Τα Σπάνε!

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): Διασκευή άρθρου του Λευθέρη Πλακίδα με τίτλο «Τα Σπάνε!», περιοδικό ΒΗΜagazino, 19 Σεπτεμβρίου 2010.
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση προφορικού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Θα πρέπει να παρακολουθεί με άνεση ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τεσσάρων τουλάχιστον φυσικών ομιλητών. Επίσης, θα πρέπει να παράγει σαφή λόγο, να παραθέτει λεπτομέρειες που αφορούν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, να αποτυπώνει άποψη πάνω σε αυτά, να παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών του/της.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα)
Λέξεις κλειδιά: Ποδήλατο, σπαστό, μετακίνηση στην πόλη
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

«Τα Σπάνε!»

Παρουσιαστής: Καλημέρα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, θα μιλήσουμε σήμερα για το ποδήλατο. Καλεσμένοι μας πέντε νέοι εργαζόμενοι που το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους. Κοντά μας είναι ο Θοδωρής, η Ντίνα, ο Σπύρος, η Αθηνά και ο Αλέξανδρος. Καλημέρα σας.

Όλοι μαζί οι καλεσμένοι: Καλημέρα!

Παρουσιαστής: Τι σας κάνει να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο σε καθημερινή βάση; Ας ξεκινήσουμε με τον Θοδωρή και τη Ντίνα.

Θοδωρής: Πιστεύω πως είναι η λύση στο πρόβλημα της αστικής μετακίνησης. Τις περισσότερες μέρες διανύω 15-20 χιλιόμετρα. Ξεκινάω το πρωί από την Καλαμαριά, για να φθάσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα δύο μαγαζιά που έχω με βιολογικά προϊόντα. Αυτή τη διαδρομή την κάνω δύο φορές κάθε μέρα. Αισθάνομαι ασύγκριτα καλύτερα από τότε που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το ποδήλατο. Έχω χρόνο να σκεφτώ πράγματα. Έγινα πιο ευαίσθητος σε θέματα όπως η μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.

Ντίνα: Εγώ άρχισα να παίρνω το ποδήλατο πριν από ένα χρόνο, για να μετακινούμαι πιο γρήγορα προς τη δουλειά μου, στο κέντρο της πόλης. Η ζωή μου άλλαξε απίστευτα. Κινούμαι γρήγορα. Υπολογίζω με ακρίβεια τη διάρκεια των διαδρομών. Δεν κουράζομαι. Πηγαίνω πάντα με κέφι στη δουλειά. Επίσης, ανακάλυψα εικόνες που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπάρχουν. Νεοκλασικά κτίρια, στενά δρομάκια, ευχάριστες διαδρομές.

Παρουσιαστής: Εσύ Σπύρο, χρησιμοποιείς σπαστό ποδήλατο;

Σπύρος: Επέλεξα το σπαστό λόγω μεγέθους. Μπορώ να το πάρω μαζί μου σε ένα καφέ, να το βάλω στο μετρό ή ακόμα και στο αυτοκίνητο κάποιου φίλου, αν χρειαστεί να επιστρέψω με άλλο μέσο. Το ποδήλατό μου ζυγίζει 10 κιλά και μεταφέρει με ασφάλεια έναν ενήλικα μέχρι 90 κιλά. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Αξιόπιστα ποδήλατα σημαίνει ικανοποιημένοι ποδηλάτες. Καλύτερα σπαστά ποδήλατα σημαίνει περισσότεροι ποδηλάτες και λιγότερα καυσαέρια. Δεν είμαι της άποψης «μόνο ποδήλατο, μόνο μετρό, ή μόνο αυτοκίνητο». Πιστεύω πως η σωστή μετακίνηση στην πόλη μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από την επιλογή διάφορων εναλλακτικών μεταφορικών μέσων.

Παρουσιαστής: Αθηνά, εσύ ως γιατρός, τι πιστεύεις;

Αθηνά: Προσωπικά είχα να κάνω ποδήλατο 20 χρόνια. Έπειτα από μια εκδρομή, όπου κάποιοι φίλοι το χρησιμοποιούσαν συνεχώς, μπήκε μέσα μου … το μικρόβιο. Λίγο αργότερα πήγα με έναν φίλο να αγοράσει ένα σπαστό. Το ερωτεύτηκα, αγόρασα κι εγώ και από τότε το χρησιμοποιώ συνέχεια. Παλιότερα πήγαινα στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο. Τώρα χρησιμοποιώ χειμώνα-καλοκαίρι το ποδήλατο. Βελτίωσα έτσι τη φυσική μου κατάσταση. Εκτός Αθηνών, σε εκδρομές το κουβαλάω πάντα μαζί, ακόμα και σε διακοπές σε νησί.

Παρουσιαστής: Αλέξανδρε, εσύ πώς αγάπησες το ποδήλατο;

Αλέξανδρος: Tο χρησιμοποιούσε αρχικά η γυναίκα μου για να πηγαίνει βόλτα στο πάρκο με το γιο μας. Σήμερα, το χρησιμοποιούμε όλοι πια. Στη δουλειά πηγαίνω σε 10 λεπτά ενώ παράλληλα γυμνάζομαι. Πάνω στο ποδήλατο αισθάνομαι ελεύθερος. Όμως, προτιμώ το σπαστό. Είναι τόσο εύκολο, μπαίνει παντού. Στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο πλοίο, ακόμα και στο αεροπλάνο. Το παίρνω μαζί μου ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, όταν ανεβαίνω για δουλειές. Όταν το βλέπουν βέβαια ακούω διάφορα σχόλια. Ο κόσμος, όμως, είναι έτοιμος να το βάλει στη ζωή του. Παρατηρώ συνεχώς πως ο αριθμός των ποδηλατών αυξάνεται.

Παρουσιαστής: Κλείνοντας, να ευχηθούμε να γίνουν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στην πόλη. Γεια σας!