Σχέσεις στοργής

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή: «Σχέσεις στοργής» περιοδικό Care Direct
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Χρήση Γλώσσας

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να κατανοεί κείμενα γραπτού λόγου που έχουν σαφή νοηματική και γλωσσική δομή. Πρέπει να μπορεί να διακρίνει την ουσία του κειμένου αλλά και τις ουσιαστικές λεπτομέρειες και να αντλεί πληροφορίες. Επίσης πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει την πρόθεση και τον σκοπό αποσπασμάτων που προέρχονται από εφημερίδες και περιοδικά για θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο
Λέξεις κλειδιά: αθλητισμός, αυτοπεποίθηση, προσδοκίες
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Σχέσεις στοργής

Γιατί τα παιδιά βαριούνται τη γυμναστική; Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τον αθλητισμό πριν από τα 13 τους χρόνια. Η βασική αιτία είναι πως δε βλέπουν την αθλητική δραστηριότητα ως ευχάριστη διασκέδαση.

Πίσω από το απλό «βαριέμαι» του παιδιού, συχνά βρίσκονται σημαντικοί λόγοι όπως οι παρακάτω:

-Δε νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν χάσει αρκετές προπονήσεις, αν δεν αποδίδει καλά, αν δεν αισθάνεται πως οι γονείς του το στηρίζουν, η αυτοπεποίθηση του παιδιού θα μειωθεί και το ενδιαφέρον του για το άθλημα θα χαθεί. Η συστηματική παρακολούθηση και ο θετικός τρόπος σκέψης σίγουρα θα το βοηθήσουν.

-Φοβάται ότι θα αποτύχει. Οι υψηλές προσδοκίες για επιτυχία προκαλούν άγχος σε εκείνα τα παιδιά που ζητούν την έγκριση των άλλων ή που ανησυχούν για το τι σκέφτονται ο άλλοι γι’ αυτά. Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς: μιλήστε τους ανοιχτά και εξηγήστε πως εσείς θέλετε μόνο να περνάει καλά.

-Δε θέλει να κάνει λάθη. Μερικά παιδιά κρίνουν πολύ αυστηρά τον εαυτό τους, βάζουν ψηλά τον πήχυ και δεν ανέχονται το γεγονός πως μπορεί να κάνουν λάθη. Βοηθήστε το να αγαπήσει τα λάθη του γιατί είναι και αυτά ανθρώπινα και δεν μειώνουν την αξία κανενός.

-Το κάνει για να ευχαριστήσει εσάς. Βεβαιωθείτε πως διασκεδάζει πραγματικά στο άθλημα που διάλεξε και δεν πηγαίνει απλώς για να ικανοποιήσει τις δικές σας προσδοκίες. Αν το κάνει για να ευχαριστήσει εσάς, γρήγορα θα το παρατήσει γιατί δεν του δίνει καμία προσωπική ευχαρίστηση.

-Δεν του αρέσουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Συμβουλή για τους γονείς: συζητήστε με το παιδί και ίσως διαπιστώσετε με έκπληξη πως μπορεί να το ενοχλεί η έλλειψη καθαριότητας ή οι φθορές που βλέπει στο γήπεδο. Εξασφαλίστε του καλές συνθήκες προπόνησης αν θέλετε να αγαπήσει πραγματικά τον αθλητισμό.