Η Ελλάδα μπορεί (Β): Μυαλά υπάρχουν

Επίπεδο: Γ2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: ΝΕΤ, Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα (25/1/2012)

Κείμενο

Ομιλητής 1:…δεύτερη χρονιά, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στην πορεία μου ως δάσκαλος μέχρι τώρα, έχω δώσει τον εαυτό μου και έχω πάρει τον εαυτό τους, έχω πάρει το χαμόγελό τους, όλα τα παιδιά εδώ, πραγματικά έχουμε δώσει κομμάτι του εαυτού μας. Σίγουρα. Και είναι φανταστικό και συγκλονιστικό ότι τα παιδιά το αντιλαμβάνονται παραπάνω από όσο νομίζουμε και σου δίνουν, και σου δίνουν κομμάτι του εαυτού τους πίσω, τίποτα άλλο δεν θέλουμε. Αυτό, είμαστε καλοί.
Ομιλητής 2: Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με ένα πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχει πώς να κάνει τους υπολογιστές να επικοινωνούνε πάρα πολύ πιο γρήγορα.
Ομιλητής 3: Στο ΕΚΕΤΑ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη μια ερευνητική ομάδα επεξεργάζεται μια ιδέα που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρονική επανάσταση. Να μεταδίδονται οι πληροφορίες όχι με τα συμβατικά κυκλώματα αλλά μέσω του φωτός. Αυτό θα πολλαπλασιάσει την ταχύτητα των υπολογιστών.
Ομιλητής 2: Σκεφτείτε να μπορείτε εσείς στο σπίτι σας να έχετε υπολογιστές με εκατό φορές μεγαλύτερη επεξεργαστική δυνατότητα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου χρόνια, από εδώ, από το ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, και έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να μπορεί να επιδείξει την πρώτη μη-ολοκληρωμένη κυψέλη οπτικής μνήμης παγκοσμίως.
Ομιλητής 3: Την προσπάθεια των Ελλήνων Ερευνητών παρακολουθούν επιστήμονες και εταιρείες από όλον τον κόσμο. Έχουν επενδύσει πολλά χρήματα, αλλά συχνά οι μικρές ερευνητικές ομάδες βαδίζουν πιο γρήγορα.
Ομιλητής 2: Είμαστε ένα πολύ ηχηρό παράδειγμα σ’αυτό, γιατί όντως παρά το γεγονός ότι πολλές μεγάλες εταιρείες με…υποστηριζόμενες από πάρα, παρά πολλά χρήματα βρίσκονται συνοδοιπόροι σ’αυτήν την προσπάθεια και πολλές φορές τους ξεπερνάμε.
Ομιλητής 3: Ανάλογη είναι η πορεία και άλλων ομάδων όπως αυτή που έχει προχωρήσει τις έρευνες για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Συναγωνιζόμενοι εταιρείες και επιστήμονες με περισσότερα μέσα.
Ομιλητής 4: Κι όταν καμιά φορά με ρωτάνε εάν υπάρχουν χρήματα, που λέμε, άλλοι λένε έχουμε χρήματα, υπάρχουν άλλοι λένε δεν υπάρχουν, εγώ λέω ότι υπάρχουν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι στις τράπεζες, είναι στα μυαλά των ερευνητών.