ECO NEWS – Τσέρνομπιλ

Επίπεδο: Γ1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Τηλεοπτική εκπομπή
Ηθοποιοί: Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Σόλων) [ΣΩ], Βασίλης Διαμαντόπουλος (Λουκάς) [ΛΟ], Θόδωρος Μπογιατζής (οδοντίατρος) [ΟΔ]

Κείμενο

Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, καλησπέρα!
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Καλησπέρα, Σία!
Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα που έγινε στην Ουκρανία και συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω βεβαίως των μακροχρόνιων επιπτώσεών του. Σήμερα η επέτειος τιμήθηκε με τη θεμελίωση της σαρκοφάγου που θα καλύψει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς! Ένα τέταρτο του αιώνα μετά, θα καλυφθούν τα ραδιενεργά ερείπια, γιατί η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου, που θα απαιτηθεί τελικά για αυτή την κατασκευή. Ο θόλος, που θα δημιουργηθεί, θα σκεπάσει όλον τον πυρηνικό αντιδραστήρα, -ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος και ραδιενεργός μέχρι σήμερα- και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η αποσυναρμολόγησή του, για την οποία θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια.
ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Εικοσιέξι χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισε η έκρηξη στον 4ο αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, φαίνεται ότι αρχίζει να γράφεται το τέλος του εφιάλτη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δίνει το σύνθημα, για να ξεκινήσουν να δουλεύουν τα μηχανήματα, τα οποία θα κατασκευάσουν τη σαρκοφάγο, που θα περιβάλλει τα ραδιενεργά ερείπια του πυρηνικού σταθμού, έτσι ώστε να πάψουν να απειλούν την ασφάλεια των Ουκρανών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Αυτό που μάθαμε από το Τσερνόμπιλ είναι ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, όταν χειρίζεται την πυρηνική ενέργεια. Τα πυρηνικά ατυχήματα έχουν παγκόσμιες συνέπειες.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Επί σειρά ετών η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθούσε να συγκεντρώσει, και μέσω διεθνούς βοήθειας, το ποσό που απαιτείται για να κατασκευαστεί αυτή η σαρκοφάγος. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει ύψος 108 μέτρα και θα ξεπερνά ακόμη και το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Εφόσον αυτό εγκατασταθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει με καθυστέρηση 25 ετών, η αποσυναρμολόγηση και απορρύπανση της περιοχής από τη ραδιενέργεια, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία. Η έκρηξη που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 επηρέασε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Τα θύματά της επισήμως ανέρχονται στους 80.000. Χιλιάδες ήταν και τα παιδιά που γεννήθηκαν τα επόμενα χρόνια, όμως, με σημαντικές γενετικές ανωμαλίες, ενώ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι εκτοπίστηκαν οριστικά από τα σπίτια τους. Μέχρι και σήμερα η ευρύτερη περιοχή, όπου υπήρχε η πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, παραμένει αποκλεισμένη ζώνη, λόγω των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας, και θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια, για να ξαναγίνει κατοικήσιμη. Σίγουρα πάντως το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986 θα παραμείνει στη μνήμη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ως το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα όλων των εποχών.
Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κατερίνα, τρομάζουν οι εικόνες που τις βλέπεις και μετά από τόσα πολλά χρόνια, ε;
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Ένα τέταρτο του αιώνα μετά, Σία, δυστυχώς. Και ο εφιάλτης είναι ακόμη εκεί.
Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ε βέβαια. Αυτό είναι το θέμα. Ε… πάμε τώρα στα καλά της ζωής.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Στα ειρηνικά έργα…
Σ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς, στα ειρηνικά έργα. Πάμε στις δράσεις του ΣΚΑΙ.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Ακριβώς, που, όπως έχουμε ξαναπεί, θα συνεχιστούν αυτή την Κυριακή 29 Απριλίου στο Λαγονήσι με καθαρισμό δύο παραλιών, του Πεύκου και των Ευκαλύπτων, από το δήμο Σαρωνικού, ενώ θα έχουμε και μία δράση στο βουνό, στον Υμηττό στο Βύρωνα, όπου θα γίνει καθαρισμός του πάρκου Καραολή Δημητρίου. Κορυφαία δράση, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι αυτή στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και τον δήμο Αθηναίων, όπου θα καθαριστεί ο λόφος μεταξύ Αρείου Πάγου και αρχαίας αγοράς, ενώ την Κυριακή θα γίνει και καθαρισμός παραποτάμιου δάσους του Αξιού στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης.