Η «τριλογία» της οδού Πανεπιστημίου

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): Δήμος Αθηναίων «Περίπατοι κληρονομιάς στην Αθήνα», σσ.79-80 8ος Περίπατος: Η κορύφωση του αθηναϊκού κλασικισμού.
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ακρόαση για κατανόηση.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Αναζήτηση πληροφοριών, συναγωγή συμπερασμάτων

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σημειώσεις
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Η «τριλογία» της οδού Πανεπιστημίου

Ξεναγός: Καλημέρα σας! Κάντε λίγη ησυχία, παρακαλώ!… Ευχαριστώ. Λοιπόν, σήμερα, φίλοι μου, επισκεπτόμαστε την πιο κεντρική οδό της Αθήνας, την οδό Πανεπιστημίου. Θαυμάστε, λοιπόν, τρία από τα πιο ωραία κτίρια της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Είναι στα αριστερά μας η Εθνική Βιβλιοθήκη, στο κέντρο το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεξιά η Ακαδημία. Όλα σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν από τους αδελφούς Χριστιανό και Θεόφιλο Χάνσεν από τη Δανία το 19ο αιώνα. Μπροστά από τα κτίρια αυτά υπάρχουν σημαντικά αγάλματα. Μπροστά από την Ακαδημία βρίσκονται ο Σωκράτης και ο Πλάτων, οι γνωστοί φιλόσοφοι. Τους βλέπετε; Μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη στέκεται το άγαλμα του Παναγή Βαλλιάνου, ο οποίος μαζί με άλλους δώρισε το κτίριο στο ελληνικό κράτος. Τέλος, μπροστά από το Πανεπιστήμιο βλέπετε πέντε αγάλματα. Το πρώτο άγαλμα παριστάνει τον άγγλο φίλο των Ελλήνων, Γλάδστωνα και δείχνει τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη. Το δεύτερο άγαλμα δείχνει τον Αδαμάντιο Κοραή από τη Χίο που αγωνίστηκε για την πνευματική πρόοδο των Ελλήνων. Δεξιά από τον Κοραή είναι το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια από την Κέρκυρα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Πίσω από τον Καποδίστρια είναι ο Ρήγας Φεραίος που αγωνίστηκε και σκοτώθηκε για την ελευθερία των Ελλήνων. Τέλος, κοντά στη δεξιά γωνία του Πανεπιστημίου είναι ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ από την Πελοπόννησο που σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1821.

Το κτίριο του Πανεπιστημίου χτίστηκε μεταξύ 1839 και 1841 και έχει στοιχεία από την αρχιτεκτονική και τα χρώματα των ναών της κλασσικής αρχαιότητας. Επίσης, το μπροστινό μέρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης μοιάζει με τον αρχαίο ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Το τρίτο κτίριο της τριλογίας, η Ακαδημία, είναι το πιο θαυμαστό που δημιούργησε ο Θεόφιλος Χάνσεν στην Ελλάδα. Χτίζεται μεταξύ 1859 και 1885 με χρήματα της οικογένειας Σίνα. Η μπροστινή πλευρά του κτιρίου μοιάζει με το κτίριο του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Η Ακαδημία Αθηνών άρχισε να λειτουργεί μόλις το 1926.