Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης Αρμένικη συνοικία

Προς το τέλος του δρόμου των Μεγάλων Ταβερνών, ξεκινούσε η είσοδος της συνοικίας των Αρμενίων, η οποία έφτανε ως το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπασμαχανέ και τη Γέφυρα των Καραβανιών στον ποταμό Μέλητα. Βρισκόμενη ανάμεσα στην τουρκική συνοικία και την ελληνική, αλλά και δίπλα στην εβραϊκή, η αρμενική συνοικία, η λεγόμενη «Αρμενιά» της Σμύρνης για τους Έλληνες και Χαϊνότς στην αρμένικη γλώσσα (τόπος των Αρμενίων), είναι τοποθετημένη στρατηγικά στον αστικό χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν και μικρή σε πληθυσμό, έχει δυναμικό ρόλο στο εμπόριο, λειτουργώντας συχνά ως διαμεσολαβητής μεταξύ των εθνοτήτων. Οι Αρμένιοι της Σμύρνης ασχολούνται με το εμπόριο του μεταξιού από την Περσία, γι’αυτό και κατοικούν ήδη από τον 16ο αιώνα στη Σμύρνη, κοντά στη Γέφυρα των Καραβανιών, για να μπορούν να παραλαμβάνουν το εμπόρευμα που καταφθάνει φορτωμένο σε καμήλες. Δεν μένουν βέβαια μόνο σε αυτό. Το 19ο αιώνα, οι Αρμένιοι δρουν σε αρκετά εμπορικά σινάφια της σμυρναίικης αγοράς, φτιάχνοντας τις δικές τους δυναστείες. Όπως ίσχυε για κάθε εθνότητα στη Σμύρνη, οι Αρμένιοι διέθεταν το «δικό» τους ναό, τον Άγιο Στέφανο, αλλά και δικό τους νοσοκομείο, στο κέντρο της αρμένικης συνοικίας.
Η Χαϊνότς φαίνεται πως για ένα παράξενο λόγο συνδέεται με την φωτιά. Κάηκε και ανοικοδομήθηκε δύο φορές, τη μία μάλιστα με πρωτοβουλία και πολεοδομικό σχέδιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η τρίτη ήταν και η οριστική. Από αυτή τη συνοικία ξεκίνησε η πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 1922.
Να αναπαραστήσετε την εικόνα της σμυρναίας Αρμένισσας όπως παρουσιάζεται στα κείμενα. Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ενδυμασία ως κοινωνικό και εθνικό χαρακτηριστικό;

Μετάβαση στο σημείο: Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης