Επτά Τρόποι…

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://offsite.com.cy/gia-na-perasete-omorfa-tis-kalokerines-diakopes-akoma-ke-an-minete-sto-spiti/
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει άλλοτε την ουσία και άλλοτε τις σχετικές λεπτομέρειες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του ή την περίσταση.

Πρέπει να αναγνωρίζει την πρόθεση και το σκοπό αποσπασμάτων που προέρχονται από πηγές όπως εφημερίδες, περιοδικά, κανονισμούς, επίσημα γράμματα και αναφορές.

Πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλες στρατηγικές κατανόησης, όπως να διακρίνει τα κύρια από τα δευτερεύοντα σημεία, να διακρίνει το κύριο θέμα από το σχόλιο, να αντλεί πληροφορίες από άλλα στοιχεία όπως είναι οι τίτλοι, η εικονογράφηση, τα τυπογραφικά τεχνάσματα, να κατανοεί το νόημα από τα συμφραζόμενα, ανεξάρτητα από την παρουσία άγνωστων γλωσσικών στοιχείων.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Διακοπές, ελεύθερος χρόνος, καλοκαίρι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Επτά Τρόποι…

για να περάσετε όμορφα τις καλοκαιρινές διακοπές, ακόμα και αν μείνετε στο σπίτι!

Το καλοκαίρι έχει ήδη μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και μας έχει δείξει τις «άγριες διαθέσεις» του με τις υψηλές του θερμοκρασίες. Έστω και αν το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με διακοπές εκτός… σπιτιού, ψάξαμε και βρήκαμε επιλογές για όσους από εσάς αποφασίσουν να κάνουν διακοπές εντός …σπιτιού!

Αφήστε να «αναδυθεί» από μέσα σας… ο καλλιτέχνης! Χρησιμοποιήστε όλη σας τη φαντασία και δημιουργήστε πορτρέτα ή τα δικά σας έργα τέχνης με όσο ταλέντο και αν διαθέτετε. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολο! Πάρτε τα χρωματιστά μολύβια ή οποιοδήποτε άλλο μέσο και ανακαλύψτε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας!

Ξεκινήστε να διαβάζετε το αγαπημένο σας μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο που για καιρό έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία για όσους από εσάς λατρεύετε το διάβασμα να επιδοθείτε στο αγαπημένο σας χόμπι!

Εάν έχετε φωτογραφική μηχανή τότε βγείτε μια … τσάρκα στη φύση! Αποτυπώστε εικόνες φυτών ή λουλουδιών και ανακαλύψτε τη μαγεία που μπορεί να κρύβει η φύση μέσα της!

Συναντηθείτε σε σπίτια φίλων και δημιουργήστε …καλοκαιρινά πάρτι εύκολα, γρήγορα αλλά πάνω από όλα οικονομικά! Μπορείτε να φτιάχνετε γλυκά ή αλμυρά, ο καθένας στο είδος του, και να προετοιμάσετε βραδιές μοναχά για σας! Συγχρόνως μπορείτε να δημιουργείτε και πάλι με φίλους ή φιλικά ζευγάρια βραδιές κινηματογράφου!

Λίγη γυμναστική δεν… βλάπτει! Μπορεί να μην σας φτάνουν τα λεφτά για ένα γρήγορο ταξιδάκι αλλά οι διακοπές είναι ένας όμορφος τρόπος για να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μπείτε σε ένα πρόγραμμα άσκησης και φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο την ημέρα για μια βόλτα στη γειτονιά ή στο κοντινότερο πάρκο! Η γυμναστική δεν βοηθά μοναχά στο να μείνετε σε φόρμα αλλά κάνει και το δέρμα σας πιο λαμπερό μια και ο ιδρώτας απελευθερώνει όλες τις τοξίνες! Παράλληλα μπορείτε να μεταβείτε στην κοντινότερη παραλία … και να κολυμπήσετε σε μια από τις καταγάλανες παραλίες της Ελλάδας μας.

Ώρα να βάλετε τάξη στο δωμάτιο ή στο σπίτι! Όσο και αν οι υψηλές θερμοκρασίες σας κάνουν να βαριέστε, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να βάλετε μια τάξη στο σπίτι ή στο δωμάτιό σας ή ακόμα και να απαλλαγείτε από πράγματα που για καιρό έκαναν κατάληψη στην γκαρνταρόμπας σας ή στα ντουλάπια σας!

Βρείτε χόμπι. Και αν έχετε και παρέα ακόμα καλύτερα. Θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε μαθήματα γλώσσας ή και χορού μαζί με φιλικά πρόσωπα και «θα μεταφερθείτε» ως δια μαγείας στα εφηβικά ή και φοιτητικά σας χρόνια!

Και μια προσωπική συμβουλή: Μην ξεχνάτε. Σημασία δεν έχει που θα βρίσκεστε στις διακοπές αλλά να είστε με άτομα που σας αγαπούν και σε φτιάχνουν με μια αγκαλιά και ένα χαμόγελο …τη μέρα!