Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νεοελληνική Λογοτεχνία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Σεμινάριο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ (4/6/24)

    Tην Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κας Μαριλίζας Μητσού, Ομότιμης διευθύντριας σπουδών της Ecole des hautes etudes en sciences sociales, με θέμα "Λογοτεχνία και Ιστορία. Με αφορμή το Οδοιπορικό του '43 του Γιάννη Μπεράτη". Η διάλεξη φιλοξενείται στον κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων (Colloquium) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, του Τομέα ΝΕΣΣ (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ) και αποτελεί την τελευταία της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024.

    Το σεμινάριο θα γίνει διά ζώσης με δυνατότητα συμμετοχής από απόσταση με σύνδεση στο zoom.

    30 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Bookfest στο Βουκουρέστι (29/5-2/6/2024)

    Η ελληνική συμμετοχή στην 17η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Bookfest, η οποία πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι από την Τετάρτη, 29 Μαΐου έως την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024, διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

    Στο ελληνικό περίπτερο (D05) παρουσιάζονται μεταφρασμένες ελληνικές εκδόσεις στα ρουμανικά καθώς και πρόσφατες εκδόσεις από την Ελλάδα.

    29 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από την Εθνική Βιβλιοθήκη (17/6-6/11/2024)

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ!
    Αυτό το καλοκαίρι, από την Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υποδέχονται τους μικρούς φίλους τους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!

    Με σύνθημα ''Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…'' και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι, οι τοπικές βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κυψέλες εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλούν, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ
    και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού,
    του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκρτική Φιλολογία, ΔΠΘ (6/6/2024)

    Στο πλαίσιο του Colloquium του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της κας Τ. Δημητρούλια (Καθ. Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ) με τίτλο: ''Η λογοτεχνική μετάφραση ως ερμηνεία: σύγχρονες προσεγγίσεις''.

    Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, και ώρα 19.00-21.00, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα μτπχ σπουδών ου Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία" (1/6/24)

    Το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024, ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία".

    27 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, Η γιορτή του βιβλίου από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη (27/5-1/6/2024)

    Από τις 27 Μαΐου έως την 1 Ιουνίου τα μικρά βιβλιοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, γιορτάζουν και προωθούν την ανάγνωση στις τοπικές κοινότητες.

    Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια ανοιχτή ανοιξιάτικη γιορτή στα Μικρά Βιβλιοπωλεία της κάθε γειτονιάς. Μια γιορτή αφιερωμένη στο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία στους χώρους που δεν σταματούν να μας εμπνέουν, να μας ενώνουν και να μεταδίδουν την αγάπη για τα βιβλία.

    Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη συναντήσεις με αγαπημένους και αγαπημένες δημιουργούς και μοναδικές δράσεις για βιβλία, φτιαγμένες με τη φαντασία και την αγάπη των μικρών βιβλιοπωλείων. Συναντήσεις με συγγραφείς, συζητήσεις, παιχνίδια, μουσική, δημιουργικά εργαστήρια, θεματικά αφιερώματα, θεατρικά δρώμενα και πολλά ακόμη…

    24 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Μ. Ζορμπά στη Ρώμη: Mediatori Culturali d'Italia nei lunghi anni '60 (31/5/24)

    Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά (1949-2023), στη Ρώμη (Aula Organi Collegiali, Rettorato di Sapienza Università di Roma, Piazzale Aldo Moro 5, Roma). Το Συνέδριο διοργανώνει το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών "Μυρσίνη Ζορμπά" και έχει τίτλο "Mediatori Culturali d'Italia nei lunghi anni '60".

    23 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Μεταπτυχιακό Colloquium του ΠΜΣ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (28/5/24)

    Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Μιχάλη Μπακογιάννη,
    Επίκουρου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, με θέμα: Ζητήματα σπουδών και μελέτης του λογοτεχνικού περιοδικού Τύπου. Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπουδαστήριο ΜΝΕΣ (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής, αρ. 208, ΑΠΘ).

    23 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακές Παπαδιαμαντικές Βραδιές, Α.Π.Θ.: Ε. Κάντζια, Ο αόρατος μεταφραστής: γλώσσες στον Παπαδιαμάντη (23/5/24)

    Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας Νεοελληνικής Γραμματείας και Διαπολιτισμικών Λογοτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Εμμανουέλας Κάντζια, με τίτλο «Ο αόρατος μεταφραστής: γλώσσες στον Παπαδιαμάντη».

    Συντονίζει η κ. Μαρίνα Αρετάκη, μέλος του Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δ.Σ. της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

    Η διάλεξη είναι ανοικτή σε όλους και δωρεάν.

    22 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...353   Επόμενο >