Σωστό πρόγραμμα

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή (διασκευή): άρθρο της Μελίσσας Στοΐλη, στη στήλη «Σημειώσεις/υγεία» , του περιοδικού BHMAMEN, τεύχος Ιουλίου 2012.
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Να επεξεργάζεται κείμενα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, να κατανοεί συμβουλές, στο επίπεδο της γραμματικής να κατανοεί τους υποθετικούς λόγους.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Πολλαπλή επιλογή με 4 επιλογές: 7 σωστές απαντήσεις + 1 παράδειγμα (7 μονάδες).
Λέξεις κλειδιά: πρόγραμμα, υγεία, καθημερινή ζωή
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Σωστό πρόγραμμα

Aνάπαυση, εναλλαγή εικόνων, αέρας, ήλιος και κίνηση: εντάξτε εύκολα στην καθημερινότητά σας όσα χρειάζεται ο οργανισμός σας, για να νικάει τις δυσκολίες.

Προχθές ή χθες το βράδυ καταναλώσατε κάποια ποτά παραπάνω, φάγατε πιο πολύ και καθίσατε λίγο πιο αργά έξω μαζί με την παρέα σας. Το πρωί ξυπνήσατε με το ζόριγια πρωινό, ήπιατε έναν καφέ, το μεσημέρι πεινάσατε ξαφνικά και τσιμπήσατε κάτι πρόχειρο, δηλαδή ό,τι βρέθηκε μπροστά σας. Ακολούθησε υπνηλία και η διάθεσή σας έπεσε στο πάτωμα. Ας δούμε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα φέρει τα πάνω κάτω στο κέφι και στις δυνάμεις σας.

07.00 π.μ.: Καλημέρα! Σύμφωνα με τις έρευνες, όσοι σηκώνονται από το κρεβάτι τους γύρω στις επτά το πρωί είναι πιο υγιείς, πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι, διατηρούν τη σιλουέτα τους σε καλύτερα επίπεδα και είναι πιο χαρούμενοι από όσους σηκώνονται δύο ώρες αργότερα.

07.30: Ένα καλό πρωινό. Το πρωινό είναι το γεύμα που αναπληρώνει τα αποθέματα γλυκόζης (σακχάρου) του οργανισμού και τροφοδοτεί πνεύμα και σώμα με τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια όλη τη μέρα. Ταυτόχρονα, ξυπνάει το μεταβολισμό, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις κατά 20%.

08.00: Ο τροφοδότης ήλιος. Πιείτε τον καφέ σας στη βεράντα ή κάντε μια μικρή βόλτα πριν πάτε στη δουλειά –είναι ένας γρήγορος τρόπος για να διώξετε τη νύστα. Χωρίς φως, μπορεί το ξυπνητήρι να λέει νωρίς το πρωί, όμως, το σώμα σας νιώθει ότι είναι ακόμη νύχτα.

10.30: Καφές για τόνωση. Η καφεΐνη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας το, ενώ βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες. Η δράση αυτή, όμως, εξαρτάται από την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνουμε. Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα) συμβάλλει στην τόνωσή μας.

13.00: Ελαφρύ γεύμα. Το βαρύ γεύμα σε συνδυασμό με τη ζέστη θα σας προκαλέσουν υπνηλία. Ένα ελαφρύ σάντουιτς με κοτόπουλο, μια δροσερή σαλάτα, ψητό ψάρι ή κάτι άλλο αντίστοιχα ελαφρύ θα κρατήσουν την ενέργειά σας στα επιθυμητά επίπεδα.

14.00: Η αφυδάτωση παραμονεύει. Αν νιώσετε ότι διψάτε, ο οργανισμός σας είναι ήδη αφυδατωμένος και αυτό επισύρει πολλά δεινά. Η ήπια αφυδάτωση προκαλεί δυσμενείς μεταβολές στην εγρήγορση και στη μνήμη, αύξηση της έντασης, του άγχους και της κούρασης. Για να αποτραπούν αυτά, θα πρέπει να καταναλώνονται, τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα νερό ημερησίως.

15.00: Ανανέωση και δράση. Αφήστε τον φρέσκο αέρα να μπει στο γραφείο σας, στο χώρο εργασίας σας, στο δωμάτιο, διότι ο ελλιπής αερισμός προκαλεί υπνηλία. Αν είστε σε χώρο εργασίας που δεν έχει παράθυρα που ανοίγουν, κάντε μια μικρή, σύντομη βόλτα έξω, ώστε να πάρετε τον αέρα σας. Ακόμη και ένα ζωηρό περπάτημα στον διάδρομο θα σας αναζωογονήσει.

15.30: Απογευματινός ύπνος. Είκοσι λεπτά απογευματινού ύπνου ισοδυναμούν με το μισό οκτάωρο της βραδινής σας ανάπαυσης, αυξάνουν κατακόρυφα τις πνευματικές επιδόσεις, την παραγωγικότητα και βελτιώνουν τη μνήμη σας. Αν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε λίγο, να κλείσετε τα μάτια σας στον καναπέ του γραφείου σας, μη διστάσετε να το κάνετε.

18.00: Λίγη γυμναστική. Αυτήν την ώρα το σώμα σας βρίσκεται στην καλύτερη φάση της μέρας ούτως ώστε η οποιαδήποτε άσκηση να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα, σύμφωνα και με άλλες έρευνες, η απογευματινή άσκηση βελτιώνει κατά πολύ το νυχτερινό μας ύπνο. Έτσι κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας έχουμε μεγαλύτερη ενέργεια.

21.00: Λίγο αλκοόλ με την παρέα. Λίγο αλκοόλ, μια με δύο μπίρες για παράδειγμα, είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε τη βραδιά σας. Οι ειδικοί συνιστούν ως όριο ασφαλούς κατανάλωσης για την υγεία ως δύο με τρία ποτά.

Αυτές οι μικρές απλές πράξεις, μέσα σε μια ημέρα μας, μπορούν να μας γεμίσουν δύναμη και να κάνουν τον οργανισμό μας ικανό να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο μεγάλες αντιξοότητες. Επιπλέον πέρα από ενέργεια, όλα αυτά τα στοιχεία διώχνουν το άγχος.