Γραφικό

Πυξίς

Ψηφιακή Αρχαιοθήκη

Επιμ. Τριανταφυλλιά Γιάννου

«[Η δραχμή]»

Το πρώτο βιβλίο των Laudi του D'Annunzio, Maia, γράφτηκε το 1903 και δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά. Είναι η μυθοποίηση του ταξιδιού του στην Ελλάδα, με αφορμή τον ενθουσιασμό για τη φύση. Ο υπότιτλος, Laus Vitae, διευκρινίζει τα κίνητρα της έμπνευσης: μια γιορτή της ενέργειας της ζωής και του παγανιστικού νατουραλισμού που διανθίζεται από κλασικές και μυθολογικές αναφορές. Περιέχει πολλά γνωστά ποιήματα, όπως «Inno alla vita» («Ύμνος για τη ζωή»), «Annunzio», «Canto amèbeo della guerra», «Preghiera alla Madre Immortale» («Προσευχή στην αθάνατη Μητέρα»), «La quadriga imperiale» («Το αυτοκρατορικό άρμα»). Το κύριο θέμα της συλλογής είναι ο υπεράνθρωπος και ο τέλειος καλλιτέχνης, που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του ίδιου του ποιητή, προφήτη ενός νέου μύθου.

Στοιχεία Έκδοσης:

  • Gabriele D’Annunzio. 1903. Maia. Laus Vitae (απόσπασμα). Μετ. Ελένη Σκούρα. Όπως παρατίθεται στο: Jean-Louis Backès. 1993. Ο μύθος της Ελένης. Μετ. Μαίρη Γιόση. Αθήνα: Μέγαρο Μουσικής. Τίτλος πρωτοτύπου: Le myth d’Hélène (Adosa, 1984).

Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία:

  • Backès, Jean-Louis. 1993. Ο μύθος της Ελένης. Μετ. Μαίρη Γιόση. Αθήνα: Μέγαρο Μουσικής. Τίτλος πρωτοτύπου: Le myth d'Hélène (Adosa, 1984).
  • D'Annunzio, Gabriele. 1903. Laudi del cielo del mare della terra e degli eroi. Milano: Treves.