Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«Τρία συμβολικά, συμβουλευτικά ποιήματα» [1973]

Στο δεύτερο από τα τρία συμβολικά ποιήματα που συναποτελούν μια σύνθεση στη συλλογή Το σταυροδρόμι (1973) τα μυθικά σύμβολα είναι ο Ορφέας και η Ευρυδίκη. Ο Ορφέας στο ποίημα παρακινεί την Ευρυδίκη να μεταπηδήσουν από την καθημερινότητα στο φως, σ' έναν χώρο πνευματικό, όπου θα μπορούν να διακρίνουν την ουσία των πραγμάτων. Η Ευρυδίκη, απέναντι σε αυτήν την επίκληση του Ορφέα, κρατά μια στάση επιφυλακτική, τη στάση της απλής γυναίκας που δεν ζητά περισσότερα απ' όσα έχει, που αρνείται να παραβιάσει «την καθημερινή τάξη της ίδιας ζωής». Ο Ορφέας τελικά τιμωρείται, γιατί προσπάθησε να μετάσχει του απόλυτου και να παραβιάσει του νόμους των θεών, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια (Σπυροπούλου, 1988: 66-67).

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Καρέλλη, Ζωή. 1973. Το σταυροδρόμι. Αθήνα. Και στον συγκεντρωτικό τόμο: Ζωή Καρέλλη. 1973. Τα ποιήματα της Ζωής Καρέλλη. Τόμ. B΄ (1955-1973). Αθήνα: Οι εκδόσεις των φίλων.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Σπυροπούλου, Χρύσα. 1988. Ο αρχαιοελληνικός κόσμος στην ποίηση της Ζωής Καρέλλη. Θεσ/νίκη: Αγροτικές Συνεταιριστικές εκδόσεις.