Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νεοελληνική Λογοτεχνία

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Βραβεία Αναγνώστη 2024

    Απονεμήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη τα φετινά Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2023.
    Το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το 2024 απονεμήθηκε για το σύνολο του έργου της στην ομότιμη καθηγήτρια, δοκιμιογράφο και μεταφράστρια Λίζυ Τσιριμώκου.
    Το βραβείο Νίκου Θέμελη απονεμήθηκε στην Πέρσα Κουμούτση και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη για το βιβλίο τους ''Η γέφυρα των λεμονιών'', από τις εκδόσεις Ποταμός.

    14 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές υβριδικό συνέδριο με θέμα: ''Λογοτεχνικές αφηγήσεις (περί) της εργατικής τάξης στη Μεσόγειο'', Βόλος (14,15/6/ 2024)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΠΘ σε συνεργασία με το ερευνητικό δίκτυo OBERT και το Ινστιτούτο ETERON, διοργανώνει διεθνές υβριδικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο Σαράτση, Αίθουσα Α, Αίθουσα Θ/ Saratsis Auditorium, Hall A, Hall Θ.

    Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης ''3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών'' (Αριθμός Έργου: 7520)/ The conference is supported by the Hellenic Foundation for Research and Innovation (H.F.R.I.) under the “3rd Call for H.F.R.I. Research Projects to support Post-Doctoral Researchers” (Project Number: 7520).

    14 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    12 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Ανακοινώσεις

    Εναρκτήρια συνάντηση του Ελληνικού Ερευνητικού Δικτύου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (1/7/24)

    Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, εναρκτήρια συνάντηση του Ελληνικού Ερευνητικού Δικτύου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, με την ευγενική υποστήριξη της Modern Greek Studies Association (a href="https://www.mgsa.org/Initiatives/innovation.html">Innovation Grant). Η συνάντηση αποσκοπεί στη γνωριμία των μελών του Δικτύου και την ένταξη νέων μελών στις δράσεις του, καθώς και στην επικαιροποίηση των στόχων και των δράσεων του γύρω από την ανάπτυξη και υποστήριξη της ελληνόφωνης κοινότητας ερευνητριών και ερευνητών, καθώς και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Επιπλέον, στόχος της πρώτης δια ζώσης συνάντησης είναι η συγκρότηση της νομικής μορφής του Δικτύου (Σωματείο).
    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων, στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), 10πμ-5μμ και θα μεταδοθεί και διαδικτυακά για όσες και όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών και στο εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, όπως και για το πρόγραμμα της συνάντησης, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο. https://dhgrnetwork.org/home/2024/05/12/inaugural-meeting/
    Για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης, εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.

    12 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    39oς Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside

    Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Nosside –το όνομα του οποίου ανάγεται στη Νοσσίδα, ποιήτρια του 3ου αι. π.Χ., από την αρχαία ελληνική αποικία των Επιζεφύριων Λοκρών – θεσμοθετήθηκε το 1983, σε συνεργασία με το Centro Studi Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας, και είναι εταίρος του δικτύου Unesco World Poetry Directory.

    Ο Διεθνής Ποιητικός Διαγωνισμός Nosside είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτισμικής στρατηγικής,
    η οποία επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες. Αφενός στην πολυγλωσσία, δεδομένου ότι οι επίσημες γλώσσες του διαγωνισμού είναι πέντε (ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά), αφετέρου στην αποδοχή και ισοτιμία όλων των γλωσσών του κόσμου, είτε αυτές είναι εθνικές, ιδιώματα, διάλεκτοι ή γηγενείς γλώσσες.

    Ιδρυτής και πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Pasquale Amato, αφυπηρετήσας καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης. Το Βραβείο Nosside είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας πολλών συντελεστών, όλων εκείνων που ενστερνίστηκαν και ενστερνίζονται το όραμα του καθηγητή Amato, άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον Ποιητικό Διαγωνισμό Nosside ως ένα τεράστιο πολιτισμικό και γλωσσικό εργαστήρι.

