Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης Τουρκομαχαλάς (Τουρκική συνοικία)

Πίσω απ’ το Κονάκι, απλωμένη ως τις παρυφές του Όρους Πάγου (Kadifekale), είναι η μεγάλη συνοικία των Τούρκων, ο δικός τους μαχαλάς. Η Σμύρνη πέρασε στα χέρια των Μουσουλμάνων Aydinoglu, Τουρκομάνους εμίρηδες του Αϊδινίου στις αρχές του 14ου αιώνα. Στην Οθωμανική αυτοκρατορία ανήκε πλέον το 1425. Αυτοί ήταν οι πρώτοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που εγκαταστάθηκαν στην άνω πόλη της Σμύρνης. Έκτοτε μετά από κάθε μεγάλη πολεμική σύρραξη (Κριμαϊκό Πόλεμο του 1854, Ρωσοτουρκικό του 1877-78, Βαλκανικούς πολέμους, ανταλλαγή πληθυσμών το 1923), μουσουλμάνοι μεταναστεύουν στη Σμύρνη, για να κατοικήσουν στη συνοικία kefe, μεταξύ δηλαδή του Πάγου, των παλαιότερων γειτονικών συνοικιών και των μουσουλμανικών νεκροταφείων. Διακρίνουμε αυτούς τους πληθυσμούς με βάση το θρήσκευμα και για λόγους αναγνώρισης αναφερόμαστε σε Τούρκους. Αυτό συμβαίνει, διότι η θρησκεία αποτελεί το κύριο ενοποιητικό χαρακτηριστικό τους, ενώ σε επίπεδο εθνικότητας και διαλέκτου παρουσιάζουν ποικιλομορφία λόγω της χώρας προέλευσής τους. Είναι Τούρκοι, αλλά και Βόσνιοι, Τάταροι, Αλβανοί, Τσερκέζοι κ.α.
Στον Τουρκομαχαλά κατοικούν μουσουλμάνοι των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων, εργάτες, αχθοφόροι, βαρκάρηδες, τεχνίτες κ.ο.κ. Ωστόσο στη Σμύρνη υπάρχουν και εύποροι Οθωμανοί. Είναι μεγαλογαιοκτήμονες, στρατιωτικοί, ιδιοκτήτες χανιών και ορισμένοι απ’ αυτούς διατηρούν προνομιακή σχέση με το Σουλτάνο και την Υψηλή Πύλη. Πολύ λιγότεροι ανήκουν στην ανερχόμενη μεσαία τάξη των εμπόρων και των μορφωμένων. Οι ευκατάστατοι Οθωμανοί επιλέγουν άλλες συνοικίες για να χτίσουν τα κονάκια τους, μεταφερόμενοι είτε στην προκυμαία και τη Μπέλλα Βίστα, είτε και στα προάστια της Σμύρνης, όπως το Γκιοζ Τεπέ, ο Μπουτζάς και ο Μπουρνόβας, περιοχές που τους δίνουν αφενός άνεση και κύρος, αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να διαχειρίζονται τις μεγάλες εκτάσεις γης που κατέχουν.
Σ’ αυτή την ενότητα να διακρίνετε και να ταξινομήσετε κατ’ αρχήν τις αφηγηματικές φωνές. Ποιοι μιλάνε για ποιους; Πώς οι Έλληνες βλέπουν και αντιμετωπίζουν τους Τούρκους και αντίστροφα; Υπάρχουν στερεότυπες εικόνες για τον αλλοεθνή και τον αλλόθρησκο; Ποιοι αισθάνονται ξένοι και ποιοι κυρίαρχοι στην πόλη και πώς αυτό εγγράφεται στην κοινωνική χρήση του αστικού χώρου;

Μετάβαση στο σημείο: Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης