Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα - Νυμφαίο

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Τηλεοπτική εκπομπή

Κείμενο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τον δασικό κώδικα ο φόνος, η κατοχή και η έκθεση της αρκούδας σε δημόσια θέα απαγορεύονται.
Από το 1993 λειτουργεί στο Νυμφαίο Φλώρινας, με πρωτοβουλία του Αρκτούρου, το καταφύγιο της αρκούδας, που φιλοξενεί τις πρώην αρκούδες-χορεύτριες. Εκεί, τα ζώα θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, όσο γίνεται πιο αξιοπρεπώς.
Άνοιξη στο Νυμφαίο. Το Νυμφαίο είναι σκαρφαλωμένο στα 1350 μέτρα, στο ιστορικό Βίτσι. Βρίσκεται κοντά στη Φλώρινα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία των Σκοπίων. Είναι αγαπημένος χώρος διακοπών των Θεσσαλονικέων, που έχουν και την τύχη να βρίσκονται μόνο 160 χιλιόμετρα μακριά. Αλλά και πολλών Αθηναίων, που ταξιδεύουν πάνω από 7 ώρες, για να τον ανακαλύψουν. Εκτός από την ομορφιά του, το Νυμφαίο έχει και τον Αρκτούρο, που ξεκίνησε τη δράση του το 1992 με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη. Μίας εταιρείας που εδώ και χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με την προστασία της καφέ αρκούδας και κατ’ επέκταση με την προστασία ολόκληρης της φύσης που μας περιβάλλει.
Ο Λάζαρος Γεωργιάδης, υπεύθυνος του περιβαλλοντικού κέντρου του Αρκτούρου, με ξενάγησε. Οι αρκούδες μόλις είχαν ξυπνήσει απ’ τη χειμερία νάρκη.
Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μια αρκούδα, για να γίνει χορεύτρια, κακοποιείται φρικτά. Τη χωρίζουν απ’ τη μητέρα της πολύ νωρίς, την τρυπάνε, της σπαν τα δόντια, την υποσιτίζουν, την αναγκάζουν να χορεύει πάνω σε πυρακτωμένες λαμαρίνες. Και τα 10 ζώα που βρίσκονται στο κέντρο πέρασαν από εκεί.
Εδώ στο Νυμφαίο υπάρχει το καταφύγιο της αρκούδας, ο οποίος φαίνεται ότι είναι ένας χώρος μέσα σε ένα περιβάλλον για αρκούδες. Η ευρύτερη περιοχή είναι φυσικός βιότοπος για την αρκούδα. Το δάσος είναι δάσος οξιάς. Έχουμε περιφράξει γύρω στα 50 στρέμματα από αυτό το κομμάτι του βιοτόπου, για να μπορέσουνε αυτές οι αρκούδες να ζήσουν σε αυτόν τον χώρο. Και εδώ, επαναλαμβάνω, θα ζήσουν αυτές οι αρκούδες για το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως και οι λύκοι στο αντίστοιχο καταφύγιο για τους λύκους, το οποίο θα δημιουργηθεί σύντομα, στις Αγραπιδιές, οι οποίες είναι κοινότητα δίπλα στον Αετό.
Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής της η αρκούδα εκπαιδεύεται από τη μαμά της, που τη μαθαίνει να επιβιώνει. Γι’ αυτό και η επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ζώων που φιλοξενούνται είναι αδύνατη.
Αν μία αρκούδα χάσει αυτήν όλη τη διαδικασία της εκπαίδευσης, ουσιαστικά έχει χάσει τα πάντα. Και όλες αυτές οι αρκούδες, που έχουμε εμείς εδώ στο καταφύγιο, είναι αρκούδες που πραγματικά έχουν χάσει αυτή την εκπαίδευση. Σκεφτείτε ότι τα αρκουδάκια συνήθως τα παίρνουν, αφού σκοτωθεί η μάνα, σε ηλικία από 1 μήνα ως 2-3 μηνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατάλαβα.
Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πολύ πριν δηλαδή ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εκμάθησης-εκπαίδευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γι’ αυτό το λόγο, βέβαια, και τα ζώα δεν πολλαπλασιάζονται.
Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βέβαια. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, ο οποίος, οι αρκούδες αυτές είναι στειρωμένες οι αρσενικές. Δεν έχουμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά αιχμάλωτων ζώων. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Βασικός στόχος είναι η προστασία της αρκούδας στα φυσικά οικοσυστήματα, στον χώρο, στον οποίο ζει. Έτσι πως έχει καταλήξει ο πληθυσμός της στην Πίνδο και στη Ροδόπη. Εκείνος είναι ο ουσιαστικός στόχος. Αλλά το βλέμμα μας και το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να είναι οι άγριες αρκούδες και όχι τόσο, θα λέγαμε, οι αιχμάλωτες. Αυτές κάνουν τον κύκλο τους, λύσανε αυτό το πρόβλημα και απλά τις αξιοποιούμε στον τομέα της ενημέρωσης. Δίνοντάς τους παράλληλα έναν, όσο γίνεται πιο φυσικό χώρο, για να ζήσουν το υπόλοιπο της …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αξιοπρεπή κατά κάποιον τρόπο.
Λ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βέβαια.