday. Murder in the Cathedral. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: -
1937Δημοσιεύονται τρία κριτικά του σημειώματα (για εκθέσεις ζωγραφικής και κινηματογραφική ταινία) στο περιοδικό Νεοελληνικά Γράμματα, και η πρώτη του ποιητική μετάφραση στη Νέα Εστία («Ο σεβασμός του Πρίγκηπα», του Henry de Montherlant).Κ. Πολίτης, Eroica (σε συνέχειες στα Νέα Γράμματα). Γ. Ρίτσος, Το τραγούδι της αδελφής μου.Η Ιταλία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Roger Martin du Gard.
1938Συνεχίζει τη δημοσίευση μεταφράσεων ποιημάτων του Montherlant, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας.Μ. Αξιώτη, Δύσκολες Νύχτες. Ν. Εγγονόπουλος, Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν. Γ. Σεφέρης-Κ. Τσάτσος, «Διάλογος για την ποίηση» (Νέα Γράμματα).Η Αυστρία γίνεται επαρχία της Γερμανίας. Σύμφωνο του Μονάχου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pearl Buck.
1939Με αφορμή τον διάλογο Σεφέρη-Τσάτσου για την ποίηση στέλνει γράμμα στον Σεφέρη.Εντείνονται οι εκτοπίσεις και οι περιορισμοί από τη δικτατορία Μεταξά.
~ Ν. Εγγονόπουλος, Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής. Μελισσάνθη, Ωσαννά και οραματισμός. Μυρτιώτισσα, Κραυγές. Ο Γ. Σεφέρης μεταφράζει το «Canto I» του E. Pound στα Νέα Γράμματα.
Έναρξη Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνθηκολόγηση Γαλλίας. Μάχη της Αγγλίας. Δολοφονία Λ. Τρότσκι.
~ E. Hemingway, For Whom the Bell Tolls. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: -
1941Στρατεύεται ως βοηθός γιατρού. Επιστροφή στην Αθήνα (τέλος Απριλίου) και στη συνέχεια στον Πύργο, όπου καταφεύγει λόγω της Κατοχής και της πείνας, εγκαταλείποντας τις διπλωματικές του εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Φιλία με τον νεότερο ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο, συμμετοχή σε θεατρική ομάδα, γραφή ενός μεγάλου συνθετικού ποιήματος με τίτλο «Επέτειος», χαμένο σήμερα.Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (10 Απριλίου 1941). Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Ίδρυση ΕΔΕΣ και ΕΑΜ (Σεπτ.).
~ Μ. Σαχτούρης, Η μουσική των νησιών μου.
Στις 17 Ιανουαρίου 1941 υπογράφεται το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.
1942Σύλληψή του από τις ιταλικές αρχές κατοχής στον Πύργο· φυλακίζεται ως αντιστασιακός για 40 ημέρες, μέχρι την αθώωσή του από στρατοδικείο στην Τρίπολη. Θάνατος του φίλου του ποιητή Θοδωράκη Ζώρα (Φώτου Πασχαλινού).Ίδρυση του ΕΛΑΣ. Ανατίναξη γέφυρας Γοργοπόταμου (Νοέμ.). Ίδρυση Θεάτρου Τέχνης (Κάρολος Κουν).
~ Ά. Σικελιανός, Ακριτικά (1941-1942).
Έναρξη πολιορκίας του Στάλινγκραντ.
~ A. Camus, L'Étranger.
1943Θάνατος του αδερφού του, Νούλη. Συμμετοχή στην έκδοση του πρωτοποριακών τάσεων περιοδικού Οδυσσέας του Πύργου, όπου και δημοσιεύει την πρώτη μελέτη του για την ποίηση του Γ. Σεφέρη. Ψευδώνυμες μεταφράσεις έργων του Marcel Proust και του Paul Valéry. Επιστροφή στην Αθήνα τον Οκτώβριο.Αποτυχημένες συσκέψεις στο Κάιρο με αντιπροσωπεία ελληνικών αντάρτικων ομάδων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πολιτειακό ζήτημα. Σφαγή στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα.
~ Κηδεία Κ. Παλαμά με αντιστασιακό χαρακτήρα και απαγγελία του Σικελιανού. H. Bενέζης, Aιολική γη. Ν. Γκάτσος, Αμοργός. Οδ. Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος. Έ. Κακναβάτος, Fuga. Στρ. Mυριβήλης, O Bασίλης ο Aρβανίτης. Ά. Σικελιανός, Aντίδωρο, Ο Δαίδαλος στην Κρήτη.
περ. Καλλιτεχνικά Νέα (-1945).
Παράδοση της Ιταλίας άνευ όρων.
~ T.S. Eliot, Four Quartets. A. de Saint-Exupéry, Le Petit Prince.
