1 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: http://dim-rizou.pel.sch.gr/papers/mai2007/paper2.htm (διασκευασμένο)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τα κύρια σημεία αλλά και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες ενός σχετικά απλού προφορικού λόγου που εκφέρεται σε φυσικό, αλλά όχι ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, με την προφορά της κοινής νέας ελληνικής γλώσσας ή όσο γίνεται πλησιέστερα προς αυτήν, σε ρυθμό που είναι λίγο πιο αργός από τον κανονικό και αφορά οικεία θέματα σχετικά με τη δουλειά του υποψηφίου, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία κτλ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: Κάπνισμα, υγεία, συνήθεια, εξάρτηση
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

1 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

31η Μαΐου. Η μέρα που σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Το υπουργείο Υγείας πήρε νέα μέτρα, για να προστατέψει αυτούς που δεν καπνίζουν. Κυρίως γίνεται προσπάθεια, ώστε να μάθει όλα όσα πρέπει ο κόσμος για το κάπνισμα και οι νέοι να μην αρχίσουν το κάπνισμα. Τέλος, όποιος καπνιστής είναι ικανός να το κόψει.

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές. Νέοι και γυναίκες που καπνίζουν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού η νικοτίνη, την οποία συνηθίζει ο οργανισμός του ανθρώπου και την έχει ανάγκη, μας εμποδίζει να ζούμε υγιεινά και για πολλά χρόνια. Ειδικά, όμως, στις γυναίκες επηρεάζει και τις ίδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και το παιδί τους.

Η πρώτη έρευνα για τα αποτελέσματα του καπνίσματος έγινε από επιστήμονες το 1947 στις Η.Π.Α. Μετά από έρευνα οι επιστήμονες σημείωσαν τρία αρνητικά στοιχεία:

1. Μείωση του ρυθμού της φυσικής δραστηριότητας. Αφορά όλους τους καπνιστές λίγο ή πολύ ανάλογα με τον οργανισμό καθενός και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει την ημέρα. Ένας καπνιστής, δυστυχώς, δεν μπορεί και δεν έχει την ίδια φυσική αντοχή με κάποιον που δεν καπνίζει.

2. Πρόκληση καρκίνου στους πνεύμονες, στον φάρυγγα κ.ά. Από τις στατιστικές έρευνες βγαίνει το συμπέρασμα ότι από τους εφήβους που καπνίζουν και θα συνεχίσουν να καπνίζουν, ο ένας στους δύο, το 50%, δηλαδή θα πεθάνει σε ηλικία 35-50 ετών από αρρώστια που οφείλεται στο κάπνισμα.

3. Το πιο σημαντικό, γιατί αφορά τις επόμενες γενιές, τους απογόνους καπνιστών, είναι ότι οι στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που οι γονείς τους κάπνιζαν είχαν κατά 10% μικρότερη σωματική ανάπτυξη από τα παιδιά που οι γονείς τους δεν κάπνιζαν. Παρουσίασαν ελαφρά κινητικά προβλήματα όπως και μειωμένα ανακλαστικά. Παρουσίαζαν συχνά αναπνευστικά προβλήματα και ευαισθησία σε στοιχεία που προκαλούν αλλεργία. Σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις παιδιών με αταξία στις κινήσεις η έρευνα έδειξε ότι και οι δύο γονείς ήταν καπνιστές για πολλά χρόνια.