Όπερα στην Αθήνα

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Κείμενο

[Α] Αν ακούτε καθημερινά για οικονομικούς οίκους που μας αξιολογούν, επίσης. Για χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε, συχνά. Μήπως ήρθε η ώρα ν’ ακούσετε και κάποια άρια από επαγγελματίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και μάλιστα δωρεάν; Την πραγματικά ευφάνταστη ιδέα ν’ αντηχήσουν οι δρόμοι της Αθήνας και μάλιστα νωρίς το απόγευμα με γνωστές όπερες ανήκει στη Λυρική Σκηνή. Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το ανοιχτό λυρικό λεωφορείο να περνά από μπροστά σας, να κοντοστέκεται και φημισμένα αποσπάσματα από όπερες να καλύπτουν τους ήχους της κίνησης. Μην το προσπεράσετε, αφιερώστε λίγα λεπτά και καθαρίστε τ’ αυτιά σας από τους θορύβους με καλή, διαχρονική μουσική.
[Β] Κάνουμε κάποιες προκαθορισμένες πορείες με εκκίνηση τη Λυρική Σκηνή και κατάληξη τη Λυρική Σκηνή που, σε περιοχές της Αθήνας, της πόλεως των Αθηνών, με σκοπό να επικοινωνήσουμε κατ’ αρχάς την όπερα στο ευρύ κοινό και να δηλώσουμε μια ευχάριστη νότα μέσα σ’ αυτήν την, ας πούμε, πιεσμένη κατάσταση που ζει.
[Γ] Είναι καταπληκτική δράση, καταπληκτική, είναι μεγάλη χαρά, κρίμα που δεν ξέρουν πολλοί άνθρωποι για αυτό.
[Α] Πώς σας φαίνεται;
[Δ] Πρωτότυπο. Ωραίο, πολύ ωραία ιδέα, για να γνωρίσει κι ο κόσμος το λυρικό τραγούδι.
[Α] Στη διαδρομή μαζί μας με τους ανθρώπους της Λυρικής και ένα συνεργείο δημοσιογράφων από την γαλλική τηλεόραση που βρέθηκε στη χώρα μας για να δει πως βιώνουνε οι Έλληνες την κρίση. Φάνηκε να παραξενεύονται βλέποντας χαμογελαστά πρόσωπα να σταματάνε και να χαζεύουν τους τενόρους. Τι να σκέφτηκαν άραγε; Ότι είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες;
[Ε] Τρελοί είναι όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί σίγουρα δεν είναι τρελοί, είναι οι μοναδικοί νομίζω.
[ΣΤ] Εγώ νομίζω ότι τους έκανε καλή εντύπωση. Πιθανώς αυτοί βλέπουν την πλευρά της, μια προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες να ξεπεράσουν αυτήν την κατάθλιψη, την εθνική κατά, κατάθλιψη που βιώνουνε.
[Ζ] Στο εξωτερικό γίνεται πάρα πολύ συχνά αυτό και εξοικειώνει τον κόσμο μ’ ένα τόσο όμορφο είδος μουσικής, την όπερα, που πραγματικά είναι λαοφιλές είδος. Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί πραγματικά δεν το περίμενα τόσο μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Και φαντάζομαι μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο τον ενθουσιασμένο υπάρχουν κι άνθρωποι που δε γνωρίζουνε από ελάχιστα εώς καθόλου τι είναι η όπερα.
[Η] Θαυμάσιο.
[Α] Έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο;
[Η] Όχι, όχι, ποτέ. Πρώτη φορά το είδα κι ενθουσιάστηκα πραγματικά.
[Ι] Περισσότερο η κρίση είναι στο μυαλό μας. Τα λεφτά πάνε και έρχονται. Αν έχουμε την υγειά μας και τη καλή μουσική…
[Α] Ναι.
[Ι] Ξεχνάμε τα πάντα. Εγώ μόλις βγήκα απ’ το νοσοκομείο. Να το που σήμερα θέλω να τραγουδήσω όμως.
[Β] Η όπερα όταν ξεκίνησε στον αιώνα, στον 18ο-17ο ήτανε λαϊκό τραγούδι, έτσι ξεκίνησε. Είναι λαϊκό τραγούδι, είναι για το λαό η όπερα, είναι παρεξηγημένο το ελίτ και εμείς που είμαστε ‘δώ πάνω δε σημαίνει ότι δεν έχουμε προβλήματα, δε σημαίνει ότι κι εμείς δεν περνάμε το πρόβλημα που περνάει κι ο κόσμος από κάτω.
[Κ] Είναι έκπληξη μια τέτοια κίνηση, είναι ευχάριστο.
[ΚΑ] Έξαλλα που λένε, πάρα, μεγάλη επιτυχία, πάρα πολύ ωραία.
[Α] Έχετε δει ποτέ όπερα;
[ΚΑ] Πάρα πολύ.
[Α] Έχετε δει;
[ΚΑ] Ήμουνα και χορεύτρια στη Λυρική Σκηνή.
[Α] Συμπέρασμα: δε χρειάζεται να φορέσετε σμόκιν και τουαλέτα, δε χρειάζεται να κλείσετε εισιτήρια και μάλιστα ακριβά, δε χρειάζεται να ξέρετε και πολλά από όπερα, αρκεί να κοντοσταθείτε όταν δείτε το λυρικό λεωφορείο να περνά από μπροστά σας, να ακούσετε, να χαμογελάσετε και φυσικά να χειροκροτήσετε τους καλλιτέχνες. Τίποτ’ άλλο.