Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«Τραγούδι της Ελένης»

Το ποίημα ανήκει στη συλλογή Λουλούδια της μοναξιάς (1927). Γενικά, στο έργο του Σωτήρη Σκίπη συναντάμε μεγάλη ποικιλία επεισοδίων από τον μύθο της Ελένης. Στο συγκεκριμένο ποίημα ο Σωτήρης Σκίπης εμφανίζει την Ελένη να παραμένει ερωτευμένη με τον νεκρό Πάρη και να απορρίπτει τον έρωτα του Μενέλαου (Βαρελάς, 2001).

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Σκίπης, Σωτήρης. 1927. Λουλούδια της μοναξιάς. Παρίσι: Le Puy-en-Velay. Και στον συγκεντρωτικό τόμο: Σωτήρης Σκίπης. 1950. Κασταλία κρήνη. Εκλογή (1900-1950). Τόμος Β΄. Αθήνα.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Βαρελάς, Λάμπρος. 2001. «Ο μύθος της ωραίας Ελένης στη νεοελληνική ποίηση: Από τον Παλαμά έως τον Ρίτσο». Στον τόμο Μνήμη Γ. Π. Σαββίδη. Θέματα νεοελληνικής φιλολογίας: Γραμματολογικά, εκδοτικά, κριτικά. Πρακτικά της Η΄ Επιστημονικής Συνάντησης (11-14 Μαρτίου 1997). Αθήνα: Ερμής. 333-343. Και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία: Αλμπέρ Σαμαίν, "Ελένη" [Α 25].