1944Πτυχίο ιατρικής. Δημοσιεύει ποιήματα και μεταφράσεις (O. V. de L. Milosz) στα περιοδικά Καλλιτεχνικά Νέα, Οδυσσέας, Ξεκίνημα της Θεσσαλονίκης, Φιλολογικά Χρονικά· στο τεύχος 17-19 (Οκτώβρης του 1944) του τελευταίου δημοσιεύεται ο «Ελπήνωρ», ενώ στο επόμενο τεύχος δημοσιεύονται δύο ποιήματα αφιερωμένα στη μνήμη του Φώτου Πασχαλινού («Μέρες του 1941», «Ανταρσία»). Έχει ξεκινήσει να δουλεύει τα ποιήματα που θα ενταχθούν στην πρώτη του συλλογή, Μεταίχμιο (1951). Γνωριμία με τον Γ. Γεραλή.«Kίνημα της Mέσης Aνατολής» για τη συγκρότηση κυβέρνησης με βάση την ΠEEA (1 Απρ.). Συμφωνία Καζέρτας (Σεπτ.) Απελευθέρωση Αθήνας (Οκτ.). Επιστροφή εξόριστης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Δεκεμβριανά.
~ Ν. Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ ένα ελληνικό ποίημα. M. Kαραγάτσης, O κοτζάμπασης του Καστρόπυργου. T. Παπατσώνης, Ursa Minor. Ν.Γ. Πεντζίκης, Ο πεθαμένος και η ανάσταση. K. Πολίτης, Tο Γυρί (-1945). Μ. Χατζηλαζάρου, Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης. Επανέκδοση περιοδικού Τα Νέα Γράμματα. περ. Φιλολογικά Χρονικά (-1946), Ξεκίνημα (1944).
Απόβαση Αγγλοαμερικανών στη Νορμανδία. Απελευθέρωση Παρισιού. «Συμφωνία ποσοστών» για τα Βαλκάνια κατά τη συνάντηση Churchill-Στάλιν στη Μόσχα.
~ J. Anouilh, Αντιγόνη. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Johannes Vilhelm Jensen.
1945Κατατάσσεται στις αρχές του έτους στον στρατό ως λοχίας του Υγειονομικού και τον Αύγουστο φεύγει για τη Λάρισα με το 526ο Τάγμα της 9ης Μεραρχίας, όπου θα παραμείνει για ένα χρόνο και θα πάρει τον βαθμό του έφεδρου ανθυπίατρου. Συνεχίζει τη δημοσίευση ποιημάτων και μεταφράσεων. Γνωριμία με τον Ν. Καχτίτση και τον Σ. Καψάσκη.Συμφωνία της Βάρκιζας. Δημοσίευση του ποιήματος «Ελληνικός νεκρόδειπνος» του Ά. Σικελιανού (περ. Φιλολογικά Χρονικά). Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές. Ε. Βακαλό, Θέμα και Παραλλαγές. Α. Εμπειρίκος, Ενδοχώρα. Δ. Παπαδίτσας, Εντός παρενθέσεως Ι. Μ. Σαχτούρης, Η Λησμονημένη. Γ. Σεφέρης, Ημερολόγιο Καταστρώματος Β΄.Διάσκεψη της Γιάλτας. Συνθηκολόγηση Γερμανίας. Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγ.). Τερματισμός Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Gabriela Mistral.
1946Στη Λάρισα ως στρατιωτικός γιατρός. Δημοσιεύει το «Θαλασσινό τοπίο» στα Φιλολογικά Χρονικά.Βουλευτικές εκλογές (Μάρτιος) με αποχή του ΚΚΕ. Δημοψήφισμα (Σεπτ.). Επάνοδος Γεωργίου Β΄. Εμφύλιος Πόλεμος (έως το 1949).
~ Ά. Αλεξάνδρου, Ακόμα τούτη η άνοιξη. Ν. Εγγονόπουλος, Η επιστροφή των πουλιών. Ν. Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Μ. Λυμπεράκη, Τα ψάθινα καπέλα. Γ. Μπεράτης, Το πλατύ ποτάμι. Ά. Tερζάκης, Tαξίδι με τον Έσπερο. Απρίλης.
 
1947Στο χωριό Αγιόφυλο Καλαμπάκας ώς τον Οκτώβριο. Επαφή με τον λογοτεχνικό κύκλο του περιοδικού Κοχλίας της Θεσσαλονίκης, όπου δημοσιεύει το «Νεκρόδειπνος για τον Ελπήνορα»· άλλα τρία ποιήματα στο περιοδικό Γράμματα. Αλληλογραφεί με τους Γ. Αγγέλου, Μ. Αυγέρη, Ν. Βρεττάκο, Γ. Γεραλή, Ά. Δικταίο, Ν. Καχτίτση, Σ. Καψάσκη, Π. Μεραναίο, Γ. Παυλόπουλο κ.ά. Επιστροφή στην Αθήνα τον Οκτώβριο, όπου υπηρετεί ως γιατρός στη Σχολή Ευλπίδων.Θάνατος Γεωργίου Β΄. Βασιλέας Παύλος. Έναρξη λειτουργίας στρατοπέδου της Mακρονήσου. Επίσημη παράδοση των Δωδεκανήσων. Αναγκαστικός νόμος 509. Το KKE εκτός νόμου.
~ Ν. Βαλαωρίτης, Η τιμωρία των μάγων. N. Kαββαδίας, Πούσι. M. Kρανάκη, Contre-Temps. Θ. Πετσάλης, Oι Mαυρόλυκοι (-1948). Γ. Σεφέρης, Κίχλη.
«Δόγμα Τρούμαν». Ψυχρός Πόλεμος (-1989). Απόφαση του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Παλαιστίνης.
~ A. Camus, La Peste. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: André Gide.
