Εξώφυλλο

Αριάδνη

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας

της Δήμητρας Μήττα

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

    Ο Δευκαλίων διαδέχτηκε τον πατέρα του Μίνωα. Μητέρα του ήταν η Πασιφάη. Πήρε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά, τον Ιδομενέα, την Κρήτη και τον νόθο Μόλο από μια εταίρα.

     

     

    Μυθολογείται ότι έκλεισε ειρήνη με τους Αθηναίους, έγινε φίλος με τον Θησέα και του έδωσε για γυναίκα την αδελφή του Φαίδρα.

    Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, με στόλο έφτασε στην Αθήνα και ζήτησε από τους Αθηναίους να του παραδώσουν τον Δαίδαλο, διαφορετικά θα σκότωνε τους επτά νεαρούς Αθηναίους και τις επτά νεαρές Αθηναίες που κρατούνταν ως αθηναϊκός φόρος στην Κρήτη. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν, γιατί ο Δαίδαλος ναυπηγούσε γι' αυτούς στόλο, στον οποίο πρώτοι κυβερνήτες ήταν Κρήτες φυγάδες, μια και οι Αθηναίοι δεν εγνώριζαν την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Με αυτό τον στόλο μπήκαν κρυφά στο επίνειο της Κνωσού και κατέλαβαν την πόλη χωρίς αντίσταση, μια και οι Κρητικοί θεώρησαν ότι ο στόλος που έβλεπαν ήταν εμπορικός. Ο Θησέας συνάντησε τον Δευκαλίωνα μπροστά στον Λαβύρινθο και τον σκότωσε. Εκεί ο Αθηναίος ήρωας συνάντησε και την Αριάδνη που διαδέχθηκε τον αδελφό της στον θρόνο και συνθηκολόγησε με τον Θησέα.