Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«Κρυφή Ιλιάδα»

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στις πέντε Συνειδήσεις (1915-1917). Εκφράζεται ένας γόνιμος συσχετισμός ανάμεσα στη σύγχρονη επικαιρότητα και στην αρχαιότητα. Οι θεοί και οι ήρωες, καθώς και οι αξίες που αυτοί αντιπροσωπεύουν, προβάλλονται ως παραδείγματα στη γενιά των Βαλκανικών πολέμων, και ιδιαίτερα στη νεολαία της εποχής. Τα σύγχρονα γεγονότα, και ιδιαίτερα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, εξαίρονται με τη συνδρομή μυθολογικών ηρωικών προτύπων. Μέσα στα όρια του ηρωικού κόσμου της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας τοποθετούνται και οι ιδέες και οι αντιλήψεις του ποιητή για τη σύγχρονή του, ελληνική και παγκόσμια, ζωή (Φυλακτού, 2011: 318). Στο συγκεκριμένο ποίημα, που περιλαμβάνεται στο μέρος Η Συνείδηση της Φυλής μου (1915), το ηρωικό πρότυπο που εξαίρεται είναι αυτό του Αχιλλέα. Όλη η ζωή του Αχιλλέα, από την πρώτη νιότη του μέχρι και τον θάνατό του, ζωντανεύει μέσα από τους στίχους αυτού του ποιήματος. Ο ποιητής πλέκει το εγκώμιό του, επαινώντας όχι μόνο τη σωματική του ρώμη αλλά και τον ψυχισμό του, καθώς και την αγνότητα των φρονημάτων του. Παράλληλα, εκφράζει και την αγωνία του εάν ο ποιητικός του λόγος θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στην Ιλιάδα, έργο που είναι αφιερωμένο κυρίως στην αίγλη του Αχιλλέα (Ξύδης, 1967 : 845).

Στοιχεία Έκδοσης:

* Σικελιανός, Άγγελος. 1965. Λυρικός Βίος. Επιμ. Γ. Π. Σαββίδης. Τόμ. Γ΄. Αθήνα: Ίκαρος. 1η έκδ. Άγγελος Σικελιανός. 1915. Πρόλογος στη ζωή. Η Συνείδηση της Φυλής μου. Αθήνα: τυπ. Εστίας.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Ξύδης, Θεόδωρος. 1967. «Ο "Πρόλογος στη Ζωή" του Σικελιανού». Νέα Εστία 960 (1 Ιουλίου 1967): 841-850.
  • Φυλακτού, Αντρέας. 1986. Ο αρχαιοελληνικός μύθος στο "Λυρικό Βίο". Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Άγγελου Σικελιανού. Διδακτορική διατριβή. Λευκωσία. Και απόσπασμα στον συγκεντρωτικό τόμο Εισαγωγή στην ποίηση του Σικελιανού. 2011. Επιμ.: Ε. Καψωμένος. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. 315-322.