Το επάγγελμα του δικηγόρου

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): Διασκευή συνέντευξης (από μαθητή) για το επάγγελμα του δικηγόρου. Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα http://blogs.sch.gr/g4gymili/2011/05/10/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9/, Ημερομηνία δημοσίευσης 10 Μαΐου 2011
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση προφορικού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρακολουθούν και να καταλαβαίνουν ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συνεντεύξεις/συζητήσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Επίσης, να μπορούν να απομονώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες από τις συζητήσεις αυτές έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό χρόνο στο γραπτό ή προφορικό τους λόγο.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα)
Λέξεις κλειδιά: Γ1, δικηγόρος, άδεια άσκησης επαγγέλματος, Νομική
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Το επάγγελμα του δικηγόρου

Δημοσιογράφος: Σήμερα, αγαπητοί μας ακροατές, θα μιλήσουμε για το επάγγελμα του δικηγόρου. Για τον σκοπό αυτό καλέσαμε στο στούντιο δύο γνωστούς δικηγόρους της πόλης μας, τον κύριο Ξανθόπουλο και την κυρία Πανταζοπούλου. Σας καλημερίζω!

Και οι δύο μαζί: Καλημέρα!

Δημοσιογράφος: Κυρία Πανταζοπούλου, θα θέλατε να μας πείτε ποιοι παράγοντες σας ώθησαν να επιλέξετε το επάγγελμα του δικηγόρου;

Πανταζοπούλου: Από τα μαθητικά μου χρόνια ένιωθα έντονη την ανάγκη για το δίκαιο και επεδίωκα την απονομή του. Από πολύ μικρή ονειρευόμουν να γίνω δικηγόρος, όταν θα μεγάλωνα.

Δημοσιογράφος: Εσείς κύριε Ξανθόπουλε, πώς γίνατε δικηγόρος;

Ξανθόπουλος: Πολύ φυσικά, πολύ φυσιολογικά. Ο πατέρας μου ήταν επίσης δικηγόρος. Επέλεξα λοιπόν, με πολλή χαρά, να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, γιατί ταυτόχρονα με τις σπουδές μου εργαζόμουν με πολύ καλές αποδοχές σε μια εταιρεία. Επειδή όμως, ήθελα να ολοκληρώσω τον αρχικό μου στόχο, μετά την απόκτηση του πτυχίου, προχώρησα και στην προβλεπόμενη «άσκηση» για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Δημοσιογράφος: Πώς τα συνδυάσατε όλα;

Ξανθόπουλος: Το απόγευμα, μετά την πρωινή μου εργασία, δούλευα για δύο χρόνια σε ένα δικηγορικό γραφείο. Τότε γνώρισα το νομικό κόσμο από την πλευρά του ελεύθερου επαγγελματία, την επαφή με τους υποψήφιους πελάτες και τη διέγερση που σου προκαλεί κάθε φορά μία διαφορετική υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Θα θέλατε να μας πείτε, αφού αποκτήσει κάποιος το πτυχίο της Νομικής Σχολής, ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος;

Ξανθόπουλος: Μετά το πτυχίο της Νομικής εγγραφόμαστε στον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο ως ασκούμενοι δικηγόροι. Κάνουμε την «άσκησή» μας για διάστημα δύο χρόνων, με ελάχιστη αμοιβή, κοντά σε έμπειρους δικηγόρους. Στο τέλος αυτής της περιόδου δίνουμε εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, για να πάρουμε την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Δημοσιογράφος: Η φύση της δουλειάς σας ποια είναι;

Ξανθόπουλος: Είναι μία ιδιαίτερα σκληρή εργασία. Πρέπει πάντα να ενημερωνόμαστε για τους νόμους και κάθε τροποποίησή τους. Είμαστε σε συνεχή κίνηση για τις εξωτερικές εργασίες. Πρέπει, επίσης, να μπορούμε να αντέχουμε την ορθοστασία και τις ατέλειωτες αναμονές έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Δημοσιογράφος: Κυρία Πανταζοπούλου, επιλέξατε ένα επάγγελμα εξαιρετικά απαιτητικό, όπως καταλαβαίνουμε. Μου είπατε, πριν αρχίσει η εκπομπή, ότι έχετε τρία παιδιά. Πώς καταφέρνετε να συνδυάσετε το ρόλο της μάχιμης δικηγόρου, που έχει το δικό της δικηγορικό γραφείο, με αυτόν της μητέρας και βεβαίως της συζύγου;

