Κείμενο:

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Πηγή: http://www.symi-thea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=260&lang=el
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Ο υποψήφιος ακούει μια ραδιοφωνική εκπομπή ή αφήγηση με ταξιδιωτικό θέμα και συγκεκριμένα τη Σύμη.

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες, να διακρίνει λεπτομέρειες που αφορούν έναν τόπο

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σύντομες σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: ταξίδι, Σύμη, θάλασσα, αρχιτεκτονική, σπίτια
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Κείμενο:

Η Σύμη είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται μόνο μια ώρα μακριά, με το πλοίο από τη Ρόδο. H Σύμη βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας. Το νησί ξεχωρίζει για τα πολύ καλά διατηρημένα νεοκλασικά και τα διώροφα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σύμη ήταν η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, οπότε και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση.

Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, η πόλη της Σύμης χωρίζεται σε δυο οικισμούς. Τον Γυαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και το Χωριό το οποίο αποτελεί τον κύριο οικισμό, όπου μπορεί κανείς να βρει όλες τις ευκολίες και υπηρεσίες. Στον κεντρικό δρόμο της πόλης της Σύμης θα δείτε το Δημοτικό ρολόι, τα κτίρια της Αστυνομίας και του Ταχυδρομείου, καθώς και το ιστορικό οίκημα «Κατερινέτες» όπου υπογράφθηκε η συνθήκη ενσωμάτωσης της Σύμης και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Αξίζει μια επίσκεψη στο Ποντικόκαστρο, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού. Στην Άνω Σύμη βρίσκεται το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο, το οποίο -πέρα από την αξιόλογη λαογραφική συλλογή- φιλοξενεί κεφαλές αγαλμάτων αλλά και βυζαντινές εικόνες.

Τα πιο δημοφιλή μέρη της Σύμης είναι το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο λιμάνι του Πανορμίτη, στη νοτιότερη πλευρά του νησιού και η πόλη της Σύμης, ένα γραφικό χωριό με νεοκλασικά κτίσματα και πλακόστρωτα δρομάκια.

Για να γνωρίσει κάποιος το νησί με τα πόδια, ιδανική αρχή είναι η διαδρομή Σύμη – Πανορμίτης. Ο οδοιπόρος θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς για να αποφύγει τη ζέστη του μεσημεριού. Η διαδρομή έχει αρκετό πράσινο, ενώ είναι γεμάτη με εκκλησίες.
Μια παράκαμψη από το σημείο αυτό οδηγεί, μέσα από δάσος με κυπαρίσσια, στην περιοχή Κουρκουνιώτη, όπου υπάρχουν 11 πέτρινα πατητήρια.

Μην παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στο νησί να δοκιμάσετε: πιτάκια από αθερίνα, λουκουμάδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χταπόδι, καλαμαράκια και σουπιές.

Αγοράστε παραδοσιακά γλυκά, ποτά και ροφήματα της Σύμης. Δοκιμάστε, κουλουράκια όλων των ειδών, λικέρ, ρίγανη και μαντζουράνα.