    Η ψυχή αυτού του εργαστηρίου είναι το Κέντρο Μελέτης Bosio στο Ρήγιο της Καλαβρίας (εταίρος του δικτύου Unesco World Poetry Directory για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία), κέντρο το οποίο πλαισιώνεται από ένα δίκτυο διαπιστευμένων εκπροσώπων (για την Ελλάδα: Τζίνα Καρβουνάκη), συνεργατών και εθελοντών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    12 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιστημονική διημερίδα με τίτλο: ''Εμπειρίες και ανταλλαγές στη λογοτεχνική εκπαίδευση: Αξιολόγηση και προοπτικές σε επίπεδο θεωρίας και έρευνας'', Παν/μιο Θεσσαλίας (15,16/6/2024)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει στις 15 και 16 Ιουνίου 2024 επιστημονική διημερίδα με τίτλο: "Εμπειρίες και ανταλλαγές στη λογοτεχνική εκπαίδευση: Αξιολόγηση και προοπτικές σε επίπεδο θεωρίας και έρευνας" στο αμφιθέατρο Σαράτση, κτήριο Παπαστράτου.

    11 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: ''Συνδέουμε λέξεις, ενώνουμε αφηγήσεις'' στο Ενετικό Λιμάνι, (26-30/6/2024)

    O Δήμος Χανίων, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης, το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: ''Συνδέουμε λέξεις, ενώνουμε αφηγήσεις'' στο Ενετικό Λιμάνι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί
    26-30 Ιουνίου 2024 και με κεντρικό θέμα: ''Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική''.

    Στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές από 17 χώρες –συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, το Περού και την Κόστα Ρίκα-, που λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες από 60 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, περφόρμανς, συναυλίες, γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από 35 εκδότες.

    07 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από το Α' Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο με τίτλο : ''Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης'', Πάτρα (12-14/6/2024)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου
    και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συνδιοργανώνει Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια από το Α'
    Υπερρεαλιστικό Μανιφέστο με τίτλο: ''Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί 12-14 Ιουνίου 2024 στην Πάτρα.

    Το Συνέδριο εστιάζει στις ''οπτικές, υπερρεαλιστικές αφηγήσεις'' και στο πολιτισμικό συνεχές ανάμεσα στη λογοτεχνία και στα πεδία που παραδοσιακά ανήκουν στις εικαστικές τέχνες, είναι υβριδικό και θα διεξαχθεί στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς (Κορίνθου 241), Πάτρα.

    05 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Γαλλο - ελληνικό εργαστήριο για εκδότες παιδικών βιβλίων & κόμικς, Αθήνα (6-7/6/2024)

    Το Bureau International de l’Edition Française (BIEF), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν ένα επαγγελματικό εργαστήριο για εκδότες παιδικών βιβλίων, βιβλίων για νέους και κόμικς, στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

    Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες Γάλλους και Έλληνες εκδότες τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια ξένη αγορά εις βάθος – τις τάσεις, τους δρώντες, τη γενική οργάνωση -, να συζητήσουν για τις δραστηριότητές τους και το αναγνωστικό τους κοινό, να αναπτύξουν βαθύτερες γνώσεις για τις αγορές και να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκδοτικής συνεργασίας.

    05 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με τίτλο: ''Τίτος Πατρίκιος, η Ποίηση της Ανθρωπιάς'', στο ΕΚΠΑ (11/6/2024)

    Στο πλαίσιο του κύκλου επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων, υπό τον γενικό τίτλο ''Το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη'', που συνδιοργανώνονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: ''Τίτος Πατρίκιος, η Ποίηση της Ανθρωπιάς''.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Ε.Κ.Π.Α. και ώρα 19:00, όπου ο ποιητής θα συνομιλήσει με τα μέλη του Ε.Κ.Π.Α., ιδίως με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, αλλά και με τους πολίτες της Αθήνας, για την ποίησή του.

    05 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...354   Επόμενο >