Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«Ο βαθύς λόγος»

Στο συγκεκριμένο ποίημα ο ποιητής εμφανίζεται ως διάδοχος όχι μόνο του Ομήρου, αλλά και του ίδιου του Οδυσσέα, θέμα που εμφανίζεται σε διάφορα τμήματα του Αλαφροΐσκιωτου. Η στενή σχέση Σικελιανού-Οδυσσέα ενδυναμώνεται και από το στοιχείο της εντοπιότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Σικελιανός θεωρεί τον Οδυσσέα καταγόμενο από τη Λευκάδα, ενστερνιζόμενος την άποψη ότι η ομηρική Ιθάκη είναι η νεότερη Λευκάδα και όχι η νεότερη Ιθάκη. Στο πλαίσιο αυτό, αποστρέφεται στο νησί της Λευκάδας, η οποία αναγνωρίζεται από τη μνεία του ανέμου Λευκάτα, και αναγνωρίζει την υποχρέωσή του για την προστασία της γλαυκομάτας θεάς Αθηνάς, υποχρέωση που επιτάσσει η κοινή με τον Οδυσσέα λευκαδίτικη καταγωγή του.

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Σικελιανός, Άγγελος. 1965. Λυρικός Βίος. Επιμ. Γ. Π. Σαββίδης. Τόμ. Α΄. Αθήνα: Ίκαρος. 1η έκδ. Άγγελος Σικελιανός. 1909. Αλαφροΐσκιωτος. Αθήνα: τυπ. Π. Δ. Σακελλαρίου.

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Ricks, David. 1993. «Σικελιανός: Η ομηρική κληρονομιά». Στο Η σκιά του Ομήρου. Δοκίμιο για τη νεοελληνική ποίηση (1821-1940). Μετάφραση: Αριστέα Παρίση. Αθήνα: Καρδαμίτσας. 85-99. [αγγλ. έκδ.: Cambridge University Press, 1989]. Και στον συγκεντρωτικό τόμο Εισαγωγή στην ποίηση του Σικελιανού. 2011. Επιμ:. Ε. Καψωμένος. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. 339-351.