Conclusion validity

Συμπερασματική εγκυρότητα. Τσομπάνογλου 2007:161.

Η συμπερασματική εγκυρότητα είναι ένας από τους τύπους ή μία από τις διαστάσεις της εγκυρότητας μιας επιστημονικής έρευνας και, συνεπακόλουθα, της συστηματικής εκπαιδευτικής αξιολόγησης ευρείας κλίμακας και αφορά την εγκυρότητα της ερμηνείας των αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, «συμπερασματική εγκυρότητα είναι ο βαθμός στον οποίο τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε ως προς τη σχέση μεταξύ των δεδομένων που συλλέξαμε είναι λογικά», αληθοφανή ή πιστευτά (Harrington 2008:6).

Η εγκυρότητα αυτού του είδους παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσοτική έρευνα. Στην ποιοτική έρευνα η συμπερασματική εγκυρότητα δεν είναι πάντα σημαντική, αν και αυτό δεν αποκλείεται (Kronhaug 2005:155).

Βιβλιογραφία

  • Τσομπάνογλου Μ. (2007). Πρότυπο αξιολόγησης της εγκυρότητας δομής συστημάτων πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Εφαρμογή του στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Επιπέδου Β2 της Αγγλικής Γλώσσας. Διδακτορική διατριβή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


  • Harrington D. (2008). Confirmatory Factor Analysis. Oxford University Press.
  • Judd C. M., Kenny D. A. (1981). Estimating the effects of social interventions. Cambridge: Cambridge University Press.

  • Kronhaug K. (2005). Research methods in business studies. Prentice Hall.