Πώς θα έρθεις στο γραφείο μου;

Επίπεδο: Α1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: Ηλιοπούλου Κωνσταντίνα
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Οδηγίες μετακίνησης από το σπίτι στο χώρο εργασίας

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κατανοεί μικρά κείμενα (π.χ ένα σημείωμα), να αναγνωρίζει καθημερινά ονόματα, λέξεις και πολύ βασικές φράσεις για καθημερινά θέματα, να κατανοεί απλές περιγραφές και να ακολουθεί απλές σύντομες οδηγίες.

Ακόμη θα πρέπει να μπορεί να διαβάζει ονόματα και είδη καταστημάτων της γειτονιάς του, ονόματα λίγων συγκεκριμένων ειδών στα καταστήματα ( π.χ. εφημερίδες) και να κατέχει το βασικό λεξιλόγιο για τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Φιλοξενείτε έναν φίλο σας. Επειδή είναι νωρίς και φεύγετε στη δουλειά, του αφήνετε ένα σημείωμα με οδηγίες για να μπορέσει να έρθει στη δουλειά σας. Διαβάστε το σημείωμα και βάλτε √ κάτω από το ΣΩΣΤΟ για τις προτάσεις που συμφωνούν με το κείμενο και κάτω από το ΛΑΘΟΣ για τις προτάσεις που δε συμφωνούν με το κείμενο, όπως στο παράδειγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι σωστές προτάσεις είναι ΕΦΤΑ (7) χωρίς το παράδειγμα.
Λέξεις κλειδιά: Δρόμος, δουλειά, εισιτήριο, λεωφορείο
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Πώς θα έρθεις στο γραφείο μου;

Γιώργο,

καλημέρα.

Φεύγω στη δουλειά. Θα σε περιμένω στις 12.00 στο γραφείο μου. Είναι εύκολο να έρθεις. Επειδή, όμως, δεν έχεις έρθει άλλη φορά, ακολούθησε τις οδηγίες που σου γράφω.

1. Βγαίνεις από το σπίτι και στο αριστερό σου χέρι είναι ένα μικρό μαγαζάκι που πουλάει εφημερίδες και περιοδικά. Να αγοράσεις ένα εισιτήριο των 80 λεπτών για το λεωφορείο.

2. Απέναντι είναι η στάση. Θα πάρεις το λεωφορείο νούμερο 6 (Καλαμαριά-Βενιζέλου).

3. Να καθίσεις, γιατί το λεωφορείο θα κάνει πάνω από μισή ώρα. Κατεβαίνεις στη στάση "Αγία Σοφία". Πηγαίνεις στη διάβαση και περνάς απέναντι. Είναι η οδός Αγία Σοφία, αριθμός 83. Συνεχίζεις να περπατάς προς τα δεξιά. Φτάνεις στον αριθμό 125 και σταματάς. Είναι το γραφείο μου.

4. Ανεβαίνεις στον πέμπτο όροφο. Βγαίνεις από το ασανσέρ και απέναντι σου είναι το γραφείο μου. Από έξω γράφει "Τουριστικό γραφείο Θεσσαλονίκης". Ανοίγεις την πόρτα και με ζητάς με το επίθετό μου.

Σε περιμένω,

Νίκος