Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Στην καρδιά της πόλης Αγία Φωτεινή (Μητρόπολη Σμύρνης) & Κεντρικό Παρθεναγωγείο

Η πολυπολιτισμική Σμύρνη στο γύρισμα του 19ου αιώνα, διακρινόταν και για την πληθώρα χώρων θρησκευτικής λατρείας και για τις πολλαπλές επιλογές υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που προσέφερε. Σχεδόν κάθε γωνιά της πόλης, κάθε εθνοτική ομάδα και κάθε κοινωνική τάξη, διέθετε παραπάνω από έναν ναούς, ο καθένας με ξεχωριστή αισθητική και θρησκευτική σημασία. Απ’ τους χριστιανικούς ναούς της πόλης, ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός της Αγίας Φωτεινής, ένα επιβλητικό κτίσμα, με χαρακτηριστικό τρούλο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το καμπαναριό, ορατό στα πλοία που προσεγγίζουν το σμυρναίικο λιμάνι.
Στον περίβολο του ναού λειτουργούσε ήδη από το 1837, το πρώτο ελληνικό σχολείο θηλέων στη Σμύρνη, το λεγόμενο Κεντρικό Παρθεναγωγείο, παλαιότερα ονομαζόμενο Γραικικό και Παρθεναγωγείο Αγίας Φωτεινής. Από το 1876 και εξής, λόγω πλήθους μαθητριών, μεταφέρεται στην οδό Ρόδων.
Στην ενότητα αυτή, να μελετήσετε προσεκτικά τις μαρτυρίες για την καταλυτική φυσιογνωμία του μητροπολίτη Χρυσόστομου και να συσχετίσετε όσα καταθέτουν οι αφηγήσεις με τη συμβολική αξία που κατείχε η εκκλησία για τους Έλληνες της Σμύρνης.

Μετάβαση στο σημείο: Στην καρδιά της πόλης