Ηλιοθεραπεία

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Όλα για την υγεία μου
http://www.megatv.com/ygeia/default.asp?catid=21848#toppage
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τα κύρια σημεία αλλά και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες ενός σχετικά απλού προφορικού λόγου που εκφέρεται σε φυσικό, αλλά όχι ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, με την προφορά της κοινής νέας ελληνικής γλώσσας ή όσο γίνεται πλησιέστερα προς αυτήν, σε ρυθμό που είναι λίγο πιο αργός από τον κανονικό και αφορά οικεία θέματα σχετικά με τη δουλειά του υποψηφίου, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία κτλ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα): 13 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα (13 μονάδες). Κείμενο: σχετικά τυπικό, διάλογος, συζήτηση ανάμεσα σε 2-3 άτομα (350-400 λέξεις).
Λέξεις κλειδιά: Β1, Συνέντευξη, Ήλιος, Ηλιοθεραπεία
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Ηλιοθεραπεία

Σε μικρές δόσεις ο ήλιος είναι ευεργετικός κι είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι με την αύξηση της τρύπας του όζοντος, οι ακτίνες του ήλιου έχουν γίνει επικίνδυνες. Σήμερα θα δούμε ποιες ελιές στο σώμα θα πρέπει να μας ανησυχούν αλλά και πως μπορούμε να προλάβουμε τις ρυτίδες που έχουν να κάνουν με τον ήλιο, αλλά και τα εγκαύματα, τα ηλιακά εγκαύματα. Επίσης θα σας παρουσιάσουμε όλα τα νεότερα από το συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που έγινε στο Σικάγο και αφορούν το μελάνωμα. Tα νέα είναι πολύ αισιόδοξα. Δίπλα μου κάθεται η Ντόρη. Kαλώς ήρθες Ντόρη. Κάποια στιγμή η αγάπη σου για τον ήλιο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Θα πούμε πως συνέβη. Μαζί μας είναι κι ο κύριος Σταυριανέας, καθηγητής δερματολογίας. Απέναντί μου βρίσκονται επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων να συζητήσουμε το θέμα, αλλά και άνθρωποι που τους απασχολεί το ζήτημα κι ό,τι έχει να κάνει με τον ήλιο και με τις ερωτήσεις τους θα κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την κουβέντα. Ντόρη ποια ήταν η σχέση σου με τον ήλιο από παιδί, από την εφηβική ηλικία; Είχες αυτό που λέμε εμμονή με το μαύρισμα; Σ’ άρεσε ο ήλιος;

-Ήταν η μόδα. Έπρεπε να είσαι μαύρος. Κι εγώ ήμουν, είμαι πολύ λευκή κι ήμουν σαν τη μύγα μες στο γάλα.

-Οπότε σου άρεσε η ηλιοθεραπεία, το έκανες χωρίς ενοχές.

-Ε, όχι ακριβώς, γιατί εμείς όταν μεγαλώναμε τότε μας φορούσανε καπέλα. Εγώ έχω περάσει όλη μου την παιδική ηλικία στη θάλασσα με μπλούζα, γιατί έκανα εύκολα εγκαύματα. Αλλά όταν πρέπει να ‘σαι μαυρισμένος, πρέπει να ’σαι μαυρισμένος.

-Ε, για σένα τι ήταν ο ήλιος τότε; Γνώριζες πόσο επικίνδυνος είναι; Έπρεπε να αποδειχθούν όλα αυτά; Να δούμε ότι ξαφνικά αλλάζει η ιστορία με την τρύπα του όζοντος για να ανησυχήσεις; Ήξερες ότι είσαι ξανθιά με γαλανά μάτια…

-Το ήξερα ότι όταν ήμουν στον ήλιο καιγόμουν. Με κούραζε αυτό, με πονούσε γιατί όταν καίγεσαι από τον ήλιο υποφέρεις, δεν είναι απλό. Βέβαια μετά μαθαίνεις σιγά σιγά να βάζεις τα αντηλιακά. Τα αντηλιακά δεν τα βάζαμε για να προστατευθούμε, αλλά για να κάνουμε ωραίο μαύρισμα. Ε, και σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται το θέμα ουσιαστικό. Και όλοι μαθαίνουμε περισσότερα κι έτσι λοιπόν κι εγώ βέβαια με δύσκολο τρόπο αργότερα.