Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

June 2024

22 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: ''Education in and beyond the Greek gymnasium (H εκπαίδευση εντός και εκτός του αρχαίου ελληνικού γυμνασίου)'', Βρετανική Σχολή Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών ( 13,14/6/2024)

    Το Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: ''Education in and beyond the Greek gymnasium (H εκπαίδευση εντός και εκτός του αρχαίου ελληνικού γυμνασίου)''.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52) και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στην Ακαδημία Αθηνών (Ανατολική Αίθουσα, Πανεπιστημίου 28).

    Η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου στην Ελλάδα με μελέτες που εδράζονται τόσο στις γραμματειακές πηγές όσο και στις επιγραφικές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με το αρχαίο γυμνάσιο αφενός θα συμβάλλει στην ανάδειξη του κοινωνικού και πολιτικού ρόλου της συλλογικής εκπαίδευσης στις ελληνικές πόλεις, αφετέρου θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη μελέτη και δημοσίευση του πλούσιου επιγραφικού και άλλου σχετικού αρχαιολογικού υλικού που έχει έρθει στο φως και παραμένει έως σήμερα άγνωστο ή ελάχιστα γνωστό.

    31 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Σεμινάριο Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ (4/6/24)

    Tην Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κας Μαριλίζας Μητσού, Ομότιμης διευθύντριας σπουδών της Ecole des hautes etudes en sciences sociales, με θέμα "Λογοτεχνία και Ιστορία. Με αφορμή το Οδοιπορικό του '43 του Γιάννη Μπεράτη". Η διάλεξη φιλοξενείται στον κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων (Colloquium) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, του Τομέα ΝΕΣΣ (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ) και αποτελεί την τελευταία της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024.

    Το σεμινάριο θα γίνει διά ζώσης με δυνατότητα συμμετοχής από απόσταση με σύνδεση στο zoom.

    30 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Δύο Διαδικτυακά σεμινάρια: ''Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών'' και ''Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης'' από το Aνοικτό Παν/μιο Κύπρου (11/6/2024)

    Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 δύο διαδικτυακά σεμινάρια για τη φοιτητική του κοινότητα, (εν δυνάμει) ερευνητές, καθώς και για το ευρύ κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο για τη θεματολογία.

    Το πρώτο σεμινάριο έχει τίτλο: ''Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών'' και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17:00–18:00 με εισηγητή τον Δρα Άγγελο Κωνσταντίνου, Ακαδημαϊκό Σύμβουλο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΑΠΚΥ.

    Το δεύτερο σεμινάριο έχει θέμα: ''Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης'' και θα διεξαχθεί στις 18:15–19:15. Εισηγητές είναι η Δρ Ελισάβετ Κιούρτη, Ακαδημαϊκή Σύμβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚΥ και ο Δρ Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΠΚΥ.

    Τα σεμινάρια θα μεταδοθούν μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/jVKZ0.

    Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/N9KA92TzQ9

    29 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Bookfest στο Βουκουρέστι (29/5-2/6/2024)

    Η ελληνική συμμετοχή στην 17η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Bookfest, η οποία πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι από την Τετάρτη, 29 Μαΐου έως την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2024, διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

    Στο ελληνικό περίπτερο (D05) παρουσιάζονται μεταφρασμένες ελληνικές εκδόσεις στα ρουμανικά καθώς και πρόσφατες εκδόσεις από την Ελλάδα.

    29 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία της κ. Martina Bross με θέμα: ''Hamlet in Performance'', Παν/μιο Θεσσαλίας (5/6/2024)

    Στο πλαίσιο του μαθήματος Εισαγωγή στη Συγκριτική Γραμματολογία και των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Διακαλλιτεχνικών και Πολιτισμικών Σχέσεων (ΔΙΑ.ΠΟ.) του ΤΓΔΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κα Martina Bross
    (Διδάκτορος Αγγλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Tübingen) με θέμα: ''Hamlet in Performance''.

    Η ομιλία θα γίνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Σαράτση (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, 3ος όροφος).

    29 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Δια ζώσης σεμινάρια Τομέα Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ (5/6/2024)

    Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στις 12:00 στο Εργαστήριο Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (αίθουσα 622) θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης σεμινάριο έτος με θέμα:
    ''Heritage Language Acquisition: Predictors and Outcomes''.
    Τη διάλεξη θα παρουσιάσει η προσκεκλημένη ομιλήτρια Ευαγγελία Δασκαλάκη (University of Alberta).

    29 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024 με θέμα: ''Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;'', Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (31/5-1/6/2024)

    Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, από τις 7.30 μ.μ., το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας 2024 με θέμα: ''Τεχνητή Νοημοσύνη: ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης;''.

    Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το περιοδικό Philosophie Magazine.
    Ο Alexandre Lacroix, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Philosophie Magazine, γράφει για το φετινό φεστιβάλ: "Η κυκλοφορία του ChatGPT το φθινόπωρο του 2022, προκάλεσε ένα ''ωστικό κύμα'' που κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη και οδήγησε κυρίως σε μια ευρύτερη συνειδητοποίηση.

    Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι να θέσει στοχευμένα και τεκμηριωμένα ερωτήματα γύρω από τις τεράστιες αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη: ποιες επιπτώσεις θα έχει στην αρχιτεκτονική; στη γεωπολιτική και στην τέχνη του πολέμου; στο περιβάλλον; στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην καλλιτεχνική δημιουργία, στον ελεύθερο χρόνο και στην εκπαίδευση; στα φαινόμενα της συνωμοσιολογίας και της παραπληροφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τα deep fakes για τη διάδοση πλαστών βίντεο;

    28 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου (31/5-16/6/2024)

    Ο ΣΒΕΑΠ με τη συνεργασία του Δήμου Περιστερίου και υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει και φέτος Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου από Παρασκευή 31 Μαΐου έως και Κυριακή 16 Ιουνίου.

    Η Έκθεση Βιβλίου τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών & Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), μοναδικό δευτεροβάθμιο σωματείο στο χώρο του βιβλίου.
    Η ΠΟΕΒ με δικά της περίπτερα στην Έκθεση δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παρουσίας να εκπροσωπηθούν με επιλεγμένους τίτλους τους.

    Στην υλοποίηση και επιτυχία της Έκθεσης σημαντική είναι η συμβολή των χορηγών επικοινωνίας, της Oxygen Pelatologio και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

    Δευτέρα με Πέμπτη: 6-10.30 μ.μ.
    Παρασκευή-Σάββατο: 6-11 μ.μ.
    Κυριακή: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 6-10.30 μ.μ. (Την Κυριακή των εκλογών 9 Ιουνίου η Έκθεση θα λειτουργήσει μόνο το απόγευμα)

    28 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από την Εθνική Βιβλιοθήκη (17/6-6/11/2024)

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ!
    Αυτό το καλοκαίρι, από την Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υποδέχονται τους μικρούς φίλους τους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!

    Με σύνθημα ''Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…'' και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι, οι τοπικές βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κυψέλες εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλούν, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ
    και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού,
    του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

    28 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκρτική Φιλολογία, ΔΠΘ (6/6/2024)

    Στο πλαίσιο του Colloquium του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία, του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της κας Τ. Δημητρούλια (Καθ. Τμ. Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ) με τίτλο: ''Η λογοτεχνική μετάφραση ως ερμηνεία: σύγχρονες προσεγγίσεις''.

    Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, και ώρα 19.00-21.00, μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

    28 May 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3   Next >