1948Δημοσίευση ποιημάτων αλλά και μεταφράσεων ποιημάτων των G. Apollinaire, V. Larbaud, L.P. Fargue, L. Hughes, Tr. Tzara, J. Supervielle κ.ά.Μάχη του Γράμμου (Ιούν.) Ένωση Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
~ Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές 2. Γ. Δάλλας, Federico Garcia Lorca. Ά. Δικταίος, Σπουδή Θανάτου. Ν. Εγγονόπουλος, Έλευσις. Μ. Σαχτούρης, Παραλογαίς.
Ανεξαρτησία της Βιρμανίας. Δολοφονία Μαχάτμα Γκάντι. Ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και πόλεμος Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Thomas Stearns Eliot.
1949Υπηρετεί από τον Ιανουάριο στο Βίτσι, όπου και θα απολυθεί τον Μάιο, μετά από πέντε χρόνια θητείας. Γνωριμία στη Θεσσαλονίκη με τον Ν.Γ. Πεντζίκη και τον Γ. Κιτσόπουλο, ενώ στην Αθήνα επισκέπτεται μαζί με τον Βρεττάκο τον Σικελιανό. Συνεχίζεται η δημόσια παρουσία του με δημοσιεύσεις ποιημάτων και μεταφράσεων. Μετά το τέλος του Εμφυλίου εργάζεται ως γιατρός του Ι.Κ.Α στην Αθήνα.Λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.
Τ. Βαρβιτσιώτης, Φύλλα ύπνου. Μ. Κατσαρός, Μεσολόγγι. Κ. Κύρου, Αναζήτηση. Δ. Παπαδίτσας, Εντός παρενθέσεως ΙΙ.
Ίδρυση ΝΑΤΟ. Ίδρυση Συμβουλίου της Eυρώπης. Ίδρυση Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
~ J. L. Borges, El Aleph. A. Miller, Death of a Salesman. G. Orwell, Nineteen Eighty-four (1984). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: William Faulkner.
1950Δημοσίευση ποιημάτων και μεταφράσων (P. Emmanouel, P.J. Jouve) στα περιοδικά Ο Αιώνας μας, Νέα Εστία και Σκαραβαίος. Μετατίθεται στα ιατρεία του Ι.Κ.Α. στον Περισσό.Ρ. Αποστολίδης, Πυραμίδα 67. Γ. Θεοτοκάς, Ιερά Οδός. Μ. Λυμπεράκη, Ο άλλος Αλέξανδρος. Ντ. Χριστιανόπουλος, Εποχή των ισχνών αγελάδων.Πόλεμος της Κορέας (έως το 1953). Μακαρθισμός.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Earl (Bertrand Arthur William) Russell.
1951Μεταίχμιο (ιδιωτική έκδοση με ποιήματα της περιόδου 1944-1950, αφιερωμένη στον αδελφό του Παύλο). Εγκαθίσταται στον Περισσό.Μ. Αναγνωστάκης, Εποχές 3. Π. Θασίτης, Δίχως κιβωτό. Δ. Δούκαρης, Παλινωδία. Θάνατος Ά. Σικελιανού.Κατάληψη της Σεούλ από δυνάμεις του ΟΗΕ.
~ A. Camus, L'Homme révolté. A. Moravia, Il conformista. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pär Lagerkvist.
1953Άσματα Ι-XI.Εκτέλεση Ν. Πλουμπίδη.
~ Β. Βασιλικός, Η διήγηση του Ιάσονα. Ν. Καζαντζάκης, Ο καπετάν Μιχάλης. Μ. Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων. Α. Κοτζιάς, Πολιορκία. Τ. Λειβαδίτης, Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου. Θ.Δ. Φραγκόπουλος, Ποιήματα. Δ. Χατζής, Το τέλος της μικρής μας πόλης.
Τερματισμός του πολέμου της Κορέας. Θάνατος Στάλιν.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Sir Winston Leonard Spencer Churchill.
1954Βιβλιοκριτικές στο περιοδικό Σημερινά Γράμματα της Θεσσαλονίκης (- 1955).Μ. Αναγνωστάκης, Η συνέχεια. Ν.-Α. Ασλάνογλου, Ο δύσκολος θάνατος. Ε. Βακαλό, Το Δάσος. Ν. Καρούζος, Η επιστροφή του Χριστού. Τ. Πατρίκιος, Χωματόδρομος. Γ. Ρίτσος, Αγρύπνια . Α. Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. περ. Επιθεώρηση Τέχνης (-1967).Πρόεδρος της στρατιωτικής κυβέρνησης της Aιγύπτου ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ.
~ W. Golding, Lord of the Flies. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ernest Miller Hemingway.
1955Δημοσιεύει, ανάμεσα στα άλλα, το «Ο Επιζών» στο τεύχος Δεκεμβρίου της Επιθεώρησης Τέχνης.Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο (Απρ.). Ανάκληση ελληνικού στρατιωτικού σώματος από την Κορέα (Οκτ.). Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή το Κυπριακό.
~ Δίκη και αθώωση του Τάσου Λειβαδίτη. Ν. Κάσδαγλης, Τα δόντια της μυλόπετρας. Ν. Καζαντζάκης, Ο τελευταίος πειρασμός. Γ. Ρίτσος, Πρωινό άστρο. Γ. Σεφέρης, …Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…. Α. Φραγκιάς, Άνθρωποι και σπίτια.
Παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού W. Churchill. Νέος πρωθυπουργός ο A. Eden.
~ Vl. Nabokov, Lolita. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Halldór Kiljan Laxness.
1956Η γνωριμία με τον Μαξ (έκδοση αφιερωμένη στον Μίλτο Σαχτούρη). Δοκίμιο για τον Α. Καμύ στη Νέα Πορεία, όπου δημοσιεύει και τους ποιητικούς στοχασμούς «Η ποίηση της ποίησης».Εκλογές (με δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες), νίκη ΕΡΕ (Κ. Καραμανλής).
~ Κ. Δημουλά, Έρεβος. Μ. Καραγάτσης, Ο κίτρινος Φάκελος. Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος. Μ. Σαχτούρης, Όταν σας μιλώ. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Βρεττάκος, Ποίηση 1929-1951.
Ανεξάρτητα κράτη το Σουδάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Τυνησία. Κατάληψη της διώρυγας του Σουέζ από τους Αμερικανούς. Ουγγρική επανάσταση και εισβολή/επέμβαση Σοβιετιών στην Ουγγαρία.
~ A. Camus, La chute. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Juan Ramón Jiménez.
1957Εκδίδει τις συλλογές Ελένη, Μεταίχμιο Β΄, ενώ συνεχίζει τη δημοσίευση νέων ποιημάτων και μεταφράσεων. Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και γνωριμία με Τ. Αλαβέρα, Μ. Αναγνωστάκη, Ν. Αναγνωστάκη, Λ. Αναγνωστάκη, Τ. Βαρβιτσιώτη, Π. Θασίτη, Κλ. Κύρου, Ντ. Χριστιανόπουλο κ.ά.Ψήφισμα ΟΗΕ για την Κύπρο. Υπόθεση Μέρτεν.
~ Αλκ. Γιαννόπουλος, Η σαλαμάντρα. Ν. Εγγονόπουλος, Εν Ανθηρώ Έλληνι λόγω. Π. Θασίτης, Τα πράγματα. Κλ. Κύρου, Σε πρώτο πρόσωπο. Ντ. Χριστιανόπουλος, Ξένα γόνατα· Ποιήματα 1950-1955. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Ρίτσος, Η σονάτα του σεληνόφωτος και Ά. Δικταίος «Πολιτεία Α΄».
Δόγμα Αϊζενχάουερ. Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο H. Macmillan. Αποχώρηση των Ισραηλινών από τη χερσόνησο του Σινά. Συνθήκες της Ρώμης. Ίδρυση Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.
~ S. Beckett, Fin de parti. L. Durrell, Bitter Lemons of Cyprus. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Albert Camus.
1958Σε έρευνα λογοτεχνικού περιοδικού εκφράζει επιφυλάξεις για τα επιτεύγματα της γενιάς του ’30 δηλώνοντας την προτίμησή του στη νεωτερική πεζογραφία των συγγραφέων της Θεσσαλονίκης (Γιαννόπουλος, Πεντζίκης, Ξεφλούδας).Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με την ΕΔΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
~ Γ. Ρίτσος, Ανυπόταχτη πολιτεία· Όταν έρχεται ο ξένος. Μ. Σαχτούρης, Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Εν ανθηρώ έλληνι λόγω.
Ανακήρυξη της ενωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Αιγύπτου και Συρίας από τον Νάσσερ. Στρατηγός Ντε Γκωλ Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
~ T. Williams, Suddenly, Last Summer. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Boris L. Pasternak.
1959Η νύχτα και η αντίστιξη. Κριτικός ποίησης στο περιοδικό Κριτική, όπου στο τεύχος 4/5 δημοσιεύεται η σημαντικότερη εκτενή μελέτη αυτής της περιόδου για το έργο του Σινόπουλου, η κριτική του Αναγνωστάκη για τη συλλογή Η νύχτα κι η αντίστιξη. Διαμαρτύρεται με επιστολή για την απόφαση της ομάδας των 12 να μην απονείμει το βραβείο ποίησης για το 1958. Πρώτες ξενόγλωσσες μεταφράσεις ποιημάτων του Σινόπουλου (στα ιταλικά από τον Μάριο Βίττι)· θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια μεταφράσεις στα αγγλικά και στα γερμανικά.Έκδοση του περιοδικού Κριτική (- 1961). Ά. Αλεξάνδρου, Ευθύτης Οδών. Ε.Χ. Γονατάς, Η κρύπτη. Ο. Ελύτης, Το άξιον εστί. Γ. Θέμελης, Το πρόσωπο και το είδωλο. Ν. Κάσδαγλης, Κεκαρμένοι. Α. Κοτζιάς, Ο εωσφόρος. Γ. Ρίτσος, Οι γερόντισσες και η θάλασσα.Καθεστώς Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.
~ G. Grass, Die Blechtrommel (=Το τενεκεδένιο ταμπούρλο). Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Salvatore Quasimodo.
