Τα εξοχικά προάστια της Σμύρνης υπήρξαν πριν την καταστροφή της και εξακολουθούν να είναι στο τουρκικό παρόν της, ιδιαίτερα σημαίνοντα για την κατανομή του χώρου και του χρόνου στην πόλη. Αν και σε κάθε πόλη το κέντρο συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, στη Σμύρνη φαίνεται πως τα όρια μεταξύ κέντρου/περιφέρειας επικαλύπτονται. Έτσι συχνά ευκατάστατοι Σμυρνιοί –Έλληνες, Τούρκοι, Λεβαντίνοι, Εβραίοι, Αρμένιοι– οι οποίοι είχαν τις επιχειρήσεις τους στο κέντρο, ακόμα και μια πρώτη κατοικία, διατηρούσαν στα σμυρναίικα προάστια εξίσου άνετα σπίτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν είτε ως εξοχικές κατοικίες είτε και διέμεναν μόνιμα εκεί. Σ’ αυτή την επιλογή, συνέβαλε και το γεγονός της σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η οποία επέτρεπε στους Σμυρνιούς να μετακινούνται στο κέντρο και έξω απ’ αυτό με ταχύτητα και άνεση.
Να περιηγηθείτε στις επί μέρους τοποθεσίες της ενότητας και να εξετάσετε:
i) την κοινωνική και ταξική διάρθρωση των προαστίων όπως παρουσιάζεται στα λογοτεχνικά κείμενα
ii) να εντοπίσετε πώς η εργασία και η σχόλη λειτουργεί και εδώ αλληλοσυμπληρωματικά
iii) να συγκρίνετε το ρόλο των προαστίων στη σμυρναίικη ζωή του τότε με τη σύγχρονη αντίληψη των μεγάλων πόλεων για τα προάστια, εξοχικά και μη.
Δύο χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, βρίσκεται o Πάγος (Kizildag), ονομασία για το λόφο αλλά και για το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του. Το Βελούδινο Κάστρο (Kadifekale) είναι φρούριο που χτίστηκε σε θεμέλια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά 40 πύργων, στους οποίους αργότερα οι ανά την ιστορία κ…
Από τα σημαντικότερα προάστια της Σμύρνης, μαζί με το Μπουρνόβα. Ο Μπουτζάς (σημερινή ονομασία Buça), βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σμύρνης, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων. Δυτικά του Νυμφαίου όρους και ανατολικά της κοιλάδας της Αγίας Άννας, ο Μπουτζάς διακρινόταν για το εύφορο έδαφος και τις άνετες κλιμ…
Αφήνοντας το κέντρο της Σμύρνης, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βρίσκεται το παραθαλάσσιο προάστιο του Γκιοζ-Τεπέ (ελληνική ονομασία Ενόπη). Το Γκιοζ Τεπέ συνδεόταν με τη Σμύρνη μέσω του τραμ αλλά και με βαποράκι. Η ειδυλλιακή του τοποθεσία προσέλκυσε αρκετούς ευκατάστατους Σμυρνιούς, κυρίως Έλληνες, …
Αμέσως μετά το προάστιο του Γκιος-Τεπέ, βρίσκεται το Κοκαργιαλί (Ρεσαδιέ, Μυρακτή τότε για τους Έλληνες, σήμερα με την τουρκική ονομασία Güzelyali). Το Κοκαργιαλί ήταν εξοχικός προορισμός για τους Σμυρνιούς, παρά προάστιο εγκατάστασης.
Περίφημο προάστιο της Σμύρνης, εξίσου σημαντικό με το κέντρο της. Ο Μπουρνόβας (σημερινή ονομασία Bornova), βρίσκεται βορειοανατολικά της Σμύρνης, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων, στις πλαγιές του όρους Σιπύλου. Η πρόσβαση στο Μπουρνόβα ήταν άνετη, ένα μικρό ταξίδι για τους Σμυρνιούς που μπορούσαν να πρ…
Εξίσου ξακουστό με το Μπουρνόβα, έχει μείνει στην ιστορία το Κορδελιό (Karşıyaka στα τουρκικά). Σχεδόν απέναντι από τη Σμύρνη, εξού και η τουρκική ονομασία που θα πει από την άλλη μεριά, το Κορδελιό απέχει γύρω στα 13 χιλιόμετρα από το σμυρναίικο κέντρο. Το 19ο αιώνα συνδέθηκε με τη Σμύρνη πρώτα μέσ…
Χωριό της Σμύρνης, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων ανατολικά με πλειοψηφία ελλήνων κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν εκεί, καταφεύγοντας από την Πελοπόννησο και ειδικά από τα Κήθυρα μετά τη λήξη των Ορλωφικών και του Ρωσοτουρκικού πολέμου κατά τη χρονική περίοδο 1768-1774. Στο κείμενο τη…
‹
›