Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή (διασκευή): "Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο" της Μαρίας Παπαδοδημητράκη, Απρίλιος 2010 (http://www.vita.gr/html/ent/213/ent.11213.asp)
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση προφορικού λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τα κύρια σημεία αλλά και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες ενός σχετικά απλού προφορικού λόγου μεταξύ δύο-τριών ομιλητών που εκφέρεται σε φυσικό, αλλά όχι ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, με την προφορά της κοινής νέας ελληνικής γλώσσας σε ρυθμό που είναι λίγο πιο αργός από τον κανονικό και αφορά οικεία θέματα.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: ΚΠΛ Ερώτημα 2: Σύγκριση – συμπλήρωση πίνακα
Λέξεις κλειδιά: Β1, καθημερινά αντικείμενα, χρήση, προϊόντα
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Λοιπόν… το να βρίσκουμε νέες χρήσεις για συνηθισμένα αντικεί¬μενα ή για πράγματα που περισ¬σεύουν είναι θέμα οικολογικής συνείδησης αλλά κυρίως φαντασίας. Πολλά μικροπράγματα που πετάμε στα σκουπίδια μπορούν να γίνουν χρήσιμα αλλά και διασκεδαστικά για εσάς και τα παιδιά σας, αρκεί να τα δείτε… αλλιώς! Σήμερα έχουμε μαζί μας δύο κυρίες, την κ. Δημητριάδου και την κ. Αλεξίου που θα μας δώσουν πολλές χρήσιμες ιδέες. Κυρία Δημητριάδου, τι έχετε να μας προτείνετε;

κ. Δημητριάδου: Λοιπόν, εγώ θα ξεκινήσω με τα λαστιχάκια. Η συνηθισμένη χρήση τους είναι να κρατούν κλειστά το τυρί και το ζαμπόν που παίρνουμε από το σουπερμάρκετ. Με λίγη φαντασία, όμως, μπορούμε να τα περάσουμε σε ήδη βρασμένα αυγά, τα οποία θα βουτήξουμε σε βαφή. Αφού στεγνώσουν, τα αφαιρούμε κι έχουμε όμορφα πασχαλινά αυγά.

Δημοσιογράφος: Τι ωραία ιδέα! Κάποιο άλλο αντικείμενο έχετε να μας προτείνετε;

κ. Δημητριάδου: Ναι, το αλουμινόχαρτο. Αν το αλουμινόχαρτο που τυλίξατε το σάντουιτς είναι καθαρό, κάντε το μπάλα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα γυάλινα ταψιά και τη σχάρα του φούρνου μετά το φαγητό. Κάτι παρόμοιο μπορείτε να κάνετε με τα αναψυκτικά. Ρίξτε τα στο τηγάνι και την κατσαρόλα σας, αν έχει καεί το φαγητό. Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

Δημοσιογράφος: Κυρία Αλεξίου, εσείς θα μας προτείνετε κάποια ακόμα αντικείμενα;

κ. Αλεξίου: Βέβαια! Την κουρτίνα του μπάνιου.

Δημοσιογράφος: Την κουρτίνα του μπάνιου; Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη χρήση εκτός από τη συνηθισμένη…

κ. Αλεξίου: Κι όμως, αν έχετε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν και συνήθως λερώνουν το τραπεζομάντιλο, αντί να τα μαλώνετε, καλύψτε το τραπέζι με την παλιά κουρτίνα του μπάνιου και αφήστε τα να δη¬μιουργήσουν.

Δημοσιογράφος: Μμ, πολύ έξυπνο…

κ. Αλεξίου: Επίσης, η οδοντόκρεμα. Μπορείτε να καθαρίσετε τα σημάδια από παπούτσια σε ξύλινα πατώματα. Τρίψτε τα σημάδια με λίγη οδοντόκρεμα, περάστε την επιφάνεια με υγρό σφουγγάρι και σκουπίστε τη με ένα πανί.

κ. Δημητριάδου: Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθάρισμα αντί για απορρυπαντικά, όπως, για παράδειγμα, το ξίδι. Μπορείτε να καθαρίσετε την καφετιέρα από τα άλατα, βάζοντάς την σε λειτουργία και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ξίδι και νερό. Θυμηθείτε, ωστόσο, μετά το καθάρισμα να χρησιμοποιήσετε μερικές φορές την καφετιέρα μόνο με νερό, για να φύγει η μυρωδιά.

κ. Αλεξίου: Ένα άλλο καθημερινό προϊόν που κάνει θαύματα είναι το ελαιόλαδο. Περάστε με πανί που έχει μερικές σταγόνες λάδι τα παπούτσια και σκουπίστε τα. Θα γυαλίσουν αμέσως! Μπορείτε, ακόμα, να περάσετε με αυτό τα ξύλινα έπιπλα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και να τους χαρίσετε λάμψη.

Δημοσιογράφος: Πολύ έξυπνα και χρήσιμα όλα όσα μας προτείνατε, κυρίες μου. Σας ευχαριστούμε πολύ!