Κάτι νέο στην πόλη: ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: Άννα Κοκκινίδου
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Kατανόηση κειμένου με καθημερινή γλώσσα, εξοικείωση με την αφήγηση και την περιγραφή, αναγνώριση νέων υπηρεσιών που αναπτύσσονται, εντοπισμός των κύριων σημείων του κειμένου, κατανόηση και εκμάθηση βασικού λεξιλογίου που αφορά την πράξη της ανάγνωσης. Εξοικείωση με απλές ιδιωματικές εκφράσεις.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο εξεταζόμενος πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί τη ροή μιας απλής αφήγησης, να εντοπίζει πληροφορίες, να είναι εξοικειωμένος με το βασικό αφηγηματικό λόγο (χρήση αορίστου και αντίστοιχων επιρρημάτων), όπως και να μπορεί να αναγνωρίζει τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου.

Επίσης, πρέπει να ξέρει τι είναι ο ορισμός μιας έννοιας και να μπορεί να περιγράψει βασικές έννοιες ή να βρει τους ορισμούς σε ένα κείμενο.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Λάθος: 6 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα (6 μονάδες). Κείμενο με χαμηλό επίπεδο τυπικότητας, απόσπασμα από αφήγηση, απόσπασμα από λογοτεχνικό κ.τ.λ.(180-200 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: Βιβλίο, βιβλιοφάγος, ανάγνωση, διάβασμα, βιβλιοθήκη, ανταλλαγή, υπεύθυνος, κατασκευή, κουτί.
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Κάτι νέο στην πόλη: ανταλλακτική βιβλιοθήκη.

Αυτή είναι η νέα υπέροχη συνήθειά μου! Η ανταλλαγή βιβλίων. Είμαι βιβλιοφάγος, διαβάζω πάρα πολύ. Για να ξεκουραστώ από το διάβασμα, διαβάζω κάτι άλλο. Από μικρή έτσι ήμουν. Διάβαζα τις επιγραφές των μαγαζιών στο δρόμο, τις οδηγίες στο απορρυπαντικό, το πίσω μέρος από το κουτί των δημητριακών, τα πάντα! Οι γονείς μου ανακάλυψαν τη μανία μου για την ανάγνωση, επειδή ήμουν πολύ αδύνατη μικρή. Βρήκαν πως ο μόνος τρόπος για να φάω ήταν να μου διαβάζουν κάτι. Καταλήξαμε ως εξής: εγώ με ένα βιβλίο, το οποίο μετακινούσα δεξιά, η μαμά μου μού έδινε μια μπουκιά, επέστρεφα το βιβλίο στη θέση του. Έτσι, έμαθα να τρώω και να διαβάζω.

Και τώρα; Είμαι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη ανταλλακτική βιβλιοθήκη της πόλης μας και έχω γράψει τα δικά μου βιβλία. Ελέγχω την κατάσταση της βιβλιοθήκης και την κίνηση των ανταλλαγών. Τι είναι, όμως, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη; Είναι μια κατασκευή, σαν ένα κουτί, που βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο. Είναι μια ανοιχτή για όλους βιβλιοθήκη. Στην πόλη μας έχει ήδη τρεις τέτοιες βιβλιοθήκες. Πώς λειτουργεί; Παίρνεις ένα βιβλίο, αφήνεις ένα άλλο. Τόσο απλά! Μπορείς να πάρεις βιβλίο όποτε θέλεις και να το επιστρέψεις ή να αφήσεις ένα άλλο στη θέση του. Σήμερα πήρα ένα παιδικό βιβλίο για την κόρη μου, με τίτλο «Η τρελή κολοκυθιά». Άφησα ένα βιβλίο για το πώς φτιάχνουμε έναν κήπο στη βεράντα μας. Μπορείτε να το φανταστείτε βέβαια: η κόρη μου τρώει μόνο με τη συνοδεία ενός βιβλίου. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, ταιριάζει η παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει».