Έφηβοι: Ναι, έχουμε γνώμη και τη λέμε!

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή: http://www.0-18.gr/gia-paidia/nea/synenteyksi-me-meli-tis-omadas-efibon-symboylon
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Χρήση Γλώσσας

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει εκτενή κείμενα και διαλέξεις και να παρακολουθεί ακόμη και σύνθετη ανάπτυξη επιχειρημάτων, εφόσον το θέμα είναι σχετικά οικείο ή έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Εύρεση της επιπλέον λέξης Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Έφηβος, γνώμη, προβλήματα, κοινωνία
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Έφηβοι: Ναι, έχουμε γνώμη και τη λέμε!

• Πιστεύεις ότι στην εποχή μας η γνώμη των εφήβων ακούγεται αρκετά;

Χρήστος: Πιστεύω πως θα μπορούσε να ακούγεται περισσότερο, τουλάχιστον σε θέματα τα οποία αφορούν τους εφήβους, όπως, για παράδειγμα, η παιδεία. Η γνώμη των εφήβων, αν και μερικές φορές όχι και τόσο κομψά διατυπωμένη όπως αυτή των «μεγάλων», μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Για να είμαστε ειλικρινείς, η νεολαία δεν αποτελεί κανενός είδους σωτηρία ούτε μπορεί από την μία μέρα στην άλλη να βρει τη λύση στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, γιατί, πολύ απλά, τα περισσότερα από αυτά δεν τα γνωρίζει. Όταν, όμως, το θέμα της παιδείας επανέρχεται στα Μ.Μ.Ε., λίγες είναι οι φορές που έχω δει μαθητικό εκπρόσωπο να εκφράζει την άποψη του πάνω σε αυτό. Αντιθέτως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αρέσκονται να ρωτάνε μαθητές για θέματα όπως η μόδα, οι ηθοποιοί, ο τρόπος ζωής, υποβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο μας σε αυτόν του υπάκουου «μαθητή», του παθητικού καταναλωτή. Ίσως αυτό να είναι το κοινωνικό μας επίπεδο για κάποιους, αλλά νομίζω πως αξίζουμε κάτι καλύτερο. Είναι καιρός, λοιπόν, πιστεύω να ακούσουν οι μεγαλύτεροι την γνώμη των νέων περισσότερο, με ανοιχτό μυαλό και σοβαρότητα· και ας μην την αποδεχτούν.

Φέη: Κατά τη γνώμη μου, η γνώμη των νέων δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν μια εικόνα ενός αδιάφορου εφήβου για τα θέματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούν τη γνώμη του ανύπαρκτη. Ναι, οι έφηβοι έχουν γνώμη, άποψη, φωνή και προσπάθησαν να ακουστούν πολλές φορές, αλλά κάποιοι είχαν τα αυτιά τους εντελώς κλειστά, γιατί φοβόντουσαν μήπως ακούσουν μια αλήθεια που θα χαλούσε τον φανταστικό τους και υπέροχο κόσμο που τους προστάτευε από μια θλιβερή πραγματικότητα.

Μέμος: Πιστεύω πράγματι ότι στην εποχή μας η γνώμη των εφήβων δεν ακούγεται αρκετά. Συνήθως δεν παρέχεται η δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με προβλήματα που τους απασχολούν όπως στο σχολειό ή στην οικογένεια. Στις μέρες μας, νομίζω, ότι τα παιδιά νιώθουν ότι κανένας δεν τους υπολογίζει. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα οι νέοι να κλείνονται στον εαυτό τους και συχνά να έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Νομίζω ότι οι έφηβοι πρέπει να λένε την γνώμη τους σε ό,τι τους ενδιαφέρει. Μερικές φορές μόνο οι έφηβοι μπορούν να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα.

Μαρία: Όχι, δεν νομίζω ότι ακούγεται αρκετά η γνώμη των παιδιών. Οι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε. Και αυτό επειδή έχουν την πεποίθηση ότι όλα μας έχουν έρθει βολικά και έτοιμα και δεν έχουμε παλέψει για την ελευθερία και τη δημοκρατία όπως οι προγενέστεροι μας. Και το χειρότερο είναι ότι νομίζουν ότι έχουμε μείνει ανενεργοί και δεν λαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Όχι! Είμαστε εδώ, έχουμε φωνή, έχουμε προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Έχουμε δικαιώματα και τα διεκδικούμε. Προσπαθούν με απίστευτα λόγια να δείξουν πως η γενιά μας είναι ναρκωμένη και δεν νοιαζόμαστε για τα προβλήματα του τόπου μας. Ακούστε μας! Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο και πολεμάμε για αυτό!