Μπορεί ο καφές να γίνει φονικό όπλο;

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.alfavita.gr/arthra/ (διασκευή)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάζει σχεδόν όλες τις μορφές γραπτού λόγου, συμπεριλαμβανομένων κριτικών και εξειδικευμένων άρθρων.

Παράλληλα, πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τις κύριες ιδέες και πληροφορίες από τις λιγότερο σημαντικές, να χρησιμοποιεί τα συμφραζόμενα για να κατανοήσει τη σημασία άγνωστων λέξεων, να αναγνωρίζει μεταφορικά νοήματα ή νοήματα που «κρύβονται» πίσω από τα γραφόμενα και να κατανοεί εξειδικευμένο λεξιλόγιο, κατάλληλο για το επίπεδο του.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: Καφές, εθισμός, παρενέργειες
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Μπορεί ο καφές να γίνει φονικό όπλο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν ο καφές μπορεί να σκοτώσει; Ναι καλά διαβάσατε, μπορεί να σκοτώσει. Και εάν ναι, τότε πόση ποσότητα καφέ θα πρέπει να πιούμε για να χάσουμε τη ζωή μας; Η καφεΐνη σκοτώνει. Αλλά σε ποιες ποσότητες; Διαβάστε την έρευνα του περιοδικού Popular Science, που απαντά στο ερώτημα: πόση καφεΐνη πρέπει να πιει κάποιος για να κινδυνεύσει να πεθάνει;

Στη μελέτη του περιοδικού επισημαίνεται ότι η ποσότητα καφεΐνης που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον κάθε οργανισμό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ο μέσος όρος είναι, περίπου 6 γαλόνια καφέ. Πιο απλά, εάν κάποιος καταφέρει και πιει μονομιάς 26,5 λίτρα καφέ, η ποσότητα καφεΐνης, που θα μπει μέσα του, είναι ικανή να τον σκοτώσει.

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, μπορεί να προκαλέσουν τοξική δηλητηρίαση στον οργανισμό. Πάντως σύμφωνα με την επιθεώρηση ενός, εδικού σε θέματα εθισμού, περιοδικού, 10 γραμμάρια καφεΐνης αρκούν για να αποδειχτούν θανάσιμα. Σας έχει συμβεί να έχετε πιει πολλές κούπες καφέ και μετά να σας πιάσει τρέμουλο, να έχετε ταχυπαλμίες, να μην μπορείτε να κοιμηθείτε, να είστε εκνευρισμένοι, να έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι κ.ά.; Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ξεπεράσει τα 500 μιλιγραμμάρια, γιατί από εκεί και μετά ξεκινάνε οι παρενέργειες. Μην σας πιάνει, όμως, άγχος. Κάποιος που καταναλώνει ακόμη και 4 κούπες καφέ τη μέρα, προσλαμβάνει καφεΐνη 200 μιλιγραμμαρίων.

Άλλωστε, η έρευνα αναφέρει ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το κατά πόσο ο οργανισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φόρμα, κληρονομικοί παράγοντες κ.ά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο καφές από μόνος του δεν είναι ικανός παράγοντας για να βλάψει σημαντικά την υγεία σας. Απλά, ο συνδυασμός του με κάποιον από τους παράγοντες που αναφέραμε γίνεται καταστρεπτικός.

Τι κάνετε, λοιπόν; Το σίγουρο είναι, πως, όπως σε όλα τα πράγματα, ακόμη και στον καφέ χρειάζεται μέτρο. Η παράλληλη δε κατανάλωσή του με άφθονο μεταλλικό νερό περιορίζει σημαντικά τις παρενέργειες λόγω της κατακράτησης της καφεΐνης στο αίμα.