Γιατί δεν πρέπει να απλώνουμε την μπουγάδα στο σαλόνι

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: ΥΓΕΙΑ-τα νεα (ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑΣ)
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=160&articleID=15890&la=1
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει την ικανότητα να διαβάζει σχεδόν όλες τις μορφές γραπτού λόγου, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων άρθρων.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Κατανόηση επιστημονικού άρθρου

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο: 10 σωστές απαντήσεις (0,5 μονάδα η σωστή απάντηση) + 1 παράδειγμα, 5 παραπλανητές (5 μονάδες). Κείμενο: αυθεντικό, με χαμηλό επίπεδο τυπικότητας, ενημερωτικό, λαογραφικό, περιγραφικό κτλ. (400 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: Ιατρική, άνθρωπος, υγεία, σπίτι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Γιατί δεν πρέπει να απλώνουμε την μπουγάδα στο σαλόνι

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, πολλοί βάζουν τις απλώστρες με τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι αυτό δεν είναι διόλου καλή ιδέα – ιδίως όταν στο σπίτι κατοικούν πάσχοντες από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες. Όπως έδειξε η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Αρχιτεκτονικής στη Γλασκώβη, σε πολλά σπίτια είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η υγρασία – και σε ποσοστό έως 30% αυτό οφείλεται στις μπουγάδες που στεγνώνουν στο σαλόνι. Οι ερευνητές λένε πως τα τρία τέταρτα των σπιτιών που εξέτασαν είχαν επίπεδα υγρασίας αρκετά υψηλά ώστε να αναπτυχθεί μούχλα στο εσωτερικό τους και να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας στον αέρα. Αυτή η ελάττωση στην ποιότητα του αέρα έχει σχετισθεί με το άσθμα και άλλες αλλεργίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 100 σπίτια και διαπίστωσαν ότι στο 87% οι ένοικοι στέγνωναν τα ρούχα τους εντός του σπιτιού, με τα δύο τρίτα από αυτούς να βάζουν τις απλώστρες δίπλα στα καλοριφέρ. Η συνήθεια αυτή αύξανε έως 30% την εσωτερική υγρασία τις ημέρες που άπλωναν τα ρούχα και έως 15% την μέση υγρασία τις υπόλοιπες μέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε τα μικρά σπίτια, με ανεπαρκή δυνατότητα διαφυγής των υδρατμών.

«Οι άνθρωποι σφραγίζουν τα σπίτια τους για να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, αλλά δεν φροντίζουν και να τα αερίζουν επαρκώς», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κόλιν Πόρτεους, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο. «Η συσσώρευση υγρασίας, όμως, οδηγεί στη μούχλα – και η μούχλα συσχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας».

Η μούχλα στα σπίτια ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, αλλά μόνον δέκα από αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας – συνήθως ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. Η μούχλα ουσιαστικά είναι μύκητες, που μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε υπάρχει παγιδευμένη υγρασία στον αέρα (συνήθως στο μπάνιο, στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στα υπόγεια, στις σοφίτες και στην κουζίνα), αν και συχνά συσσωρεύεται και στο υγρό χώμα των φυτών μέσα στο σπίτι. Πολύ συνηθισμένες εντοπίσεις της μούχλας στα σπίτια με ιδιαίτερα αυξημένη εσωτερική υγρασία είναι στις ταπετσαρίες, στα ξύλινα πατώματα, πίσω από τα τούβλα και γύρω από τα πλαίσια των παραθύρων.

Για να προστατεύσετε το σπίτι σας από την μούχλα, πρέπει να το αερίζεται καλά κάθε ημέρα και να διορθώνετε αμέσως οποιαδήποτε ένδειξη υγρασίας ή διαρροής. Εάν δείτε κάπου στο σπίτι σας μούχλα, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτήν είναι με χλωρίνη. Υπάρχουν επίσης ειδικά καθαριστικά για μύκητες τα οποία είναι αποτελεσματικά. Και τα δύο προϊόντα όμως απαιτούν προσεκτικό χειρισμό, ακριβώς όπως αναγράφουν στις συσκευασίες τους (να τις διαβάσετε όλες, πριν τα χρησιμοποιήσετε).

Δημοσίευση: 4-11-2012
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα