Η Λογοτεχνία στον Αστικό Χώρο

Αναζήτηση

Αναζήτηση στα περιεχόμενα λογοτεχνικών πόλεων

Δύσκολος ο τοπογραφικός προσανατολισμός στην Πόλη. Χρειάζεται κάποια εξοικείωση, ώσπου να καταλάβετε πού τελειώνει η Ευρώπη και πού αρχίζει η Ανατολή. Δύο ήπειροι σε τόση απόσταση η μια από την άλλη, όσο σας χρειάζεται για να καπνίσετε ένα τσιγάρο στο πλοιάρι που σας μεταφέρει στην απέναντι ακτή.
Έχετε δε, για να σας μπερδεύει στον προσανατολισμό, και τον Κεράτιο με τις δυο γέφυρες, που δίνουν την απατηλή εντύπωση ότι γεφυρώνουν την Ανατολή με τη Δύση.
Καλά που είναι και ο πύργος του Λέανδρου, λευκός τη μέρα, φωτεινό τη νύχτα σημείο στίξεως πάνω σε γαλάζιο κείμενο, που προσδιορίζει τα ορόσημα του Μαρμαρά και του Βοσπόρου.
Για την επίσκεψη της Πόλης προτιμήστε θαλάσσιους δρόμους. Θα ζήσετε πιο έντονα το μεγαλείο της.
Ο Γαλατάς το σημείο αποβιβάσεώς σας. Αγνώριστος με τις λεωφόρους που ανοίχτηκαν. Επισκευάζεται ακόμα το τούνελ, η σήραγγα που σας ανεβάζει σε τρία λεπτά στο Πέραν.
Πηγαίνετε και πεζός από τα γραφικά Σκαλάκια, που έπαυσαν να είναι κλίμακες, για να γίνουν κατάλληλα και σε τροχοφόρα.
Νεότερη και υπόγεια διάβαση του Γαλατά, ανάλογη με τη δική μας στην Ομόνοια.
Οι Γενοβέζοι στους οποίους ανήκε το εμπορικό και ναυτικό αυτό κέντρο, έχτισαν, μαζί με άλλα χτίσματα και τον «Κουλά», πύργο πανύψηλο, που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι, για να επισημαίνουν τις πυρκαγιές, πολύ πυκνές στο παρελθόν σε μια πολιτεία όπου ήσαν ξύλινα τα περισσότερα σπίτια.
Κέντρο πολυτελείας τώρα ο Κουλάς. Μπαλκόνι απ’ όπου αγκαλιάζετε την Πόλη. Ασανσέρ σας ανεβάζει στα ύψη του. Διάκοσμος και φωτισμός με ανατολικό χρώμα. Μια πλάκα στην είσοδο αναφέρει ότι οι Γενοβέζοι, από την πρώτη κιόλας μέρα της Αλώσεως παρέδωσαν τον Πύργο τους στον Πορθητή.

Παύλος Παλαιολόγος, «Ο Γαλατάς, το Πέραν», στο Κωνσταντινούπολη. Λογοτεχνική ανθολογία. 60 κείμενα για την Πόλη, Θωμάς Κοροβίνης (επιμ.), Ιανός, Θεσσαλονίκη, 2002, σ. 102-103.