1960Ενασχόληση με τη ζωγραφική. Έκθεση έργων του στη γκαλερί «Ζυγός». Τα επόμενα χρόνια επιμελείται καλλιτεχνικά τις αυτοτελείς εκδόσεις των ποιημάτων του. Ποιήματα και μεταφράσεις στα περιοδικά Διαγώνιος και Ενδοχώρα.Η Κύπρος ανεξάρτητη δημοκρατία (16 Αυγούστου). Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
~ Ο. Ελύτης, Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό. Α. Εμπειρίκος, Γραπτά ή προσωπική μυθολογία. Κλ. Κύρου, Κραυγές της νύχτας. Ν. Καχτίτσης, Η ομορφάσχημη. Ενύπνιο. Σπ. Πλασκοβίτης, Το φράγμα. Στρ.Τσίρκας. Η Λέσχη. Γ. Χειμωνάς, Πεισίστρατος. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ο. Ελύτης, Το Άξιον Εστί.
Εκλογές στις ΗΠΑ: νίκη του J.F. Kennedy.
~ Βραβείο Νόμπελ: Saint-John Perse
1961Το άσμα της Ιωάννας και του Κωνσταντίνου. Συμμετοχή στο τιμητικό αφιέρωμα για τα 30χρονα της Στροφής του Γ. Σεφέρη με τη μελέτη «Στροφή 1931-1961. Συλλογισμοί πάνω στην ποιητική αρετή». Μετάφραση ποιημάτων του Σαρ στο περιοδικό Ιωλκός (τχ.1), ενώ συνεχίζει την βιβλιοκριτική δραστηριότητα στην Κριτική.Βουλευτικές εκλογές· κατηγορία για νοθεία. Η αντιπολίτευση ξεκινά τον «Ανένδοτο».
~ Β. Βασιλικός, Το Φύλλο, Το Πηγάδι, Τ’ Αγγέλιασμα. Ν. Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο. Ν. Καρούζος, Ποιήματα. N. Γ. Πεντζίκης, Ανακομιδή. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μ. Δημάκης, Το ταξείδι.
Αποτυχημένη απόβαση Αμερικανών στον Κόλπο των Χοίρων για την ανατροπή του Castro. Χωρισμός ανατολικού και δυτικού Βερολίνου με συρματόπλεγμα· χτίσιμο του Τείχους.
~ S. Beckett, Happy Days. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Ivo Andric.
1962Μοιράζεται με τον Ν. Καρούζο το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Πεθαίνει ο πατέρας του. Δημοσιεύσεις ποιημάτων στην Επιθεώρηση Τέχνης και στην Ενδοχώρα.Μ. Αραβαντινού, Γραφή Α΄-Β΄. Μ. Κουμανταρέας, Τα μηχανάκια. Κ. Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου. Μ. Σαχτούρης, Τα στίγματα. Κ. Ταχτσής, Το τρίτο στεφάνι. Στρ. Τσίρκας, Αριάγνη. Δ. Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα. Α. Φραγκιάς, Η καγκελόπορτα. περ. Μαρτυρίες (1962-1966). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Θέμελης, Φωτοσκιάσεις. 
1963Γράφει τη σειρά ποιημάτων «Ποιήματα για την Άννα», για την Άννα Γεραλή. Βιβλιοκριτικές ως συνεργάτης στο περιοδικό Εποχές· στο τχ. 8 αρνητική κριτική για τη συλλογή Μαθητεία του Τ. Πατρίκιου. Λίγους μήνες μετά, ο Βύρων Λεοντάρης δημοσιεύει στην Επιθεώρηση Τέχνης (τχ. 106-107, Οκτώβριος-Νοέμβριος 1963) το δοκίμιo «Η ποίηση της ήττας», με αφορμή τις συλλογές Μαθητεία του Πατρίκιου και Ο γυρισμός του Θανάση Κωσταβάρα. Το δοκίμιο αυτό θα αποτελέσει το σημείο αιχμής μιας δημόσιας αντιπαράθεσης τον επόμενο χρόνο.Δολοφονία Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
~ Φιλολογική έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη (Γ. Π. Σαββίδης). Ν.-Α. Ασλάνογλου, Ποιήματα για ένα καλοκαίρι. Θ. Βαλτινός, Η κάθοδος των εννιά. Τ. Γκρίτση-Μιλλιέξ, Και ιδού ίππος χλωρός…. Τ. Πατρίκιος, Μαθητεία. Γ. Ρίτσος, 12 ποιήματα για τον Καβάφη (πρώτη δημοσίευση Εποχές τχ. 13). Γ. Χειμωνάς, Η εκδρομή. περ. Eποχές (1963-1967). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τ. Κ. Παπατσώνης, Εκλογή Β΄.
Δολοφονία Προέδρου Η.Π.Α. John Kennedy.
~ S. Plath, The Bell Jar. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Γιώργος Σεφέρης.
1964Η ποίηση της ποίησης (αυτοτελής έκδοση ποιητικών στοχασμών γραμμένων την περίοδο 1956-1964, αφιερωμένη στην Άννα Γεραλή). Δημόσιος διάλογος για την «ποίηση της ήττας» στα περιοδικά, στον οποίο εμπλέκεται και ο Σινόπουλος, καθώς δέχεται επίθεση απο τον Τ. Βουρνά («Η “ποίηση της ήττας” και η ήττα της κριτικής», στο τεύχος Ιανουαρίου της Επιθεώρηση Τέχνης).Εκλογική νίκη Ένωσης Κέντρου (Γ. Παπανδρέου). Θάνατος βασιλέα Παύλου. Κωνσταντίνος Β΄.
