Παιδικά Παιχνίδια – 12 Συμβουλές για «ασφαλή» Χριστούγεννα

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (διασκευασμένο)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση γραπτού λόγου, κατανόηση πληροφοριακού κειμένου που περιέχει οδηγίες

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την πρόθεση και τον σκοπό αποσπασμάτων που προέρχονται από πηγές όπως εφημερίδες, περιοδικά, κανονισμούς, επίσημα γράμματα και αναφορές.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: ΚΓΛ, 1. Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Β2, οδηγίες ασφάλειας, παιχνίδι, συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Παιδικά Παιχνίδια – 12 Συμβουλές για «ασφαλή» Χριστούγεννα

Τα παιχνίδια, όπως είναι γνωστό, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Με στόχο την ασφάλεια των παιχνιδιών, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την παρακάτω λίστα με τις 12 Συμβουλές, όταν επιλέγουν ένα παιχνίδι:

- Βεβαιώσου ότι διάβασες τις ετικέτες πάνω στα παιχνίδια. Λάβε υπόψη σου σοβαρά την ηλικία των παιδιών και μην αγοράζεις παιχνίδια που δεν έχουν το σήμα CE πάνω στο παιχνίδι ή στη συσκευασία του.

- Διάλεξε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες των παιδιών. Διάβασε και ακολούθησε τις υποδείξεις για την ηλικία που προορίζονται – ειδικότερα για την ηλικία 0 έως 3 και την φράση «δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 36 μηνών».

- Μην δίνεις παιχνίδια που περιέχουν μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών (3) ετών, επειδή τα μικρά παιδιά θέλουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους. Τα μικρά κομμάτια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού.

- Ακολούθησε τις οδηγίες προσεκτικά για τη σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Κράτησε και φύλαξε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στην συσκευασία του παιχνιδιού.

- Αγόραζε πάντα παιχνίδια από επώνυμα εμπορικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι επώνυμοι έμποροι φροντίζουν για τα προϊόντα τους και συνήθως δέχονται επιστροφές. Είναι σημαντικό να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που αγοράζεις μέσω διαδικτύου, στα παιχνίδια που δίνεις στα παιδιά σαν δώρα και στα μεταχειρισμένα παιχνίδια που αγοράζεις.

- Να επιβλέπεις τα παιδιά, όταν παίζουν. Ορισμένα παιχνίδια – όπως τα πατίνια και τα ποδήλατα – τα κράνη και ο εξοπλισμός προστασίας θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται.

- Εξέταζε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού. Πέτα τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως.

- Σιγουρέψου ότι τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά κρατήθηκαν μακριά από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών, όταν αυτά μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια.

- Αφαίρεσε και πέταξε (ανακύκλωσε εάν είναι δυνατόν) όλη τη συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, χαρτί, πλαστικές θήκες (αλλά πάντα φύλαγε τις οδηγίες). Σιγουρέψου ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία. Φρόντισε να ανακυκλώνεις με ασφάλεια τις μπαταρίες.

- Δίδαξε τα παιδιά σου να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, ώστε να μην συμβούν ατυχήματα. Μην αφήνεις τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα στο σπίτι.

- Να ενημερώνεις πάντα τον κατασκευαστή / έμπορο και τις Δημόσιες Αρχές εάν εσύ ή το παιδί σου καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας σε κάποιο παιχνίδι.

- Θυμήσου ότι οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλο το έτος και όχι μόνον για την περίοδο των Χριστουγέννων.