Σκύλοι και υγεία

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: Διασκευή του άρθρου Ελιξίριο υγείας οι... σκύλοι, που επιμελήθηκε η Ρούλα Τσουλέα, 15-3-2011, Eφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση γραπτού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Πρέπει να ξέρει να κατανοεί άρθρα εφημερίδων. Από τα κείμενα να μπορεί να εντοπίζει τα προτερήματα-μειονεκτήματα. Επίσης, να κατανοεί τα αποτελέσματα ερευνών (ποσοστά).

Λέξεις κλειδιά: Υγεία, σκύλος-κατοικίδιο, αποτελέσματα μελετών, βελτίωση ζωής
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Σκύλοι και υγεία

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι σκύλοι φαίνεται πως ωφελούν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν ένα σκύλο για κατοικίδιο αποκτούν τελικά πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα κάθε μέρα και για πολλή ώρα.

«Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να πείσουμε τον κόσμο να γυμνάζεται, το έχουμε καταλάβει καλά αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάθιου Ρηβς από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Ωστόσο, η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι φαίνεται πως αυξάνει σημαντικά τη φυσική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη του. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, πως η αύξηση αυτή ωφελεί σημαντικά την ανθρώπινη υγεία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο Δρ. Ρηβς και η ερευνητική του ομάδα πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 5.900 άτομα. Από αυτά, τα 2.170 είχαν σκύλο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες να γυμνάζονται συστηματικά σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν σκύλο. Πολύ καλά λοιπόν τα νέα για τους πρώτους! Σκεφτείτε μόνο πως για να έχουμε καλή υγεία χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την ημέρα για τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των ιδιοκτητών σκύλων είχε πράγματι μια συστηματική, μέτριας έντασης, φυσική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρώπων χωρίς σκύλο που γυμνάζονταν συστηματικά με μέτρια ένταση με το ζόρι ξεπερνούσε το 30%.

Επιπλέον, το 50% των ιδιοκτητών σκύλων περπατούσαν παραπάνω από μισή ώρα την ημέρα. Συνολικά, τα δύο τρίτα των εθελοντών που είχαν σκύλο, ξόδευαν το λιγότερο 10 λεπτά κάθε φορά που έβγαζαν το σκύλο τους βόλτα. Μάλιστα, οι περισσότεροι έβγαιναν περισσότερες από μία φορά την ημέρα έξω.

Όπως γράφουν ο Δρ. Ρηβς και οι συνεργάτες του στο περιοδικό «Επιθεώρηση Φυσικής Δραστηριότητας και Υγείας», οι άνθρωποι που επιλέγουν να έχουν για κατοικίδιο έναν σκύλο έχουν ένα ακόμα όφελος σε σύγκριση με τους μη-ιδιοκτήτες. Ο τρόπος ζωής τους είναι πιο δραστήριος και, επομένως, η ζωή τους πιο πλούσια σε εμπειρίες.

Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται και επιστημονικά πως η ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι ωφελεί την ανθρώπινη υγεία συνολικά. Η παρουσία του κατοικίδιου σχετίζεται άμεσα με τη συνολική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδιοκτητών, καλυτερεύει την ψυχική τους διάθεση και αυξάνει την ενεργητικότητά τους. Το σκέφτεστε ακόμη;