Η Αρχαία Αίγυπτος Αποκαλύπτεται

Επίπεδο: Α2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Από το βιβλίο Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΆΡΤΕΜΙΣ ΝΤΟΛΚΑ
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει κείμενα προφορικού λόγου διαλογικά ή μονολογικά, σε τυπικό ή φιλικό ύφος, περιορισμένης διάρκειας, με απλή δομή και με πληροφορίες που δίνονται με σαφήνεια και λογική σειρά, χωρίς αναδρομές στο παρελθόν και επαναφορά στο παρόν, χωρίς την εμπλοκή πολλών προσώπων και γεγονότων. Πρέπει να μπορεί σε γενικές γραμμές να παρακολουθεί την αλλαγή θέματος σε μια επίσημη ή οικεία συζήτηση σχετική με τον τομέα του ή σε μια συνέντευξη η οποία διεξάγεται αργά και καθαρά. Να μπορεί ακόμη να καταλαβαίνει το κύριο νόημα μικρών προφορικών κειμένων που εκφέρονται με αργή αλλά φυσική ροή λόγου. Επίσης κείμενα με απλές περιγραφές γεγονότων, ατόμων, αντικειμένων, χώρων κτλ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Αντιστοίχηση περιγραφής-εικόνων, Σωστό-Λάθος, Σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: Αιγύπτιοι, Καθημερινή Ζωή, Γεωργία, Οινοποιία, Εργασίες
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Η Αρχαία Αίγυπτος Αποκαλύπτεται

Οι περισσότεροι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι φτωχοί χωρικοί, καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις γης, οι οποίες ανήκουν στον βασιλιά και στους ναούς. Η καλλιέργεια αρχίζει το φθινόπωρο, όταν σταματούνε οι πλημμύρες του Νείλου. Οι γεωργοί οργώνουν το χώμα με αλέτρια που τα τραβάνε βόδια. Μετά σκορπίζουν σπόρους, που τους βυθίζουν στη γη πατώντας τους οι κατσίκες, τα πρόβατα και τα γουρούνια. Την άνοιξη μαζεύουν τη σοδειά με τα χέρια. Αν και οι Αιγύπτιοι χωρικοί δουλεύουν σκληρά, ζούνε πιο άνετα από πολλούς άλλους αρχαίους γεωργούς. Δε χρειάζεται να προσθέσουν λιπάσματα στα χωράφια τους, αφού ο πλημμυρισμένος Νείλος ανανεώνει το χώμα κάθε χρόνο. Εξάλλου, οι αγροτικές εργασίες σταματάνε αναγκαστικά για τρεις μήνες, όταν τα νερά της πλημμύρας καλύπτουν τη γη.

Οινοποιία

Το ζεστό κλίμα της βόρειας Αιγύπτου βοηθάει πολύ στη καλλιέργεια του κλήματος. Οι εργάτες μαζεύουν τα σταφύλια για να φτιάξουν κρασί. Τα σταφύλια τα βάζουν σε μεγάλους κάδους και εκεί μέσα οι άντρες τα πατάνε με τα πόδια για να βγάλουν το χυμό. Κρασί φτιάχνουν ακόμη από χουρμάδες, σύκα και ρόδια. Μόνο οι πλούσιοι Αιγύπτιοι πίνουν κρασί, ενώ την μπίρα, που την φτιάχνουν από κριθάρι, την απολαμβάνουν όλοι.