~ Έκδοση Αυτογράφων Έργων του Σολωμού από τον Λ. Πολίτη. Γ. Θεοτοκάς, Ασθενείς και οδοιπόροι. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Ν. Καχτίτσης, Ο Εξώστης. Δ. Π. Παπαδίτσας, Εν Πάτμω. «Άξιον Εστί» του Ο. Ελύτη σε μουσική Μ. Θεοδωράκη στο θέατρο «Ρεξ» στην Αθήνα. Μ. Κακογιάννης, Zorba the Greek (σκην.). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Π. Παπαδίτσας, Ποιήματα Ι (1941-1963).
Νόμπελ ειρήνης στον Martin Luther King.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Jean-Paul Sartre.
1965Διαβάζει ποιήματά του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, μετέχει στην Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής, συνεχίζει τη δημοσίευση κριτικών στην Κριτική. Πρόεδρος της προκριματικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Ιουλιανά. Παραίτηση κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Πολιτική κρίση. Απέλαση 6000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης
~ K. Bάρναλης, Eλεύθερος κόσμος. Γ. Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο. Ν. Kαχτίτσης, H περιπέτεια ενός βιβλίου. T.K. Παπατσώνης, Mολδοβαλαχικά του μύθου. Α. Σαμαράκης, Το λάθος. Στρ. Τσίρκας, Η Νυχτερίδα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Παππάς, Το ηρωικό τριαντάφυλλο.
Πόλεμος του Βιετνάμ (έως το 1973).
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Mikhail Aleksandrovich Sholokhov.
1966Ραδιοφωνική εκπομπή για την ελληνική ποίηση. Στο τεύχος Απριλίου των Εποχών αρνητική βιβλιοκρισία του Σινόπουλου για τις συλλογές Ο γυρισμός και Κατάθεση του Θ. Κωσταβάρα. Γνωριμία σε φεστιβάλ στην Ιταλία με τον E. Pound και τον G.C. Menotti. Γνωριμία και σχέση με την Μαρία Ντότα.Aνατροπή της κυβέρνησης Στεφανόπουλου μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΕΡΕ.
~ Β. Βασιλικός, Ζ· Φανταστικό ντοκυμανταίρ ενός εγκλήματος. Ν. Μπακόλας, Ο κήπος των πριγκίπων. Ν.Γ. Πεντζίκης, Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης. Γ. Ρίτσος, Ρωμιοσύνη. Γ. Σεφέρης, Τρία κρυφά ποιήματα , Μ. Χάκκας, Τυφεκιοφόρος του εχθρού. Γ. Χειμωνάς, Μυθιστόρημα. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Μυρτιώτισσα (Θεώνη Δρακοπούλου), Άπαντα.
Πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.
~ T. Capote, In cold blood. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs.
1967Δημοσιεύει τις τελευταίες κριτικές στις Εποχές, καθώς η χούντα αναστέλλει την έκδοση του περιοδικού. Διακόπτει με την επιβολή της δικτατορίας τη ραδιοφωνική του εκπομπή.Απρ: Παραίτηση κυβέρνησης Παρασκευόπουλου. Κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου (ΕΡΕ). Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών. 21 Απριλίου: Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Εκτόπιση 6000 αντικαθεστωτικών στη Γυάρο.
~ Ν. Καχτίτσης, Ο ήρωας της Γάνδης. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Βαφόπουλος, Επιθανάτια και Σάτιρες.
Αραβοϊσραηλινός πόλεμος (των έξι ημερών). Θάνατος του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία.
~ M. Kundera, Žert. G. G. Márquez, Cien años de soledad. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Miguel Angel Asturias.
1968Ταξίδι στο Παρίσι και στο Λονδίνο (Ιούνιος).Ίδρυση από τον Α. Παπανδρέου του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος» (ΠΑΚ). Θάνατος Γ. Παπανδρέου (Νοέμ.). Δίκη της «Δημοκρατικής Άμυνας» στη Θεσσαλονίκη· καταδικάζονται σε φυλάκιση οι Στ. Νέστωρ, Π. Ζάννας, Γ. Σιπιτάνος, Σ. Δέδες, Κ. Πύρζας, Αργ. Μαλτσίδης.
~ Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Χρ. Μπάρλας, Τα ποιήματα.
Γαλλικός Μάης, Άνοιξη της Πράγας. Επέμβαση Σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Yasunari Kawabata.
1969Εγκατάσταση στο σπίτι της οδού Ναζλή 22 (τώρα Τάκη Σινόπουλου) στον Περισσό (σήμερα στέγη του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου, μετά από δωρεά της συζύγου του).Δήλωση Γ. Σεφέρη κατά της Χούντας. Άρση της προληπτικής λογοκρισίας (Οκτ.).
~ Ν. Καρούζος, Πενθήματα. Λ. Πούλιος, Ποίηση.
Απόβαση Αμερικανών στη σελήνη. Πραξικόπημα στη Λιβύη-Συνταγματάρχης Καντάφι. Ρ. Νίξον, Πρόεδρος ΗΠΑ. Βίλλυ Μπραντ, Καγκελάριος Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Samuel Beckett.
