Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«Δελφική Εορτή»

Το ποίημα εντάσσεται, σύμφωνα με τον Τέλλο Άγρα (1972), στο κλίμα του φιλολογικού ρεαλισμού, που χαρακτηρίζει ορισμένες από τις σάτιρες του Κ. Καρυωτάκη στο Ελεγεία και Σάτιρες του 1927. Με το ποίημα αυτό ο Κ. Καρυωτάκης ασκεί κριτική στο κοινό που παρακολούθησε την πρώτη αναβίωση αρχαίου δράματος στη σύγχρονη Ελλάδα κατά τις Δελφικές Εορτές που διοργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού. Στην ουσία, αντιπαραβάλλει τη σύγχρονή του Ελλάδα με αυτήν της αρχαιότητας, και η Τέχνη σατιρίζεται με πικρία λεπτότατη. Η σύνδεση του ποιήματος με τους αρχαίους μύθους γίνεται έμμεσα, μέσω της παράστασης στις Δελφικές Εορτές του Προμηθέα του Αισχύλου. «Ο γυπαετός που σχίζει τον αιθέρα» του δελφικού τοπίου μετά το πέρας της παράστασης (στον τελευταίο στίχο του ποιήματος) ερμηνευτικά μπορεί να συνδεθεί με το αντίστοιχο πουλί που κατέτρωγε, σύμφωνα με τον μύθο, τις σάρκες του Προμηθέα.

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Καρυωτάκης, Κώστας. 1927.Ελεγεία και σάτιρες. Αθήνα: Εκδοτική εταιρεία Αθηνά. Και στον συγκεντρωτικό τόμο: Κώστας Καρυωτάκης. 1972. Ποιήματα και πεζά. Επιμέλεια: Γιώργος Σαββίδης. Αθήνα: Ερμής.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ, Κώστας Καρυωτάκης.
  • Άγρας, Τέλλος. 1972 [1938]. «Ο Καρυωτάκης και οι Σάτιρες». Στο Κώστας Καρυωτάκης. 1972. Ποιήματα και πεζά. Επιμ. Γιώργος Σαββίδης. Αθήνα: Ερμής. 190-219.