Διατροφικές συνήθειες

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Κείμενο βασισμένο σε ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κόλλια, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 17-7-2011, με τον τίτλο ‘Το βασίλειό μου για μία … χωριάτικη’
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Οι υποψήφιοι αυτού του επιπέδου, πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ένα ευρύ φάσμα κειμένων προφορικού λόγου, π.χ. συνεντεύξεις, ομιλίες, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συζητήσεις, πάνω σε διάφορα θέματα. Η ταχύτητα με την οποία εκφέρεται ο λόγος δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στην κατανόηση, ούτε επίσης και ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν μέρος στη συζήτηση.

Οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν να ξεχωρίζουν το χιούμορ, τον σαρκασμό, την κυριολεκτική χρήση της γλώσσας από τη μεταφορική και να χρησιμοποιούν παραγλωσσικά στοιχεία όπως οι γκριμάτσες του προσώπου ή οι χειρονομίες για να συμπεράνουν τη σημασία κάποιων άγνωστων ή ιδιωματικών ίσως εκφράσεων.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: ΚΠΛ, Ερώτημα 2: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα)
Λέξεις κλειδιά: Γ1, διατροφικές συνήθειες, δίαιτα, άθληση
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Διατροφικές συνήθειες

Δημοσιογράφος: Αγαπητοί ακροατές καλημέρα σας. Η συζήτησή μας σήμερα είναι αφιερωμένη στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Επιλέξαμε να μιλήσουμε για το θέμα αυτό με ανθρώπους γνωστούς σε εσάς λόγω της δουλειάς τους, αφού δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, του θεάτρου, της μουσικής και της μαγειρικής. Καλημερίζω την Ελένη, τη Ζέτα, τον Αντώνη, το Λευτέρη, τον Παύλο και το Γιάννη.

Απαντούν όλοι μαζί: Καλημέρα.

Δημοσιογράφος: Ελένη, κάνεις υγιεινή διατροφή;

Ελένη: Νομίζω θα απαντήσω θετικά. Μολονότι δεν είμαι κοιλιόδουλη, δηλαδή δεν ζω για να τρώω αλλά τρώω για να ζω, εντούτοις τρελαίνομαι για ζυμαρικά και γλυκά. Ευτυχώς όμως είμαι ιδιαίτερα εγκρατής, όχι από εμμονή να χάσω βάρος ή να έχω μια ωραία εμφάνιση, αλλά γιατί πολύ απλά ‘χτυπάει’ μέσα μου ένα καμπανάκι, όταν ξεφεύγω.

Δημοσιογράφος: Η ενασχόλησή σου με το τραγούδι έχει παίξει κάποιο ρόλο;

Ελένη: Όχι, είναι περισσότερο στάση ζωής, γιατί από μικρή πίστευα ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Η επιλογή μου να ακολουθήσω το δρόμο της μουσικής δεν επηρέασε τις διατροφικές μου συνήθειες. Άλλωστε, ήμουν πάντα της άποψης ότι δεν παίζει ρόλο μόνον η εμφάνιση στον άνθρωπο. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που κάνει τον άλλο ελκυστικό. Επίσης, πιστεύω πως η επαφή μου με τον αθλητισμό με έχει επηρεάσει σημαντικά, καθώς από μικρή έχω ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα, ακόμα και γυμναστική στο σπίτι, αν και τα τελευταία χρόνια είμαι φανατική της yoga.

Δημοσιογράφος: Αντώνη, εσύ που είσαι πολίστας φαντάζομαι έχεις αυτοπειθαρχία στο φαγητό.

Αντώνης: Δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι (γελάει). Για να είμαι ειλικρινής, προσέχω τι τρώω μόνο κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και της προετοιμασίας. Το καλοκαίρι όμως γίνομαι πρότυπο προς αποφυγή, μπαίνοντας σε μία διαδικασία κορεσμού και καταναλώνοντας σουβλάκια, πίτσες και ό,τι άλλο έχει κακές θερμίδες και βλαβερά λιπαρά, ενώ παράλληλα γυμνάζομαι από ελάχιστα έως καθόλου.

Δημοσιογράφος: Πώς το εξηγείς αυτό;

Αντώνης: Μάλλον έχω την ανάγκη να γίνω ‘απείθαρχος’ για λίγο. Είναι, πιστεύω, μια αντίδραση στην πίεση που δέχομαι όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το φαγητό και η ξεκούραση με βοηθούν να χαλαρώσω το σώμα μου και το μυαλό μου από τα ‘πρέπει’ που με συνοδεύουν πάντα στη δουλειά μου. Έτσι, καταλήγω να παίρνω γύρω στα 10-15 κιλά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία όμως χάνω πολύ γρήγορα, μόλις αρχίσω τις προπονήσεις.

