Το αέναο γίγνεσθαι των ηφαιστείων

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Άννα Κοκκινίδου
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση σύνθετου προφορικού λόγου από φυσικό ομιλητή, αναγνώριση σύνθετων γλωσσικών δομών, κατανόηση συνεκφορών και λεπτών σημασιολογικών αποχρώσεων.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Πρέπει να γνωρίζει στοιχεία από την ιδιόλεκτο της λογοτεχνίας, τις σύνθετες δομές της γλώσσας στο υψηλότερο επίπεδο, το Γ2, να διαθέτει δυνατότητα άριστης κατανόησης και ανακατασκευής του προφορικού λόγου που άκουσε με τη λήψη σημειώσεων.

Να μπορεί να αποκαθιστά το νόημα και τη συνοχή των μερών που λείπουν στην άσκηση της ΚΠΛ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σημειώσεις: 10 σημειώσεις + 1 παράδειγμα (10 μονάδες). Κείμενο: (μονόλογος) τυπικό ενημερωτικό, εξιστόρηση γεγονότων, απόσπασμα από λογοτεχνικό έργο, μέρος διάλεξης για ένα κοινωνικό ή άλλο θέμα (850-900 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: ηφαίστειο, έκρηξη, γεωλογία, επιστήμη, σεισμός
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Το αέναο γίγνεσθαι των ηφαιστείων.

Ενώ οι σεισμοί και οι τυφώνες μοιάζουν συχνά να είναι οι πιο απειλητικοί τύποι φυσικών καταστροφών, τα ηφαίστεια μπορούν να έχουν πιο εκτεταμένα αποτελέσματα από τους δύο προηγούμενους, καθώς συνδέονται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, πάντως, όπου γίνονται σεισμοί, υπάρχουν και ενεργά ηφαίστεια.

Υπάρχουν, λοιπόν, 1.500 εν δυνάμει ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 550 ηφαίστεια έχουν εκραγεί στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας.

Έξοχο παράδειγμα της εκτεταμένης καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ένα ηφαίστειο αποτελεί η έκρηξη του ηφαιστείου των Φιλιππίνων Πινατούμπο, το 1991, που έδειξε ότι ένα ηφαίστειο μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο νέφος θειικού οξέος, το οποίο μπορεί να περικυκλώνει ολόκληρο τον πλανήτη. Εμείς, βέβαια, ως θεατές βλέπουμε εντυπωσιακές εικόνες έκχυσης ηφαιστειακής λάβας από τις οθόνες μας, αλλά οι κάτοικοι των ηφαιστιογενών περιοχών συχνά καλούνται, επειγόντως, να τις εκκενώσουν.

Τα πανέμορφα φυσικά τοπία που βρίσκονται συνήθως στις περιοχές αυτές λειτουργούν ως πόλος έλξης ενώ η έκρηξη διαμορφώνει ένα εύφορο και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις περιοχές έχουν διαμορφωθεί λόγω της έκρηξης και χωρίς την τελευταία δεν θα υπήρχαν καν στον παγκόσμιο χάρτη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και ηφαιστειακής δημιουργίας συνιστά η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας και οφείλει την ύπαρξή της αποκλειστικά σε αναρίθμητες εκρήξεις. Η Ισλανδία θαμπώνει τον επισκέπτη με το υπέροχο φυσικό της τοπίο, καθώς και τις εντυπωσιακές ερήμους λάβας δίπλα από σειρές ενεργών ηφαιστείων.