1970«Νεκρόδειπνος» (ιδιωτική έκδοση εκτός εμπορίου σε 100 αντίτυπα, προσφορά του φίλου του Α. Μυλωνά). Συμμετοχή στην αντιστασιακή έκδοση Δεκαοχτώ κείμενα με το ποίημα «Νύχτες». Ιδρυτικό μέλος της Ε.Μ.Ε.Π. (Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Προβληματισμού).Δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας.
~ Έκδοση των Δεκαοχτώ Κειμένων. Ίδρυση της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Προβληματισμού (Ε.Μ.Ε.Π.). Μ. Αναγνωστάκης, Ο στόχος. Γ. Κοντός, Περιμετρική. Γ. Πατίλης, Ο μικρός και το θηρίο.
Πρόεδρος της Xιλής ο Salvador Allente.
~ Italo Calvino, Gli amori difficili. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn.
1971Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή των αντιστασιακών τόμων Νέα Κείμενα και Νέα Κείμενα II. Ταξίδι στο Παρίσι με τη Μαρία Ντότα και τον ζωγράφο Δανιήλ. Συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση για το γλωσσικό πρόβλημα που διοργανώνει η Ε.Μ.Ε.Π. καθώς και στη «Βραδιά Σεφέρη» που επίσης διοργανώνει η Ε.Μ.Ε.Π. (22.11.1971, αίθουσα Άλφα), με τη μελέτη «Το κλειστό και το ανοιχτό ποίημα στο Γ. Σεφέρη».Θάνατος Σεφέρη και κηδεία με αντιστασιακό χαρακτήρα. Νέα Κείμενα. Ε. Βακαλό, Γενεαλογία. Κ. Δημουλά, Το λίγο του κόσμου. Ο. Ελύτης, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας· Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά. Γ. Ιωάννου, Η σαρκοφάγος. Γ. Παυλόπουλος, Το κατώγι. Μ. Σαχτούρης, Το Σκεύος. Γ. Χειμωνάς, Ο γιατρός Ινεότης. περ. Tραμ (1971-1972, 1976-1979, 1987-1991). Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ζευγώλη - Γλέζου, Τα δύο φεγγάρια.T. Hughes, Crow. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Pablo Neruda.
1972Νεκρόδειπνος, Πέτρες. Γάμος με τη Μαρία Ντότα, με κουμπάρο τον Γ.Π. Σαββίδη.Διάλυση της Ε.Μ.Ε.Π. με δικαστική απόφαση. Νέα Κείμενα 2. M. Αξιώτη, H Kάδμω. Θ. Βαλτινός, Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη. Α. Κοτζιάς, Ο Γενναίος Τηλέμαχος. Τζ. Μαστοράκη, Διόδια. Γ. Ρίτσος, Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα, Η Ελένη. Α. Φραγκιάς, Λοιμός. περ. Αντί.Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο: ομηρία ισραηλινών αθλητών και αιματηρή επέμβαση αστυνομίας.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Heinrich Böll.
1973Αφανές μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Η Συνέχεια, όπου δημοσιεύει ποιήματα και βιβλιοκρισίες. Προλογίζει τα ποιήματα της συλλογής Λ. Πούλιος, Ποίηση 2. Μελοποίηση από τον Μ. Θεοδωράκη του ποιήματος «Ο Επιζών».Εξέγερση του Πολυτεχνείου και αιματηρή καταστολή της (14-17 Νοέμ.)
~ περ. Η Συνέχεια (Μάρτ. 8 τεύχη συνολικά, Αθήνα). Τ. Νικηφόρου, Εγνατία Οδός. Η. Παπαδημητρακόπουλος, Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη. Λ. Πούλιος, Ποίηση 2. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Ι. Αντωνίου, Χάι κάι και Τάνκα.
Επιβολή δικτατορίας στη Χιλή.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ: Patrick White.
1974Αφαίρεση διαβατηρίου. Συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην ίδρυση της Πανελλαδικής Επιτροπής Δημοκρατικού Αγώνος.Κυπριακό πραξικόπημα. Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πτώση της Χούντας. Μεταπολίτευση.
~ Ν. Βρεττάκος, Ωδή στον ήλιο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ζ. Καρέλλη, Τα ποιήματα. Θάνατος Κ. Βάρναλη.
Πτώση της δικτατορίας στην Πορτογαλία (Η Επανάσταση των Γαριφάλων). Σκάνδαλο Watergate στις Η.Π.Α.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Eyvind Johnson, Harry Martinson.
1975Το χρονικό. Συμμετέχει στο φεστιβάλ ποίησης του Cambridge τον Απρίλιο, ενώ τον Νοέμβρη παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Μήνα στον Λονδίνο. Πεθαίνει η μητέρα του (Ιούν.). Στο περιοδικό Χνάρι (τχ. 3-4) μεταφράζει δεκαοκτώ ποιήματα του Αντουάν Αρτώ.Ψήφιση του νέου Συντάγματος. Κ. Τσάτσος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
~ Ά. Αλεξάνδρου, Το Κιβώτιο. Μ. Κουμανταρέας, Βιοτεχνία υαλικών. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Γ. Γεραλής, Η ελληνική νύχτα και τέσσαρες ακόμη ποιητικές ενότητες. Θάνατος Α. Εμπειρίκου.
Πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στη Bρετανία η Margaret Thatcher.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Eugenio Montale.
