Ενημερωτική και ψυχαγωγική εκπομπή: «Έχει γούστο» (ώρα έναρξης της εκπομπής: 16:00)

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ: http://www.ert.gr/webtv/index.php/2011-06-03-13-11-34/item/276-14/04/2011-εκπομπή-16.html
Ηθοποιοί: Μπήλιω Τσουκαλά (δημοσιογράφος) [ΜΤ], πατήρ Φιλόθεος Φάρος (ιερέας) [ΦΦ]

Κείμενο

[ΜΤ]: Εε, θέλω ναα… εε, καλωσορίσω… έναν άνθρωπο που το βιβλίο του πραγματικά με συγκλόνισε. Είναι το τελευταίο του βιβλίο…, λέγεται «Η διαχείριση της αγάπης» και μιλά για την τέχνη που είναι η αγάπη, μια τέχνη που χρειάζεται ο άνθρωπος… για την ζωή του… την οποία χρειάζεται να την διδαχθεί, όπως εξάλλου χρειάζεται να διδαχθεί και την τέχνη της ζωής. Να καλωσορίσω με πολλή αγάπη τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο. Καλώς ήρθατε!
[ΦΦ]: Καλώς σας βρήκα!… Εεε, κοιτάξτεεε ηη- ακούγεται τώρα ένας κοινός τόπος. Η λέξη αγάπη είναι μια λέξη… που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά, με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τις περισσότερες φορές,… εε αυτό που εννοούμε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική έννοια της αγάπης. Καιαι δεν είναι μόνο η έννοια της αγάπης που μας διαφεύγει στην εποχή μας. Νομίζω ότι μας διαφεύγει η εμπειρία της αγάπης, γιατί η αγάπη είναι το α- το… αντίθετο της ιδιοτέλειας. Κι εμείς αυτό που ξέρουμε στην εποχή μας είναι η ιδιοτέλεια… και… αν υπάρχει κάποια- αν αντιμετωπίζουμε κάποια αδιέξοδα, είναι γιατί παραπλανηθήκαμε και παραπλανήσαμε να πιστεύουμε ότι το συμφέρον μας είναι η ιδιοτέλεια. …Το συμφέρον μας είναι η αγάπη!
[ΜΤ]: Πατέρα… Φιλόθεε, και να πω ότι λειτουργείτε… τις Κυριακές, – ε; – το ξέρουν αυτό οι άνθρωποι που σας αγαπούν και σας παρακολουθούν, αλλά λειτουργείτε κάθε Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά, εκεί στην Πλάκα–… θέλω να σας πω ότι… μιλάμε πολύ για την αγάπη, την αποζητάμε την αγάπη. Αυτό κάνουμε όλοι μας: τη γυρεύουμε… με απόγνωση… τη ζητάει… ο ένας άνθρωπος από τον άλλο. Σπανιώτατα, όμως, την αποδίδουμε. Τη ζητάμε,
[ΦΦ]: αλλά δεν την προσφέρουμε…
[ΜΤ]: αλλά δεν την προσφέρουμε. Και κάτι που πραγματικά μου φάνηκε… πάρα πολύ χρήσιμο, αυτό που λέτε, χρήσιμο, στο βιβλίο,… που είναι αυτό στο βιβλίο σας, το τελευταίο βιβλίο «Η διαχείριση της αγάπης» – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός – είναι, πατέρα Φιλόθεε, αυτό που γράφετε στο οπισθόφυλλο, δηλαδή ότι όλοι ασχολούμεθα με το-… ασχολούμαστε διαρκώς, σπαταλάμε πολλή ενέργεια και πολλές δυνατότητες με το να… εε προσπαθούμε να καταλάβουμε και να κατηγορήσουμε άλλους γι’ αυτά που μας συμβαίνουν. Ενώ εσείς λέτε κάτι πάρα πολύ απλό, αλλά θεωρώ πάρα πολύ σοφό, δηλαδή ότι αυτό που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας δεν είναι το… το κακό που δεχόμαστε, αλλά το κακό,
