Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

Έγκλημα στην αρχαία Αγορά

Αθήνα, 349 π.Χ. Την τελευταία ημέρα των Μεγάλων Διονυσίων ένα σκάνδαλο ξεσπά στους πρόποδες της Ακρόπολης. Μπροστά στους θεατές των δραματικών αγώνων ο πλούσιος Μειδίας χαστουκίζει τον ήδη γνωστό για τις θέσεις του κατά του βασιλιά Φιλίππου, Δημοσθένη. Το βράδυ στην Αγορά όλοι σχολιάζουν με πάθος το συμβάν, ειδικά μέσα στο κατάστημα του αργυροχρυσοχόου Παμμένη, που είχε ετοιμάσει τα χρυσά στεφάνια της γιορτής. Την επομένη, μέσα στο ίδιο κατάστημα, ανακαλύπτεται το πτώμα του νεαρού Νικόστρατου, ενός απ' αυτούς που είχαν εκφράσει με σφοδρότητα την αποδοκιμασία του κατά του Μειδία, δηλώνοντας έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Δημοσθένη. Ο Αριστοκλής, ξάδερφος του θύματος, καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα. Το βιβλίο Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά είναι ένα ιδιαιτέρως απολαυστικό μάθημα ιστορίας, που μας εισάγει στην καθημερινή ζωή της Αθήνας: από τον κοσμοπολίτικο Πειραιά στην Εκκλησία του Δήμου, από τις παλαίστρες στα μεταλλεία του Λαυρίου, από τον Αριστοτέλη στον Πραξιτέλη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η Claude Mossé αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαιοελληνικής ιστορίας, με αγαπημένο της θέμα την Αθήνα του 4ου αι. π.Χ. Ανήκει στην ίδια σχολή ιστορικής σκέψης όπως οι Jean-Pierre Vernant και Pierre Vidal-Naquet. Είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris VIII. Πολλά από τα έργα της για την αρχαία Ελλάδα έχουν μεταφραστεί στα νέα ελληνικά, μεταξύ άλλων τα: Μικρή ιστορία της αθηναϊκής δημοκρατίας, Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα, Δικαιοσύνη και πολιτική στην Αθήνα της κλασικής εποχής.

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Mossé, Claude. 1997. Έγκλημα στην αρχαία αγορά. Μετ. Ευδοξία Δελλή. Αθήνα: Θεμέλιο. Τίτλος πρωτοτύπου: Meurtres sur l’agora (Paris: Éditions Calmann-Lévy, 1995).

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Mossé, Claude. 1995. Meurtres sur l'agora. Paris: Calmann-Lévy.