1976Συλλογή Ι (1951-1964, συγκεντρωτικός τόμος). Δημοσίευση του άρθρου «Το σύνταγμα στη δημοτική» (εφ. Η Καθημερινή, 22 Φεβρ.).Καθιέρωση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του Κράτους.
~ Τ. Καζαντζής, Η παρέλαση. Σ. Τσίρκας, Η χαμένη άνοιξη. Δ. Χατζής, Το διπλό βιβλίο. περ. Διαβάζω, περ. Ο Πολίτης. Α΄ Βραβείο ποίησης: Μελισσάνθη (Ήβη Σκανδαλάκη), Τα ποιήματα της Μελισσάνθης, 1930-1974.
Θάνατος του Μάο Τσε Τουνγκ. Λήξη της «Πολιτιστικής Eπανάστασης».
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Saul Bellow.
1977Ο χάρτης (έκδοση συλλογής με ποιήματα της περιόδου 1964-1977). Το περιοδικό Σήμα του αφιερώνει ένα τεύχος του (τχ. 17).Διενέργεια εκλογών, νίκη ΝΔ.
~ Απονομή του βραβείου Λένιν στον Γιάννη Ρίτσο. Ν. Μπακόλας, Μυθολογία. Α΄ Βραβείο ποίησης: Ρίτα Μπούμη - Παπά, Μόργκαν-Ιωάννης. Ο γυάλινος πρίγκηπας και οι μεταμορφώσεις του.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Vicente Aleixandre.
1978Νυχτολόγιο (αυτοτελής έκδοση της συλλογής, με αφιέρωση «στη Μαρία»).Σεισμός μεγέθους 6,5 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.
~ Ν. Βαγενάς, Βιογραφία. Μ. Γκανάς, Ακάθιστος Δείπνος. Α΄ Βραβείο ποίησης: Νικόλαος Κάλας (Καλαμάρης) Οδός Νικήτα Ράντου.
Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Isaac Bashevis Singer.
1979Προσκεκλημένος από τον Δήμο Λευκωσίας στην Κύπρο. Κυκλοφορεί η δίγλωσση έκδοση Landscape of Death του Kimon Friar, με μεταφράσεις ποιημάτων του Σινόπουλου, συνοδευμένες από εισαγωγή και σημειώσεις.Προσχώρηση της Ελλάδας στην Eυρωπαϊκή Oικονομική Kοινότητα.
~ Μ. Δούκα, Η αρχαία σκουριά. Α. Κοτζιάς, Αντιποίησις αρχής. Η. Πετρόπουλος, Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ν. Χουλιαράς, Ο Λούσιας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ν. Εγγονόπουλος, Στην κοιλάδα με τους ροδώνες.
Πρωθυπουργός Bρετανίας η M. Thatcher. Ανατροπή του Σάχη της Περσίας – Αγιατολάχ Χομέινι. Eισβολή Σοβιετικών στο Aφγανιστάν.
~ Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Οδ. Ελύτης.
1980Συλλογή ΙΙ (1965-1980). Αφιέρωμα του περιοδικού Εποπτεία, όπου δημοσιεύεται το Γκρίζο φως (θα εκδοθεί αυτοτελώς το 1982).Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής. Επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.
~ A. Eμπειρίκος, Oκτάνα. Μ. Γκανάς, Μαύρα Λιθάρια. Γ. Παυλόπουλος, Το σακί. Γ. Ρίτσος, Μονόχορδα. περ. Πόρφυρας. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Τ. Λειβαδίτης, Εγχειρίδιο Ευθανασίας.
Aπεργία στα ναυπηγεία του Gdansk, με επικεφαλής τον Lech Walesa. Πόλεμος Iράν-Iράκ.
~ U. Eco, Il nome della rosa. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Czeslaw Milosz.
1981Πεθαίνει ανήμερα του Πάσχα στον Πύργο από ανακοπή καρδιάς.


*Πηγές για την κατάρτιση του χρονολογίου: Μιχάλη Πιερής, Ο χώρος και τα χρόνια του Τάκη Σινόπουλου 1917-1981, σχεδίασμα βιο-εργογραφίας, Ερμής, Αθήνα 1988.
Πηγή για τα ευρύτερα γραμματολογικά και ιστορικά συμφραζόμενα στάθηκαν οι γραμματολογίες του Κ. Θ. Δημαρά, Λίνου Πολίτη, Mario Vitti, Αλέξανδρου Αργυρίου και Roderick Beaton καθώς και το ψηφιακό «Χρονολόγιο» του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, βασισμένο σε προηγούμενες εργασίες του Κ.Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη.

Κ. Δημοπούλου, 2014 / Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Διενέργεια εκλογών, νίκη ΠΑΣΟΚ.
~ Ν.Α. Ασλάνογλου, Ωδές στον πρίγκηπα. Γ. Πάνου, Aπό το στόμα της παλιάς Remington. περιοδ. Η Λέξη. περ. Οδός Πανός. Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Δ. Παπαδίτσας Δυοειδής λόγος.
Kυβέρνηση του σοσιαλιστή François Mitterand στη Γαλλία. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ronald Reagan.
~ S. Rushdie, Midnight’s Children. Βραβείο Νόμπελ Λογοτ.: Elias Canetti.