Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Περίχωρα και εξοχές της Σμύρνης Όρος Πάγος-Άγιος Πολύκαρπος

Δύο χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, βρίσκεται o Πάγος (Kizildag), ονομασία για το λόφο αλλά και για το κάστρο που δεσπόζει στην κορυφή του. Το Βελούδινο Κάστρο (Kadifekale) είναι φρούριο που χτίστηκε σε θεμέλια της Ελληνιστικής περιόδου, αρχικά 40 πύργων, στους οποίους αργότερα οι ανά την ιστορία κατακτητές της Σμύρνης, —Ρωμαίοι, Γενοβέζοι, Οθωμανοί— προσέθεταν νέα οχυρωματικά κτίσματα. Δυτικά του κάστρου, βρισκόταν το στάδιο της Σμύρνης, όπου κατά το 155 μ.Χ. μαρτύρησε ο επίσκοπος Σμύρνης, Άγιος Πολύκαρπος. Ανατολικά του κάστρου, βρισκόταν το αρχαίο Θέατρο της Σμύρνης. Τόσο το Στάδιο όσο και το αρχαίο θέατρο καταστράφηκαν από το σεισμό του 178 μ.Χ. και ελάχιστα ίχνη τους σώζονται ως σήμερα.
Η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Πάγου είναι καταλυτική τόσο σε μια επιτόπια επίσκεψη στη Σμύρνη όσο και σε μια εικονική περιήγηση.
Εξίσου σημαντική είναι και η διαδρομή της ανάβασης, πραγματοποιούμενη μέσα από τις φτωχογειτονιές της Σμύρνης.
Στα κείμενα της ενότητας να εντοπίσετε και να καταγράψετε τους διαφορετικούς αφηγηματικούς τρόπους που χρησιμοποιούνται, ώστε να αποδοθεί η περιδιάβαση και η πανοραμική εποπτεία της πόλης. Τι μας προσφέρει αλλά και τι μας στερεί η «ανάγνωση» της πόλης από ψηλά; Να χρησιμοποιήσετε τις φωτογραφίες της ενότητας επικουρικά σ’ αυτή σας την προσπάθεια.

Μετάβαση στο σημείο: Περίχωρα και εξοχές της Σμύρνης