Φτιάξτε την τύχη σας

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.20373.asp (διασκευή) (πρόσβαση: 13-01-2013)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση γραπτού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί να διαβάζει άρθρα από περιοδικά ή εφημερίδες χωρίς δύσκολη ορολογία, να συνάγει συμπεράσματα, να χρησιμοποιεί τα συμφραζόμενα για να κατανοεί τυχόν άγνωστες λέξεις/εκφράσεις.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Ερώτημα 1: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Β2, τύχη, καλοτυχία, κακοτυχία, αυτοπεποίθηση
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Φτιάξτε την τύχη σας

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν τόσο στην τύχη, ώστε είχαν επινοήσει τις θεές Τύχη και Φορτούνα αντίστοιχα, ενώ εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο εκφράσεις που περιγράφουν την καλοτυχία ή την κακοτυχία όπως «Είχε τύχη βουνό», «Αν έχεις τύχη διάβαινε…» και άλλες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η τύχη – καλή ή κακή – αποδίδεται σε μία δύναμη έξω από τον άνθρωπο, σε ένα «χάρισμα» με το οποίο κάποιοι από εμάς έχουν γεννηθεί και κάποιοι όχι. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Είναι η τύχη κάτι ανεξέλεγκτο, που κανείς δεν μπορεί να ορίσει ή, τελικά ακόμα και αυτή, είναι στο χέρι μας;

Οι ειδικοί, λοιπόν, ορίζουν την τύχη ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που δημιουργεί ευκαιρίες και δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να τις αδράξει. Με άλλα λόγια, αυτό που θεωρούμε τύχη δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα των αντιλήψεων, των ικανοτήτων, των επιλογών και των πράξεών μας, από τη στάση μας απέναντι στη ζωή, την ενέργεια που βάζουμε στα πράγματα που μας ενδιαφέρουν αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε όσα μας συμβαίνουν, παράμετροι που είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε.

Η καλή τύχη, επομένως, δεν είναι και τόσο τυχαία. Η καλοτυχία ή η κακοτυχία είναι θέμα αντίληψης και προσωπικής προσπάθειας. Το αν όλα μάς πηγαίνουν δεξιά εξαρτάται από το πόσο τυχερό ή άτυχο θεωρούμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι τα «χαρτιά» που ίσως μας έχει μοιράσει μια «ανώτερη δύναμη», αλλά το πώς παίζουμε τα «χαρτιά» αυτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό είναι και στην πράξη πιο τυχεροί. Η θετική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά και η προβολή της εικόνας αυτής στους γύρω μας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να γυρίσει υπέρ μας αυτά τα «χαρτιά».

Εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό είναι, συνήθως, άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, εξωστρεφείς, ανοιχτοί σε εμπειρίες, αισιόδοξοι και με αυτοπεποίθηση. Επίσης, βιώνουν λιγότερο αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και οι ενοχές που είναι παράγοντες ανασταλτικοί για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος.

Από την άλλη, εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους άτυχο έχουν την τάση να μένουν στα αρνητικά. Φοβούνται την αλλαγή και το άγνωστο και προτιμούν τα σίγουρα, ακόμα και όταν δεν τους κάνουν ευτυχισμένους. Καλύτερα από όλους το είχε πει ο Δημόκριτος: «Οι άνθρωποι επινόησαν τη θεά Τύχη για να δικαιολογήσουν τη δική τους έλλειψη θέλησης».