Δημοσιογράφος: Τότε μάλλον είσαι από τους τυχερούς, αφού επιτρέπεις στον εαυτό σου πού και πού να ‘παρεκτρέπεται’. Λευτέρη, εσύ που ασχολείσαι με την υψηλή μαγειρική, έχεις τη δύναμη να αντιστέκεσαι στους καθημερινούς πειρασμούς;

Λευτέρης: Το πρόβλημα με το επάγγελμά μου είναι ότι βρίσκομαι συνεχώς μέσα σε μία κουζίνα, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά. Λίγο η … διαστροφή του επαγγέλματος με τις συνεχείς δοκιμές μέσα από την κατσαρόλα, λίγο η διακοπή του καπνίσματος τώρα τελευταία, είδα τα νούμερα στη ζυγαριά να ανεβαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και πήρα τελικά την απόφαση να χάσω βάρος
.
Δημοσιογράφος: Τι έχεις εντάξει στο καθημερινό σου διαιτολόγιο και τι αποφεύγεις;

Λευτέρης: Αποφεύγω συστηματικά το ψωμί και τα ζυμαρικά, λέω ‘όχι’ στους κακούς συνδυασμούς τροφών όπως για παράδειγμα το κοκκινιστό με μακαρόνια, δηλ. συνδυασμός υδατάνθρακα με πρωτεϊνη. Τέλος, έχω βάλει πολύ ψάρι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μου. Μετά από τόσους μήνες ισορροπημένης διατροφής έμαθα όχι να αποφεύγω την επαφή με το φαγητό, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω δουλειάς, αλλά να τιθασεύω τις ορέξεις μου. Παράλληλα, κάνω διάδρομο καθημερινά, για περίπου τρία τέταρτα της ώρας, διανύοντας γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα σε ανηφορική κλίση. Έχω δει θεαματικά αποτελέσματα και δηλώνω αποφασισμένος να συνεχίσω.

Δημοσιογράφος: Παύλο εσύ, γυμνάζεσαι καθόλου;

Παύλος: Αν και θα ήθελα, όχι, έχω πάρει διαζύγιο προ πολλού με τη γυμναστική.

Δημοσιογράφος: Για τη δουλειά σου δεν είναι σημαντικό να διατηρείς μία ισορροπία στα κιλά;

Παύλος: Στη δουλειά μου δεν ‘πουλάω’ το σώμα μου. Αντίθετα, ‘χρησιμοποιώ’ τα παραπανίσια κιλά μου στους κωμικούς ρόλους που συνήθως υποδύομαι, χωρίς όμως να εξαρτώ το αποτέλεσμα της δουλειάς μου αποκλειστικά από αυτά.

Δημοσιογράφος: Σε τι έχεις αδυναμία;

Παύλος: Η μπύρα και όλοι οι συνοδευτικοί μεζέδες κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Δεν αρνούμαι πως μου αρέσει η κουζίνα και μαγειρεύω σχετικά απλά και χωρίς πολλούς πειραματισμούς, με μία ιδιαίτερη προτίμηση στις πατροπαράδοτες γεύσεις, ξέρετε γιουβέτσι, μουσακά.

Δημοσιογράφος: Γιάννη, ηθοποιός κι εσύ, με μία σωματοδομή όμως που με κάνει να αναρωτιέμαι, είναι αποτέλεσμα αυστηρής διατροφής ή χάρισμα από τη φύση;

Γιάννης: Είναι μία γενικότερη φιλοσοφία ζωής γιατί δεν επιτρέπω στον εαυτό μου τις ατασθαλίες, όχι από συμβατική υποχρέωση αλλά από άποψη. Η διατροφή μου βασίζεται κυρίως στο ψάρι, τις σαλάτες και τα πολλά φρούτα. Επειδή μου αρέσει πολύ και ο αθλητισμός, κατά διαστήματα έχω ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τις πολεμικές τέχνες, αν και πιστεύω πως η καλύτερη άσκηση είναι το κολύμπι.

Δημοσιογράφος: Ζέτα, εσύ μάλλον φαίνεται πως ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή, σωστά;

Ζέτα: Πέρασα ένα πολύ δύσκολο διάστημα με διατροφικές διαταραχές, αλλά τώρα είμαι πρότυπο υγιεινής διατροφής. Έμαθα να αντιμετωπίζω το φαγητό ως απόλαυση και όχι ως εχθρό. Για μένα η σωστή διατροφή και η άσκηση έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής.

Δημοσιογράφος: Τι ακριβώς κάνεις καθημερινά;

Ζέτα: Παίρνω ένα καλό πρωινό και τρώω ξανά το βράδυ ένα ελαφρύ, ισορροπημένο γεύμα. Το μεσημεριανό είναι ένα δύσκολο γεύμα λόγω δουλειάς, γιατί τρέχω συνέχεια σε γυρίσματα και πρόβες. Φροντίζω όμως στο ημερήσιο μενού να έχω πάντοτε ένα με δύο φρούτα και να πίνω άφθονο νερό. Τρώω κάθε τρεις ώρες περίπου και πάντα προτού πεινάσω, γιατί η πείνα με παραπέμπει στη στέρηση και η στέρηση γενικά με απωθεί ως ιδέα. Το καλοκαίρι φροντίζω να κολυμπάω πολύ ενώ τον υπόλοιπο χρόνο ασχολούμαι 2 έως 3 φορές την εβδομάδα με τη yoga και παράλληλα, επειδή μένω κοντά στη θάλασσα, κάνω και πολύ περπάτημα.

Δημοσιογράφος: Η κουβέντα μας ήταν πολύ διαφωτιστική. Αυτό που εγώ αποκόμισα είναι πως ο χαρακτήρας κάποιου και γενικότερα η στάση ζωής που υιοθετεί έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές του συνήθειες. Σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μου.