Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώνα

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: http://www.noikokyra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=433:2011-05-20-15-34-46&catid=77:apodraseis&Itemid=91
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ο υποψήφιος ακούει μια ραδιοφωνική εκπομπή ή αφήγηση με ταξιδιωτικό θέμα και συγκεκριμένα το Πήλιο.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες, να διακρίνει λεπτομέρειες που αφορούν έναν τόπο

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύντομες σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: ταξίδι, Πήλιο, χωριό, βουνό, θάλασσα, παραλία
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Πήλιο: Όχι μόνο για το χειμώνα

Αν όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για το Πήλιο είναι γραφικά μικρά χωριά, γλυκά κουταλιού, κάστανα, χιόνι και σκι … έχετε πολλά ακόμη να μάθετε. Όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα!

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη που θα αποφασίσει να επισκεφθεί την άλλη πλευρά του Πηλίου, το ανατολικό Πήλιο, προς την πλευρά του Αιγαίου.

Για να φτάσετε εκεί, υπάρχουν δύο βασικοί δρόμοι, είτε μέσω Πορταριάς και Χανίων είτε παραλιακά διασχίζοντας το Βόλο. Και οι δύο διαδρομές θα σας πάρουν περίπου τον ίδιο χρόνο. Η διαδρομή μέσω Χανίων θέλει μικρότερες ταχύτητες ενώ η παραλιακή διαδρομή είναι πιο μεγάλη σε απόσταση. Απέχει περίπου 4-5 ώρες από την Αθήνα ή 1,5 ώρα από το Βόλο και η διαδρομή, όποια κι αν επιλέξετε, είναι εντυπωσιακή.

Η ανατολική πλευρά του Πηλίου είναι ένας μαγικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας

Το Πήλιο έχει πάρα πολλά μονοπάτια για περπάτημα, και θα δείτε πολλούς τουρίστες, να περπατούν πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα. Αν το αποφασίσετε, φροντίστε να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα ελαφρύ αδιάβροχο καθώς ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δεν είναι απίθανο να σας πιάσει μία σύντομη ξαφνική βροχή στις κορυφές των βουνών. Ακόμα κι αν δεν είστε φίλος της πεζοπορίας, αξίζει να κάνετε έστω λίγες μικρές διαδρομές.

Και μετά το βουνό… η θάλασσα! Λευκές παραλίες, με πέτρες ή άμμο, κρυστάλλινα, γαλανά νερά. Όλες οι οργανωμένες παραλίες είναι καθαρές, έχουν ντους, κάδους για τα σκουπίδια των επισκεπτών και σε αρκετές από αυτές βρίσκουμε μικρά ή μεγαλύτερα μπαράκια ή καντίνες.

Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να επισκεφθείτε την παραλία του Μυλοποτάμου, με το εντυπωσιακό πέρασμα μέσα από το βράχο και τα καθαρά νερά.

Μην μείνετε όμως στις «εύκολες» λύσεις, γιατί υπάρχουν και άλλες παραλίες. Σ’ αυτές δεν μπορείτε να φτάσετε τόσο εύκολα, όμως αξίζει με το παραπάνω η ταλαιπωρία σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παραλία της Φακίστρας. Σε όλες τις παραλίες, η θάλασσα είναι υπέροχη για βουτιές με μάσκα, καθώς η θαλάσσια ζωή είναι τεράστια και γύρω από τους βράχους μπορεί κανείς να θαυμάσει τη φύση. Επίσης, αυτοί οι βράχοι προσφέρονται και για εντυπωσιακές βουτιές … για τους τολμηρούς του είδους.

Δωμάτια και ξενοδοχεία για να μείνετε, υπάρχουν πολλά.

Μην το σκέφτεστε! Το Πήλιο είναι ένας παράδεισος, ένας μαγικός τόπος και για αυτούς που λατρεύουν το βουνού και για αυτούς που λατρεύουν τη θάλασσα.