Η κατάλληλη ηλικία για κινητό τηλέφωνο

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Χρήση Γλώσσας
Πηγή: http://www.mama365.gr/1907/h-katallhlh-hlikia-gia-kinhto-thlefono.html
Δαμιανός Δημοσθένης | 30 Μαΐου 2012
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει άλλοτε την ουσία και άλλοτε τις σχετικές λεπτομέρειες αυτού του κειμένου. Πρέπει να αναγνωρίζει την πρόθεση και το σκοπό του συγγραφέα του κειμένου. Πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλες στρατηγικές ώστε να διακρίνει τα κύρια από τα δευτερεύοντα σημεία.

Λέξεις κλειδιά: Κινητά τηλέφωνα, παιδιά, γονείς, ηλικία, επικοινωνία, κίνδυνοι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Η κατάλληλη ηλικία για κινητό τηλέφωνο

Είναι Δ΄ Δημοτικού και ζητάει επίμονα κινητό τηλέφωνο. Να του πάρω;

Ζούμε στον 21ο αιώνα, στον αιώνα του ψηφιακού κόσμου, στον αιώνα της άμεσης επικοινωνίας με το διαδίκτυο, είτε από το σπίτι είτε από το κινητό, με δυνατότητα επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων, Facebook, Twitter ή Skype. Είναι ο αιώνας όπου το κινητό μοιάζει να είναι η συνέχεια του σώματος μας και απαραίτητο εξάρτημα της καθημερινότητας μας.
Το ερώτημα, όμως, το οποίο βασανίζει πλέον από τους γονείς είναι όχι αν θα αγοράσουν κινητό στο παιδί τους (το θεωρούν δεδομένο), αλλά πότε. Η Αμερικανική Ακαδημία της Παιδιατρικής αναφέρει ότι δεν υπάρχει σωστή ηλικία για την αγορά κινητού στα παιδιά, αλλά οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να αξιολογήσουν την οικογενειακή τους κατάσταση, να καταλάβουν τι είναι καλύτερο και να αποφασίσουν αυτοί γνωρίζοντας ποια είναι τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι ενός κινητού τηλεφώνου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την αγορά κινητού στο παιδί;

Σίγουρα και σύμφωνα με έρευνες, η χρήση του δεν προτείνεται σε παιδιά κάτω της ηλικίας των 8 ετών. Για μεγαλύτερα παιδιά και έως της ηλικίας των 13 ετών δεν είναι απαραίτητη η κατοχή κινητού, αλλά η χρήση του μπορεί να γίνεται με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου, είτε αυτός είναι γονιός, μεγαλύτερος αδελφός, δάσκαλος ή συγγενής.
Επιβάλλεται, όμως, να εξηγηθούν στο παιδί όλοι οι όροι χρήσης του και να τονιστούν οι κίνδυνοι που κρύβονται, και να διευκρινιστεί ότι αποτελεί μέσο επικοινωνίας και όχι παιχνίδι.

Οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, να βάλουν όρια και να τα εκπαιδεύσουν πώς θα αποφεύγουν όλες τις κακοτοπιές, όπως θα τα μάθαιναν να οδηγούν ποδήλατο για πρώτη φορά με προσοχή. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα για τα παιδιά και θα πρέπει και οι ίδιοι να κάνουν σωστή και με μέτρο χρήση του κινητού τηλεφώνου.