Δημοτικοί λαχανόκηποι ως «απάντηση» στην κρίση

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): Δημήτρη Μάρη «Δημοτικοί λαχανόκηποι ως “απάντηση” στην κρίση», Εφημερίδα «Επενδυτής» 29/4/2012, σ. 63
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ακρόαση για κατανόηση.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Αναζήτηση πληροφοριών, συναγωγή συμπερασμάτων

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύγκριση (συμπλήρωση πίνακα)
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Δημοτικοί λαχανόκηποι ως «απάντηση» στην κρίση

Παρουσιαστής: Για πες μου, Δήμητρα, τι είναι αυτοί οι δημοτικοί λαχανόκηποι;

Παρουσιάστρια Α: Οι δημοτικοί λαχανόκηποι, Γρηγόρη, μπορεί να αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια «μόδα» σε πόλεις του εξωτερικού, όπως το Μόντρεαλ, το Βερολίνο και το Παρίσι, ωστόσο στην Ελλάδα έρχονται ως λύση ανάγκης εν μέσω κρίσης. Πρόκειται, λοιπόν, για ανοιχτές εκτάσεις κοντά στις πόλεις, συνήθως μικρής έκτασης, που δεν έχουν χτιστεί και οι οποίες οργανώνονται από τους κατά τόπους δήμους, ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν εκεί λαχανικά και φρούτα άνεργοι, πολύτεκνοι, ηλικιωμένοι και άλλες κατηγορίες κατοίκων των πόλεων με χαμηλό εισόδημα.

Παρουσιαστής: Διαβάζω, εδώ, Ξένια, ότι οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Έδεσσας, Θέρμης και Βέροιας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πρώτων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργούν λαχανόκηπους. Για μίλησέ μας λίγο για αυτές τις περιπτώσεις.

Παρουσιάστρια Β: Λοιπόν, κατ’ αρχάς, ο δημοτικός λαχανόκηπος της Αλεξανδρούπολης είναι έκτασης 30 στρεμμάτων και θα διατεθεί σε 274 δικαιούχους. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας δημοτικού λαχανόκηπου στην Ελλάδα. Βρίσκεται κοντά στην πόλη και έχει εύκολη πρόσβαση. Κάθε δικαιούχος θα λάβει για μία διετία τεμάχιο 50-100 τετραγωνικών μέτρων. Σε πρώτη φάση οι κήποι θα δοθούν σε δημότες με χαμηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά το δήμο Λάρισας, έχει εξασφαλιστεί έκταση 20 στρεμμάτων στη συνοικία της Νέας Πολιτείας. Ήδη η έκταση έχει χωριστεί σε τεμάχια των 50 τ.μ., με ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης. Στον κανονισμό λειτουργίας προβλέπεται δωρεάν παραχώρηση των αγροτεμαχίων στους δικαιούχους για δύο χρόνια, με την υποχρέωση να δίνουν το 10% της παραγωγής στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.

Στην Έδεσσα επιχειρείται μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή. Στο πλαίσιο των καλών πρακτικών, ο δήμος προετοιμάζει έναν χώρο έκτασης ενός στρέμματος στην περιοχή Σμαρένκα. Κάθε δικαιούχος θα λάβει 50 με 60 τετραγωνικά. Προτεραιότητα θα έχουν καλλιεργητές που θα είναι άποροι ή με χαμηλά εισοδήματα.

Στη Θέρμη, τώρα, ο δημοτικός λαχανόκηπος θα αναπτυχθεί σε έκταση 15 στρεμμάτων με 300 δικαιούχους. Σε κάθε έναν θα παραχωρείται τεμάχιο έκτασης 50 τ.μ. Οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν για έναν χρόνο το ποσό των 50 ευρώ. Οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα καταβάλλουν 25 ευρώ. Για τις άπορες οικογένειες, η παραχώρηση θα είναι δωρεάν.

Τέλος, ο δημοτικός λαχανόκηπος που θα δημιουργηθεί στη Βέροια θα είναι βιολογικής καλλιέργειας. Ήδη, δεκάδες πολίτες έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κήπων. Σε κάθε δικαιούχο θα παραχωρείται για καλλιέργεια έκταση 50 τ.μ.

Παρουσιαστής: Κοντά στην Αθήνα δεν έχει γίνει καμιά ανάλογη προσπάθεια, ε Δήμητρα;

Παρουσιάστρια Α: Και βέβαια! Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Αμαρουσίου παρέδωσε ένα τμήμα του δημοτικού λαχανόκηπου σε 40 οικογένειες. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει η αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων και τη μετατροπή τους σε δημοτικούς λαχανόκηπους. Ο πρώτος λαχανόκηπος έχει έκταση 1500 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία κατατμήθηκαν σε αγροτεμάχια των 25 τ.μ. περίπου.

Παρουσιάστρια Β: Και στη Νότια Ελλάδα, όμως, στην Τρίπολη, θα ξεκινήσει η λειτουργία δημοτικού λαχανόκηπου, ο οποίος θα είναι επίσης βιολογικός. Ο δήμος προτίθεται να διαθέσει αντί συμβολικού τιμήματος τεμάχια γης έκτασης 75-100 τ.μ. το καθένα, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων συνολικά. Το 10% της παραγωγής θα διατίθεται στο κοινωνικό παντοπωλείο. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια.

Παρουσιαστής: Δήμητρα, Ξένια, σας ευχαριστούμε πολύ!