[ΦΦ]:…που κάνουμε…
[ΜΤ]: που κάνουμε και πιθανώς και… το σκεφτόμαστε. Ακόμα κι αν το σκεφτόμαστε. Γιατί; Δηλαδή, πού μπαίνει αυτή η, η, η τόσο σημαντική διαχωριστική γραμμή μεταξύ… αγάπης…και …εεε ποιότητας ζωής… κακού που νομίζουμε ότι δεχόμαστε.
[ΦΦ]: Ποια- γιατιιι- είναι π-ποια είναι η πραγματική μας ανάγκη. Η πραγματική μας ανάγκη είναι να αα- νομίζω ότι ο άνθρωπος έχει περισσότερη ανάγκη να αγαπάει παρά να αγαπιέται. Οπωσδήποτε έχει ανάγκη να αγαπιέται.
[ΜΤ]: Γιατί νομίζει, λοιπόν, ότι έχει ανάγκη να αγαπιέται…
[ΦΦ]: Να σας πω γιατί, να σας πω γιατί!
[ΜΤ]: Ναι, γιατί…
[ΦΦ]: Γιατί σ’ ένα ποσοστό, εκείνος που αγαπιέτα, χωρίς να αγαπάει…, αυτός… είναι πολύ εύκολο να σας- να αισθανθεί λίγος σαν επαίτης. Δέχεται. Αυτό- α- όταν δέχεται, του άλλου η αυτοεκτίμηση ανεβαίνει. Αυτός κάνει κάτι, προσφέρει. Η δική του η αυτοεκτίμηση δεν ανεβαίνει όταν δέχεται. Η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του ανεβαίνει όταν προσφέρει. Διότι αυτός είναι ο δημιουργός, είναι αυτός που- είναι ο ευεργέτης, δεν είναι ο ευεργετούμενος. Ο ευεργετούμενος έχει- δέχεται- έχει κάποια οφέλη, φυσικά, και αυτός που τον αγαπούν ωφελείται με κάποιον τρόπο. Αλλά λέω, μεγαλύτερη- φανταστείτε έναν άνθρωπο που διαρκώς τον αγαπούν οι άλλοι. Ξέρετε, μπορεί και… και να του δημιουργεί συναισθήματα ενοχής το γεγονός ότι οι άλλοι τον εεε… τον αγαπούνε, ενώ αυτός δεν τους αγαπάει. Να του δημιουργούν και συναισθήματα ααα ανεπάρκειας. Ενώ ο- ο άνθρωπος που αγαπάει είναι με κάθεε- από κάθε πλευρά εε ωφελημένος. Ξέρετε γιατί; Γιατί η αγάπη… έχει πάντα ανταπόκριση. Η γνήσια αγάπη… παράγει οπωσδήποτε αγάπη.
[ΜΤ]: Γιατί, πατέρα Φιλόθεε, ποιος νόμος το λέει αυτό;
[ΦΦ]: Η ζωή το λέει! Ε- πα-εε, παρατηρείστε τι γίνεται στην πραγματικότητα, στο ε στον κόσμο. Αν –στις-στις- στους γύρω σας, στη δική σας τη ζωή– αν κάποτε νομίζατε ότι αγαπήσατε κάποιον άνθρωπο και δεν ανταποκρίθηκε στην αγάπη σας, εγώ σας προτείνω να το ξανασκεφθείτε, για να βρείτε αν ήταν πραγματικά γνήσια η αγάπη σας. Γιατί; Γιατί εκείνος που… δίνει- αγαπάει πραγματικά, κατ’ αρχήν δεν έχει χρονοδιαγράμματα: «εγώ σε αγάπησα σήμερα και εσύ θα πρέπει να με αγαπήσεις μετά πέντε λεπτά, με το ρολόι στο χέρι». Εκείνος που αγαπάει πραγματικά δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προσ-προσδοκία. Η αγάπη είναι να προσφέρεις, χωρίς να περιμένεις τίποτα, χωρίς να π-περιμένεις κάποιο αντάλλαγμα.