Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

Ανδρομάχη

Η Ανδρομάχη του Ρακίνα είναι τραγωδία σε πέντε πράξεις, που ο μεγάλος Γάλλος κλασικός εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργιλίου. Το έργο, γραμμένο σε δωδεκασύλλαβο, καθιέρωσε τον συγγραφέα στη συνείδηση του κοινού ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του. Ο Ρακίνας, έξοχος ερμηνευτής του αρχαίου πνεύματος, κυρίως του ελληνικού, πραγματεύτηκε τον μύθο της Ανδρομάχης με αρκετή ελευθερία. Τα έργα του ακολουθούν τα λυρικά και επικά χαρακτηριστικά της τραγικής τέχνης των αρχαίων, σε πλήρη συμφωνία όμως με το πνεύμα της εποχής του, που χαρακτηρίζεται από ευγένεια και αξιοπρέπεια.

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Ρακίνας. 2007. Ανδρομάχη. Μετ. Αλεξάνδρα Συμεωνίδου. Αθήνα: Γεωργιάδης. Τίτλος πρωτοτύπου: Andromaque (Paris: Girard, 1668).

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Ρακίνας. 1845. Ανδρομάχη. Τραγωδία του Ι. Ρακίνα, εκ του γαλλικού μεταφρασθείσα εμμέτρως και ελευθέρως υπό Κ. Π. Υακίνθου, εν Σμύρνη, εκ του τυπογραφείου της «Αμαλθείας».
  • Ρακίνας. 1851. «Ανδρομάχης, τραγωδίας εκ των του Ρακίνα». Νέα ποιήματα Ιακώβου Ρίζου Ραγκαβή, περιέχοντα τρεις τραγωδίας, τας μεν δύο πρώτας ιδίας αυτού, την δε τρίτην μεταφρασθείσαν εν των του Ρακίνου, εν Αθήναις, εκ του τυπογραφείου Κ. Αντωνιάδου. 175-244.
  • Ρακίνας. 1994. Ανδρομάχη. Μετ. Στρατής Πασχάλης. Αθήνα: Εκδ. Μεγάρου Μουσικής.
  • Χασάπη-Χριστοδούλου, Ευσεβία. 2002. Η ελληνική μυθολογία στο νεοελληνικό δράμα. Από την εποχή του Κρητικού θεάτρου έως το τέλος του 20ού αιώνα. Τόμος Α΄. Πρόλογος: Βάλτερ Πούχνερ. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. 56, 57, 554.
  • Racine, Jean Baptiste. 1668. Andromaque. Paris: Girard.
  • Racine, Jean Baptiste. 1679. Andromaque. Paris: Thierry.