Κρέπες

Επίπεδο: Α2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή (διασκευή): http://www.sintagespareas.gr/sintages/krepes-basiki-sintagi.html#ixzz1tb0Ymobo
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση γραπτού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάζει πολύ μικρά απλά κείμενα, να κατανοεί απλές οδηγίες . Ακόμη πρέπει να μπορεί να συμπεραίνει το πιθανό νόημα των άγνωστων λέξεων που θα έχει, βασισμένος στην κεντρική ιδέα του κειμένου πάνω σε συγκεκριμένα και σχετικά οικεία θέματα (ετοιμασία φαγητού και αναφορά βασικών τροφίμων και συστατικών τους).

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σήμερα έχετε τα γενέθλιά σας και θα φτιάξετε κρέπες για τους φίλους σας. Ανοίγετε το βιβλίο με τις συνταγές και διαβάζετε τις οδηγίες για κρέπες. Σε ορισμένα όμως σημεία δε φαίνεται καθαρά τι γράφετε. Τηλεφωνείτε σε έναν φίλο σας κι αυτός σας λέει τη συνταγή. Γράφετε σε έναν πίνακα (2) τις φράσεις που δε φαίνονται στο βιβλίο σας. Τώρα σημειώνετε τον αριθμό της φράσης που ταιριάζει σε κάθε κενό του πίνακα 1, όπως στο παράδειγμα. Προσοχή: οι απαντήσεις είναι έξι (6) χωρίς το παράδειγμα. Υπάρχουν δύο (2) φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε.
Λέξεις κλειδιά: Συνταγή, κρέπες, υλικά
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Κρέπες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 αβγά
  • 1 ποτήρι κρύο γάλα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 2 κουταλάκια βούτυρο ή λάδι

Βάζουμε πρώτα το βούτυρο στο τηγάνι και το λιώνουμε. Προσοχή! Δεν το καίμε! Απλά, το ζεσταίνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μπολ. Φυσικά, δεν ξεχνάμε: τα σπάζουμε πρώτα. Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και, τελευταίο, το βούτυρο.

Βάζουμε πάνω στο μπολ μια πετσέτα και αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά για 30 λεπτά στο ψυγείο. Μετά ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά ζύμης. Τηγανίζουμε την κρέπα από τη μια μεριά και τη γυρίζουμε από την άλλη. Αφήνουμε για λίγο και βγάζουμε την κρέπα από το τηγάνι. Βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας.

Τις γεμίζουμε με μερέντα, μπανάνα, μαρμελάδα… ή με τυρί, κασέρι και γαλοπούλα ή τις τρώμε σκέτες. Καλή ιδέα είναι να τις βάλουμε στο φούρνο για να λιώσει η γέμισή τους.