Πανταζοπούλου: Πάρα πολύ δύσκολα. Ακροβατώ σε τεντωμένο σχοινί. Αν αγαπάς όμως αυτό που κάνεις, δέχεσαι και τις όποιες θυσίες αυτό προϋποθέτει. Δίνω έναν συνεχή αγώνα για να είμαι επαρκής και στους τρεις ρόλους που αναφέρατε. Θα σας πως μόνο πως εργαζόμουν κανονικά μέχρι και δεκαπέντε ημέρες πριν τον τοκετό και επέστρεψα στα καθήκοντά μου είκοσι ημέρες μετά από αυτόν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν άδειες στον κλάδο μας. Βασική μου προτεραιότητα είναι η οικογένειά μου, αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να παραμελεί τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Προσπαθώ να αφήνω τις υποθέσεις του γραφείου εκτός σπιτιού, αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, όταν το επαγγελματικό μου τηλέφωνο είναι συνεχώς ανοικτό. Προσπαθώ να αφήνω την κούραση, την υπερένταση και την αγωνία για τις υποθέσεις του γραφείου, όταν αγκαλιάζω τα παιδιά μου ή τον άντρα μου. Προσπαθώ πολύ, ευτυχώς όμως έχω την κατανόηση και την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Χωρίς αυτήν δεν θα τα κατάφερνα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Ξανθόπουλε, ποια χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένας δικηγόρος για να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του;

Ξανθόπουλος: Θα πρέπει να είναι επιμελής και οργανωτικός. Στο γραφείο θα πρέπει να μπορεί να κατανέμει σωστά το χρόνο για τα ραντεβού με τους πελάτες, τη μελέτη των υποθέσεων και της σχετικής βιβλιογραφίας, τη συγγραφή των δικογράφων, τα ατελείωτα τηλεφωνήματα. Πρέπει επίσης να είναι επικοινωνιακός, δυναμικός, ευχάριστος, ευέλικτος και ιδιαίτερα υπομονετικός. Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι λειτούργημα αλλά ταυτόχρονα και πηγή εισοδήματος. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει κανείς να ικανοποιεί τόσο την ανάγκη του για προσφορά όσο και την ανάγκη του για επιβίωση.

Δημοσιογράφος: Από την εμπειρία σας, σε ποιους χώρους εργασίας απασχολούνται συνήθως οι πτυχιούχοι της Νομικής;

Ξανθόπουλος: Κοιτάξτε, μπορούν να εργαστούν ως δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, σε συνδικάτα και οργανισμούς. Μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε Τράπεζες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ως ανώτερα στελέχη σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

Δημοσιογράφος: Κυρία Πανταζοπούλου, μιλήστε μας για τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές που σας έχει δώσει το επάγγελμά σας.

Πανταζοπούλου: Χαρά είναι να κερδίζεις μία υπόθεση για την οποία έχεις κοπιάσει. Χαρά είναι ένας πελάτης να έρχεται συστημένος από έναν προηγούμενο πελάτη, γιατί αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Χαρά είναι να απολαμβάνεις το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων σου. Βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση όταν, ενώ γνωρίζεις ότι ο πελάτης σου έχει δίκιο, η δικαστική απόφαση που εκδίδεται δεν του το αναγνωρίζει. Πολλές φορές υποχρεούσαι να παραστείς στο ακροατήριο όταν έχεις 39 πυρετό ή φαρυγγίτιδα. Και βέβαια, μην ξεχνάμε πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπάρχει η συνεχής αγωνία για το αν και τον επόμενο μήνα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αν θα αναλάβουν καινούριες υποθέσεις δηλαδή.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω και τους δύο. Εάν ξεκινούσατε σήμερα την επαγγελματική σας σταδιοδρομία, θα επιλέγατε το ίδιο επάγγελμα;

Πανταζοπούλου: Κατηγορηματικά ναι.

Ξανθόπουλος: Εάν δεν ήμουν δικηγόρος, θα γινόμουν δικηγόρος. Πολύ απλά.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.